Japán kocsmológia vol. 14 - Tokyo Whisky Library
Mostanában nem volt túl sok kocsmológiai témájú elukubráció a blogon, hiszen kik járnak már manapság kocsmába. Én nem járok, nincsenek is nyitva. Vagy ha vannak is csak kilencig, én meg akkor mennék.
Amabie könyöröghet érettünk akárha isten báránya, a korona vírus nem akar eltakarodni se Tōkyōból, se Japánból, se a világból. Az élet viszont mégiscsak megy tovább, de mielőtt túlzott elmélkedésbe bonyolódnék, gyorsan el is mesélek egy tavaly év végi kocsma vizitet, amit szakértőtársammal ejtettünk a Tokyo Whisky Library nevű helyen.
Ez egy olyan hely volt, amiről sokat hallottunk, mindig is afféle bakancslistás kocsmaként állt a jövőbeli csekkolandó helyek lajstromán, de aztán sose mentünk, hiszen egy-két törzshely kialakulását követően alábbhagy az ember kuriózumra szomjazó krimó-kalandvágya, de elég a szóból, megéri-e a hypot a nagy fővárosi pia könyvtár?
Tsumari, meg. Nem hétköznapi választék, az egyszer szent, a whisky könyvtár jelző pediglen nagyon is helytálló, mert az. Mint az OSZK, csak nem könyvek, hanem pia van a polcokon.
Bárokban általában visszafogott, közép-haladó művelt alkoholistát játszom, whiskyt nem ismerő barátaim előtt viszont valóságos whisky sommeliert, aki a tavaly szeptember végén, hűvös szellők ringatása közben földre pottyant túlérett barack etilbutria észtereit is kerek-perec kiszagolja, ha ott van, ha nincs.
Mindazonáltal a 140 oldalas whisky menü - mivelhogy a menün szereplő whiskyk 99%-ról fingom sem volt - mintegy vasökölként nyomott egy önbecsülésemet leépítő balegyenest, melynek hatására nyomban visszakapcsoltam padawan módba. Par example, te hallottál már a The Scotch Malt Whisky Societyről?
Ne, nekem ne mondjad, hogy hallottál róla, hát hol hallottál volna róla?! Shizuoka whisky? Ez utóbbiról történetesen egy Skóciában kocsmát üzemeltető magyartól hallottam akivel összespanoltam instagramon, és eléggé járatos a japán whiskyben is. Merthogy az már régóta közel sem pusztán Nikka vagy Yamazaki, sőt.
Sőt, megerősített pletyka hogy a talán legkultikusabb, legendás Karuizawa whiskyt (a lepárló 2001-ben bezárt, azóta többnyire csak aukciókon lehet csak elcsípni egy-egy üveget, vagy tessék találtam neked egyet itt potom 13,000 fontért) is feltámasztják a Mitsubishi pénzpumpájával, már honlapjuk is van: Karuizawa Distillers. Ergo a japán whisky ott van a szeren, de ha igazán érdekel mi az, felejtsd el a Hibikit, de legalább ne csak arra korlátozódj.
Mondjuk a magunkfajta connoisseur arcokon túl szülinapozó, koktélozó tinipicsáktól kezdve jól szituált, dizájner öltönyös, magányosan Macallan 18-at fennhéjázva szopogató salarymanekig elég széles palettán mozgott az éppen azon estén a helyen tartózkodók elegye, végülis menő randi helynek sem utolsó, mi utóbbinak a Bar Caol Ilát mondjuk nem ajánlanám.
Végül pedig, én mindig azt hittem hogy valami durván lehúzós helyről van szó a Whisky Library esetében, és bár már nem érzem magam túl fiatalnak a vesém eladásához, hátha lesz jobb alkalom véltem sokáig, pedig nem sokkal drágább, mint egy "átlagos" whisky bár, 1200-2500 yenő skálán mozog a felesek nagy része (nyilván a durvább darabok sokkal durvábban), de cserébe igazi különlegességeket is kipróbálhatunk.
Szóval ütős hely, és biztos visszatérünk még.
Kapcsolódó bejegyzések:
Japán kocsmológia - Nikka Miyagikyo lepárló
Japán kocsmológia - Nikka Yoichi lepárló
Japán kocsmológia - Mizunara tölgy
Japán kocsmológia- Whisky-szószedet japánul
Japán kocsmológia vol- Bar Caol Ila
Japán kocsmológia - Vertere, a hegyi kocsma
Japán kocsmológia - Sapporói sörmúzeum
Japán kocsmológia - Asahi sörgyár
Japán kocsmológia - Sültcsirke apoteózis atsukanon suhanva
Japán kocsmológia - Nonbei Yokochō, a pityókások sikátora
Japán kocsmológia - Omoide Yokochō, Shinjuku izakaya-labirintusa
Koreai kocsmológia - Booth Brewing
Kínai sörtipológia
Sörfőző-szószedet japánul
Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése