Japán kocsmológia vol. 12 - Vertere, a hegyi kocsma

Okutama-hegyeit már régtől fogva szeretjük, hiszen viszonylagos közelségben található, a szép hegyvidéki környezetben pedig nagyszerű túrákat tehetünk, úgymint Odake, Hinohara, Hatonosu etc. Ha a sok túrázásban elfáradnánk, akkor pedig egy sörfőzde, illetve egy kocsma is akad a bús, vad ormokon, hol szomjunkat csillapíthatjuk, ez pedig a Vertere. 

A Vertere csaknem szemben van az Okutama vonatállomással, ha kijössz az állomásból, menj egyenesen át a kereszteződésen abba a kis utcába, és ott lesz. Amikor először hallottam róla, felmerült a kérdés bennem hogy ki az isten nyit egy kézműves sörözdét egy ilyen helyen, viszont idáig minden egyes alkalommal, mikor betértem, tömve volt a taproom és a kültéri terasz egésze. Nyilván a vendégek nagy része általában túrázó, kempingezők, esetleg bringások, meg gondolom néhány sörbuzi, hiszen azért mégiscsak kell valami erős indok, hogy egészen idáig eljöjj. 
Brutális hotdog

A vicc különben az, hogy közigazgatásilag az egész terület Tōkyōhoz tartozik, bár ezek a megalomán keleti-fővárosiak egyes szubtrópusi szigeteket is maguknak követelnek, szóval az ember meg lepődik ilyesmin. És bár Tōkyōban vagyunk, gyönyörű hegyi környezetben, ahol kristálytiszta még a Tama-folyó is, azért durván shówappoi-retro utánérzés ez az egész Okutama-környék, mint minden vidéki terület egész Japánban - nem bántásból mondom, hiszen nálam vidékibb vidéki vélhetőleg nincs, én a magyar falu Godzillája vagyok - szóval ebben a miliőben egy iható sört prezentáló kocsmával kitűnni nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Amúgy korábban már csináltam egy videót a helyről, lásd alább:


A hely 2015-ben alakult, két tōkyō agráregyetemen végzett srác  - Hikaru Suzuki és Kokage Tsujino - által, akik amerikai utazásuk alkalmával kóstoltak először igazi kraft söröket, aztán rá is szoktak. Tsujino az egyetem után a Koenji Beer Kobóban dolgozott, ahol kitanulta a sörfőzést, közben Suzuki Fukuokában talált melót, de tartották a kapcsolatot, mi több egy sörfőzde megalapításának az elhatározását is. 
A közeli Tama-folyó

Amúgy nyilván először nem itt Okutamában, hanem a belvárosban tervezték a főzde és a taproom kivitelezését, ahol a vásárlóképes közönség nagyobb eséllyel tartózkodik, mint mondjuk a Végzet Hegyén Mordorban.
Tegnap elbicajoztam Kawasakiból, laza 130km
Viszont az egy masszív beruházást igényelt volna, erre jött az ötlet, hogy nézzenek szét Okutamában, ahol bagóért lehet telket vásárolni a központi városi területekhez képest. Egy hét keresésre rá találtak is egy hetvenes évekbeli, hagyományos stílusban épült épületet, egy hozzá tartozó kerttel, amit meg is vettek és hozzáláttak az újjáépítéséhez.
Tavaly ősszel a söröző kertje

Nem volt ez olyan könnyű dolog, mint ahogy így leírva tűnik, Suzuki minden hétvégén felrepült Fukuokából hogy az épületen dolgozhasson, Tsujino pedig szintén meló után járt ki Okutamába (ami legkevesebb két óra a belvárosból). Az épület renoválása lassan haladt, ráadásul a munkálatok során egyre több problémát fedeztek fel - Japánban egy ház tervezett élettartalma eleve nagyjából 25-30 év, a folyamatos földrengések miatt (e bejegyzés írásának pillanatában is volt egy ad-hoc rengés), és a technológia évről-évre biztonságosabbá teszi az épületeket, egy hetvenes években épült ház az nagyjából a biztos halált jelenti, ingatlani értékét tekintve. Ergo volt munka bőven, hogy biztonságossá tegyék az épületet. 

Bottle Shop
2015-ben aztán megnyitottak, és a ha figyelsz a bejáraton az áll hogy Seizankyo Sörfőzde (青山居麦酒醸造所), ugyanis a főzdének és a taproomnak helyt adó ház korábbi tulajdonosa egy haiku költő volt, aki Seizan írói álnéven publikált. A kezdetben szerény kapacitású főzde az elmúlt években jelentősen bővült, és már hordós-érleléshez szükséges hordós-kamrájuk is van, mi több már számos kézműves sör-kocsmának szállítanak a saját készteleikből is.

Sőt, tavaly óta elkezdtek dobozolni, e portéka pedig a sörözde melletti kis boltban elérhető.
A sörök lineupja folyamatosan változik, de belga blond, hazy IPÁK, West Coast IPA, DIPÁK,  különböző stoutok jóllehet mindig vannak a csapon, minden egyes vizited alkalmával más formátumban prezentálva, szóval ha itt jársz arra gondolj, hogy minden egyes hörpintésed megismételhetetlen lesz! 

Kapcsolódó bejegyzések:

Túrák Tōkyō körül - Hossawa-vizesés, Hinohara


Shiromaru-gát - Okutama-barangolás

Japán kocsmológia - Sapporói sörmúzeum

Japán kocsmológia - Asahi sörgyár

Japán kocsmológia - Sültcsirke apoteózis atsukanon suhanva

Japán kocsmológia - Nonbei Yokochō, a pityókások sikátora

Japán kocsmológia - Omoide Yokochō, Shinjuku izakaya-labirintusa

Koreai kocsmológia - Booth Brewing

Kínai sörtipólógia 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15