Koreai kocsmológia vol. 1 - The Booth Brewing

Seouli utunk során a kulinárián kívül a kocsmakultúrát is igyekeztünk lehetőségek szerint megismernyi valemennyire, valamire való kézműves sörbár pedig a koreai fővárosban is akad, ilyen például a The Booth Brewing. Kelet-ázsia kocsmáit, bárjait, sörgyárait-lepárlóit fáradhatatlanul járva, ezennel belekezdünk a koreai kocsmológia tudományos bejegyzéssorozatba.


Eredetileg egy sörös-pizzázónak (ergo "pee-mac" s nem chimac) indult a hely Seoul egy kis mellékutcájában (ez a The Booth Gyeonglidan az első kocsma), nem is olyan túl rég, 2013-ban. Az alapítók, Heeyoon, Sunghoo, és Daniel korábbi szakmájukat illetően orvos, pénzügyi elemző és gazdasági újságíró voltak, ámde közös szenvedélyük volt a kézműves sör, és mivel Seoulban ez még nem volt akkora divat akkortájt, úgy gondolták létrehoznak egy kézműves sörökben utazó kocsmát.

Igazából Dél-Koreában is az volt a helyzet, mint korábban Japánban (vagy a világ bármely más táján), hogy az emberek hozzá voltak szoktatva az ún. nodogoshi "könnyen csúszó" ízvilágú sörökhöz - lásd Asahi, Sapporo - és valahogy elkerülte a Remetekirályságot a kézműves sör-forradalom, ezt kívánta orvosolni a The Booth - nem mellesleg nevükhöz köthető Dél-Korea legnagyobb sörfesztiváljának - The Beer Week Seoul (TBWS) szervezése is.
A saját sörfőzdéjüket 2015-ben alapozták meg a Californiai Eureka városában lévő, korábban a Lost Coast Brewery tulajdonában lévő sörfőzde felvásárlásával, majd 2017-ben dobták piacra az első Eurekát.
Mi már az új helyen, a belvárosban csordogáló Cheonggyecheon patak közelében lévő Booth Brewerybe mentünk - egyébiránt a környék nagyon hangulatos, azt olvastam hogy egy masszív városrehabilitációs projekt keretében csinálták meg ilyen faszán a sétálóutcát illetve a patakot szegélyező ülőkéket, világítást, etc. Nagyon lazulós hely:
Na de a Boothra visszatérve, a lejárat (e bejegyzés első képe) teljes egészében a Shelterre emlékeztett, és belbecst illetően is a vártnál lényegesen tágasabb szeszegérlyuk, kékes neonokkal, zenével és számos asztallal, ülőkével, és persze jobbnál-jobb sörökkkel.
Egyébként ez a kékes kéz-fétis illetve a tökéletese értelmetlen "follow your fun" szlogen teljesen áthatja a helyet, a weboldalukon azt írják hogy az az ügyifogyi figura az egyik alapító kreálmánya, s annak feje búbja - haja? - van tulajdonképpen a logóban. 

És milyen volt a sör? Nos mindenekelőtt igyekeztünk lehetőleg helyi dél-koreai sörfőzdék főzetjeit kipróbálni, így jött első helyen Beervana (Beer + Nirvana = Beervana, jesszus) New England IPÁja, ami egy nagyon felkapott sörstílus az utóbbi időben, Hefeweizenhez (vagyis élesztős búzasörhöz) hasonló “ködös” (hazy) IPA, nagyon aromás, én nagy rajongója vagyok a NEIPA söröknek, ergo ez sem okozott csalódást. Szintén a Beervanától került csapolásra egy Brown Porter, ami ugyancsak jó volt, könnyed, kellemesen karamellás ízekkel, bár személy szerint yappari jobban kedvelem az afféle testesebb, robosztus csokoládés-kávés stoutokat. 
Muszáj volt természetesen a Booth saját sörét, az Eureka Hop Ale-t is megkóstolni, ami szintén kicsit ködös, egészen gyümölcsös aromákkal, komlós utóízzel. Végül pedig a The Booth és a dán gerillafőzdéből már nemzetközileg is ismertté és elismertté váló Mikkeller kollaborációjából fakadó Taegang Pale Ale-t, ami egy borostyánvörös, friss citrusos aromás, lágy gyümölcsös-édeskés pale ale. Ez utóbbiról már csak azért is pontosabb az értékelésem, mert hazafele a repülőn is volt szerencsém visszakóstolni a fellegek között: 
Ezek az állat Mikkelleres tagok amúgy egy észak-koreai sörfőzdével - Taedonggang Beer Companyval - is kollaboráltak korábban, ezért is volt fontos a dél-koreaiknak hogy nekik is legyen válaszul egy Mikkelleres főzetük... Amúgy itt a jelenlegi (2019 augusztusi) menü alább, már ami látszik belőle:
Egyébként ahhoz képest, hogy szombat este volt itt, meglehetősen kevesen lézengtek a helyen, tény hogy későn mentünk, de azt gondoltuk egy ilyen menő helyen zsongnak majd az emberszőlők. A sörök ízén mitsem változtatott, én szívesen visszamennék még egy körre, vagy örülnék ha itt Tokyoban is lehetne a The Booth által készitett söröket kapni. Vagy már lehet, csak én nem tudok róla? Ha esetleg Te tudod, akkor nyomj egy kommentet!


Kapcsolódó bejegyzések:

Kis koreai kajatörténet - a tradícionális étrendtől a streetfoodig

Japán kocsmológia vol. 10 - Mizunara tölgy

Japán kocsmológia vol. 9 - Asahi sörgyár - a nodogoshi és ami mögötte van

Japán kocsmológia vol. 8 - Sancha kocsma Bermuda-háromszöge


Japán kocsmológia vol. 6 - Sapporói sörmúzeum

Japán kocsmológia vol. 5 - Nikka whisky lepárló

Japán kocsmológia vol. 4. - Whisky-szószedet japánul

Japán kocsmológia vol. 3 - Sültcsirke apoteózis atsukanon suhanva

Japán kocsmológia vol. 2 - Nonbei Yokochō, a pityókások sikátora

Japán kocsmológia vol. 1 - Omoide Yokochō, Shinjuku izakaya-labirintusa

Kinai sörtipológia - igy évek távlatából kissé kezdetleges kocsmológiai iromány

Kinai szesz-szódet - borfajták kinaiul, etc.

Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?

Baijiu-centrikus elukubráció – kínai pálesz s passzió

Még több kínai kocsmológia - bárok, kocsmák miegymás

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek