Shanghai Underground vol. 2. - The Shelter

Shanghai Underground sorozat második felvonás, melyben egyenesen Shanghai underground-csakrájához, a földalatti feneketlen fénnyelőhöz, a mainstream elől menekülő nincstelenek mindenségéhez, az óvóhelyhez, ergo a Shelterbe térünk. 
A Jangce-deltában az underground elektronikus zenei műfajok neve egybefonódott a shanghai-i kínaiak és külföldiek szemében egyaránt kultikussá váló Shelter klubjával, mely távol esik a Bund lehengerlő vehemenciájába csomagolt sehonnani bitang magamutogatás által vezérelt klubóriásoktól; itt senkit nem érdekel ki vagy, vagy kinek a fia vagy, mivel jöttél, hisz a Shelterben mindenki tudja, miért jöttél: a zenéért.
A hét valamelyik napján mindenki megtalálhatja a maga számításait, miként valamennyi party-promóter képviselteti magát egy-egy estével, legyen az hip hop (Come Correct szerdánként, mely töménytelen turntable-terror és vinyl vegzáció), drum'n'bass (a Sweatshop brigád a helyi Bladerunnaz, WeChat-en érdemes követnünk a Phreaktion nevű oldalt és kedvezményes belépőhöz jutunk. A Sweatshop srácok nem szarral gurigáznak, olyan neveket hoznak el, mint a dobbasszus-guru Goldie, Dj Wash a kínai dnb-szcéna voltaképpeni megteremtője, vagy éppen Marcus Intalex, már ha eljött volna, de az utolsó pillanatban lemondta a fellépést). Mindemellett többek között a techno, electro, dubstep, reggie is gyakorta hallható műfajok. 
A Shelterben nincs mód az exhibicionizmusra, mert sötét mint az állat. A klub neve egyébként nem véletlen, hiszen egy valódi második világháborús bombaóvóhelyből alakítottak ki szórakozóhelyet, ez magyarázza az alacsony, alagút-szerű kialakítást és az irdatlan betonfalakat. A 2000-es évek közepén Gary Wang és Garreth Williams látta meg az akkoriban még Blue Ice Bar néven működő, jobbára kávézóként funkcionáló létesítményben a fantáziát, 2007-ben vették át az irányítást a nem túl rózsásan üzemelő kávézó felett, hogy valami egészen új dologba fogjanak, ez lett a Shelter. 
Sikerét leginkább annak köszönhette, hogy egyszerűen nem volt még egy ilyen hely az egész városban, ahol kevésbé ismert zenei műfajok képviselőinek adtak volna lehetőséget. A közönséget kezdetben szinte kizárólag külföldiek képezték, de ma már kínaiak körében is egyre népszerűbb (na nem a 富二代-ok körében), s e hely ma Shanghai undergound klubhadosztályának - Dada, Arkham, LoGo - zászlóshajója. 
Ahogy megérkezünk a Fuxing út és a Yongfu út közelébe, a klub felé baktatva lépten-nyomon különböző sötét sikátorokból és repedésekből előkúszó, hasbeszélő zakós úriemberek kínálnak marihuánát és hasist, egy utcával arrébb virágcsokrot, de csak egy szálát, csak egy szálát próbálnak ránk sózni; félkegyelmű véglények és félkezű alamizsnások, kik a két kezüket összetennék egy szál cigiért, ha lenne. Másik kéz vagy cigi. 
Ezek ellenére sem nevezném zűrös környéknek, a közelben történt atrocitásról még nem hallottam, és az éj kellős közepében is minden gond vagy félelem nélkül, akár egyedül is oda vagy vissza tudok sétálni, a közbiztonsággal eddigi tapasztalataim alapján nincs baj. 
Az italok olcsóak, kivált más klubokhoz mérten; ám ami a specifikációiból adódóan a hely hátránya, hogy viszonylag kis méretű - bár a közönség is általában eléggé szórványos, de kb. 300-400 embernek tud maximum helyet adni. A másik további hátránya, hogy amennyiben sokan leszünk, iszonyatosan meleg lesz lent, és nincs levegő, esetenként fulladozni lehet a füstben. Apropó, persze térerő sincs lent, ámbár arra kevés esély van, hogy ne futnánk össze ismerőseinkkel, ha ők is ide tévednek. 
Ahogy közelítettünk a Shelterhez, ismerős érzés fogott el, ahogy a föld mélyéről szeizmikus szubbasszus-hullámok törtek fel-fel, akárha a néhai Tűzraktér vagy Mokka Cuka, Trafó megközelítése során tapasztaltuk anno. A beugró 30 yuan  volt (ha valami különösebb fellépő van, akkor 50 szokott lenni), éjfél előtt érkeztünk, csak lézengtek az emberek, itt is csak egy után kezdődik a buli. Nem maradtunk volna túl sokáig ez alkalommal, lényegében csak fotózni jöttem, bár kedvemre vált a dragonbéz talpalávaló, és össze is futottam pár haverral, így elhúzódott a hazamenetel, de a taxiba pattanva ezúttal is csak az járt az eszemben: mégiscsak jó hely ez a Shelter



A 2014 februári Goldie buliról készült felvételem. 
A 2014 decemberi Kode 9 buli.
A Kode9 buli flyere nagyon atomra sikerült mellesleg.

Szubjektív érdekességi faktor5/5
Megközelítés: 永福路5号, 近复兴西路

Kapcsolódó bejegyzések

Shanghai Underground vol.1 - a csobbanás, rejtélyes partiodú zhejiangi minótauruszokkal

Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?

Verbális védekezési technikák a kínai krimókban – önvédelmi csapszék-szókészlet

Baijiu-centrikus elukubráció – kínai pálesz s passzió

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15