Japán kocsmológia vol. 14 - Tokyo Whisky Library


Mostanában nem volt túl sok kocsmológiai témájú elukubráció a blogon, hiszen kik járnak már manapság kocsmába. Én nem járok, nincsenek is nyitva. Vagy ha vannak is csak kilencig, én meg akkor mennék. 


Amabie könyöröghet érettünk akárha isten báránya, a korona vírus nem akar eltakarodni se Tōkyōból, se Japánból, se a világból. Az élet viszont mégiscsak megy tovább, de mielőtt túlzott elmélkedésbe bonyolódnék, gyorsan el is mesélek egy tavaly év végi kocsma vizitet, amit szakértőtársammal ejtettünk a Tokyo Whisky Library nevű helyen. 


Ez egy olyan hely volt, amiről sokat hallottunk, mindig is afféle bakancslistás kocsmaként állt a jövőbeli csekkolandó helyek lajstromán, de aztán sose mentünk, hiszen egy-két törzshely kialakulását követően alábbhagy az ember kuriózumra szomjazó krimó-kalandvágya, de elég a szóból, megéri-e a hypot a nagy fővárosi pia könyvtár?


Tsumari, meg. Nem hétköznapi választék, az egyszer szent, a whisky könyvtár jelző pediglen nagyon is helytálló, mert az. Mint az OSZK, csak nem könyvek, hanem pia van a polcokon. 


Bárokban általában visszafogott, közép-haladó művelt alkoholistát játszom, whiskyt nem ismerő barátaim előtt viszont valóságos whisky sommeliert, aki a tavaly szeptember végén, hűvös szellők ringatása közben földre pottyant túlérett barack etilbutria észtereit is kerek-perec kiszagolja, ha ott van, ha nincs


Mindazonáltal a 140 oldalas whisky menü - mivelhogy a menün szereplő whiskyk 99%-ról fingom sem volt - mintegy vasökölként nyomott egy önbecsülésemet leépítő balegyenest, melynek hatására nyomban visszakapcsoltam padawan módba. Par example, te hallottál már a The Scotch Malt Whisky Societyről?



Ne, nekem ne mondjad, hogy hallottál róla, hát hol hallottál volna róla?! Shizuoka whisky? Ez utóbbiról történetesen egy Skóciában kocsmát üzemeltető magyartól hallottam akivel összespanoltam instagramon, és eléggé járatos a japán whiskyben is. Merthogy az már régóta közel sem pusztán Nikka vagy Yamazaki, sőt. 


Sorra pattannak ki az új, progresszív lepárlók Kagoshimától (a Hombo lepárlótól a Mars vagy a szintén kagoshimai Kanosuke a Komasa lepárlótól) kezdve Saitamán át (Ichiro's Malt) egészen Niigatáig (Shinobu) vagy akár Hokkaidōig (Akkeshi).


Sőt, megerősített pletyka hogy a talán legkultikusabb, legendás Karuizawa whiskyt (a lepárló 2001-ben bezárt, azóta többnyire csak aukciókon lehet csak elcsípni egy-egy üveget, vagy tessék találtam neked egyet itt potom 13,000 fontért) is feltámasztják a Mitsubishi pénzpumpájával, már honlapjuk is van: Karuizawa Distillers. Ergo a japán whisky ott van a szeren, de ha igazán érdekel mi az, felejtsd el a Hibikit, de legalább ne csak arra korlátozódj. 


De persze japánon kívül skót, bourbon, kanadai, taiwani etc. számos régió whiskyjeit megkóstolhatjuk, és ráadásul nem középiskolás szintű darabokat. A nagy létszámú személyzet pedig egytől egyig eminens arcokból áll, akik gondolkodás nélkül állítják a létrát a pia polcok azon szegletére, melynek tetőfokán mondjuk az általad keresett üveg található. 


Mondjuk a magunkfajta connoisseur arcokon túl szülinapozó, koktélozó tinipicsáktól kezdve jól szituált, dizájner öltönyös, magányosan Macallan 18-at fennhéjázva szopogató salarymanekig elég széles palettán mozgott az éppen azon estén a helyen tartózkodók elegye, végülis menő randi helynek sem utolsó, mi utóbbinak a Bar Caol Ilát mondjuk nem ajánlanám. 


Végül pedig, én mindig azt hittem hogy valami durván lehúzós helyről van szó a Whisky Library esetében, és bár már nem érzem magam túl fiatalnak a vesém eladásához, hátha lesz jobb alkalom véltem sokáig, pedig nem sokkal drágább, mint egy "átlagos" whisky bár, 1200-2500 yenő skálán mozog a felesek nagy része (nyilván a durvább darabok sokkal durvábban), de cserébe igazi különlegességeket is kipróbálhatunk. 


Szóval ütős hely, és biztos visszatérünk még. 


Kapcsolódó bejegyzések:

Japán kocsmológia - Nikka Miyagikyo lepárló 

Japán kocsmológia - Nikka Yoichi lepárló

Japán kocsmológia - Mizunara tölgy

Japán kocsmológia- Whisky-szószedet japánul

Japán kocsmológia vol- Bar Caol Ila

Japán kocsmológia - Vertere, a hegyi kocsma

Japán kocsmológia - Sapporói sörmúzeum

Japán kocsmológia - Asahi sörgyár

Japán kocsmológia - Sültcsirke apoteózis atsukanon suhanva

Japán kocsmológia - Nonbei Yokochō, a pityókások sikátora

Japán kocsmológia - Omoide Yokochō, Shinjuku izakaya-labirintusa

Koreai kocsmológia - Booth Brewing

Kínai sörtipológia

Sörfőző-szószedet japánul

Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15