Japán kocsmológia vol. 16 - Kraftsör Tōkyōban


Most hogy már végre ősz van, bemutatok pár jobb fajta kraftsör kocsmát Tōkyōban, amik bár nyáron se rosszak, sőt azt gondolná az ember nyáron jó ilyen helyekre menni, de az az ember még a globális felmelegedés előtti korszakban él vélhetően, amikor még ki lehetett mozdulni nyáron az ázsiai nagyvárosokban. Volt már egyébiránt szó szeszcentikus elukubrációimban fővárosi kocsmáról, lásd Vertere, de az oly messzi van Tōkyōtól, mint Makó Jeruzsálemtől. 


Na de kezdjük mindjárt egy homályos emlékfoszlánnyal február havából. Történt az, hogy fiatalabbik sógorom shakaijin (社会人) lett, a vagyis a munkásosztály teljes jogú tagja. Az itteni fiatalok azonban végtelenül tudatlanok. Semmit nem tudnak semmiről, Gaikoku egy ismeretlen, nem is létező vidék tán, teli tökkelütött bunkó fráterekkel, furcsa ételekkel-italokkal, nem japánul beszélnek, a hajuk is milyen.   

Gaikoku egy japán fiatal fantazmagóriájában  


Mikkeller 


Fiatalabbik sógor azt hitte, tudja mi az a sör, de én pontosan tudtam hogy csak hitte hogy tudja de valójában hogy a fenébe tudhatta hogy milyen az igazi sör, szóval mielőbb elkezdődött volna neki a nagybetűs élet, egy menő europoid kraftsör kocsmába mindenképp elviszem gondoltam, hogy a felelősségteljes ivásról is példát statuáljak egyszersmind. így kerültünk a Mikkellerbe, amit Európában élő sörkedvelő egyéneknek nem kell bemutatni, talán az egyik legismertebb kézműves sörfőzdék egyike, és van egy taproomjuk Tōkyōban, Shibuyánál



Kis hely, kaja nem nagyon van, a hideg hónapokon túl nyitott oldalfalú, jó hangulatú hely tele gaikokujinnel meg azokkal haverkodni akaró bennszülöttekkel, mit lehetne mondani, nyilván minőségi a sör, kb. hetente változik a felhozatal, Mikkelleren túl számos helyi, és egyéb külföldi sörfőzdék termékei vannak csapon. 

Ha utazni jövünk Tokyoba, és haverkodni akarunk a helyi fiatalokkal, jöjjünk ide. Apropó, aki azt mondja nekem, hogy a japánok titokzatosak meg zárkózottak, távolságtartóak, az nyilván nem volt még egy épkézláb kocsmában a szigetországban, hiszen minden normális helyen simán lehet cimbizni, japán tudás nélkül is. Ha japánul is tudunk, két sör után exponenciálisan fog nőni a japán BFF-jeink számra.  Apropó a Mikkellerben fájdalmas kiadások elé nézünk, egy korsó 1500-2000 jenő között van. 

Goodbeer Faucets 


A lehető legrosszabb ötletek egyike, ha elkezdesz a Mikkellerben inni, és kitalálod, hogy menjetek át a Goodbeer Faucetsbe, hiszen egy zhejiangi fogatlan vámpír köpésének hatótávolságban (kb. 1,5 km) van egy másik ismert kraftsör kocsma, ami kliensem is volt egy időben egy projekt kapcsán. Itt számtalanszor megfordultam már, általában amikor ötlettelen vagyok hova menjünk egy haverral, akkor szoktam bedobni a Goodbeert, rövid verdikt: a kaja itt egész ehető, van normális konyhájuk, elsősorban helyi japán kraft sör főzdék portékáját kínálják, nem kiemelkedő, mediokratikus kézműves sörök gyűjtőhelye. 


A söröket illetően ugyanis itt még egyszer se ért olyan elementáris mindfuck, hogy mintegy hideg eónokon át meredjek magam elé válaszokat keresve (ezt hogy az istenbe csinálták?) a gyönyörű pillanat végtelenségben megélt voltában. Apropó azon ominózus este fiatalabbik sógor totál kész lett, járni se bírt. Pürrhoszi győzelem volt bár, hiszen aznap én se saját lábamon jöttem haza. Egy jó asszony mindent megbocsát, érveltem másnap.

Antenna America 

A tokyo-i pályaudvaron belül, lent az aluljáróban ihatunk az itt megölt japán miniszterelnökök emlékére, de ha van más apropónk, akkor arra is, több között az Antenna America fergeteges krimójában, ami egyszerre sörbolt, és egyszerre taproom. 


Az Antanna America, pontosabban az azt üzemeltető Nagano Trading az egyik legnagyobb amerikai kraftsör importőr Japánban, és nem középiskolás fokú darabok közül válogathatunk mind a hűtőből, mind a csapról, a kaja pedig elég junk tex-mex, hotdog chitpotle mustárral, buffalo wings, és itt ettem először rántott, sajtos jalapenot, minő hamika. 

A hűtőből sok száz fajta sör közül válogathatunk, a csapon is van kb. 10 rendszeres válogatásban.


Ha igazi amerikai kézműves sört akarunk inni a japán főváros közepén, akkor itt a helyünk. 

Hitachino Brewing Lab Tokyo Station

A rossz ötletek lajstromán soron következő eset az Antenna America után átmenni a szintén a Tōkyō ekinél található Hitachno Brewing Labbe, ami az ibaraki székhelyű, tősgyökeres japán kraftsör egyik kihelyezett taproomja.


Elég kis hely, korlátozott férőhellyel, és a csapon kínált sörök száma is igen szegényes kizárólag Hitachnino portékára, de egy valamiért érdemes odamenni, és az a csapolt Hitachino Espresso Stout, na az a stout munkásököl, vasököl, udaüt, ahova köll. Más érdekes darab nem nagyon van itt, de ha japán kraftsörre fáj a fogunk, szintén nem kell messzire mennünk a pályaudvartól, a Yaesu kijárat közvetlen közelében van a hely, nem lehet eltéveszteni.

Futako Brewery

Ez a hely csak azért került e lajstomba, mert anno viszonylag sokat jártunk ide, amíg a Tama-folyó közelében laktunk, csak a másik oldalon, ugyanis a Futako Brewery éppenséggel Futakotamagawa (二子玉川) állomásnál található, ez pedig egy olyan állomás, amit úgyse fog felkeresni, ha csak utazni jössz Japánban, egyike a felkapott külvárosi részeknek, az itteni nouveau riche preferált zónája, de tényleg kellően divatos, nem olyan gyereknyálas mint Harajuku, s nem olyan öreges mint Ginza, éppen hogy elegánsan fiatalos városrész. 


Az állomástól pár perc sétára, az általunk imádott zegzugos kajáldás övezet farvizén, kies és könnyen eltéveszthető mondhatni értelmezhetetlen helyen van a kis mikrosörfőzde, berendezéstül-mindenestül pár asztallal és székkel támogatva.

Általában 4-5 helyi főzetet kínálnak csapon, itt is történetesen a stoutjukat szerettem veszettül (nem kizárólag stout függő vagyok, de ha kettőt ki kellene emelnem akkor kapásból a Hitachino és a Futako Brewery stoutja jutna eszemben, már ami a bennszülött söröket illeti. 


A sörök színvonala viszont nem túl konzisztens, volt hogy világbajnok volt a stout, volt hogy csak egykori önmagának árnyéka, vissza is kéne menni egy tesztre nemsokára. Egyébiránt azért is szeretem ezt a helyet, mert alig van itt valaki, menjél bármely nap bármely napszakjában, tökéletes egy csendes környezetben való dumáláshoz. Kaja van, hambi meg ilyenek. 

PDX Taproom

Szintén Shibuya, ezúttal is amerikai sörkocsma, a Trunk hotellel szemben van a hely, a minap látogattunk el ide amerikai barátommal. 

A PDX történetesen az oregoni repülőtér rövidítése, szóval itt csak és kizárólag Oregon állambeli sörök közül válogathatunk, nem túl nagy a felhozatal, de minőségi, nagyon is minőségi. 

Igazából ennyi tudok mondani róla, itt sincs értelme hosszasan sorolni a felhozatalt lévén gyakorta változik a csapon kínált portéka, ha errefele járunk, akkor érdemes betérni.

Az erő és a jósör legyen veled!

Tap & Crawler

Ezt a picike korcsmát a minap fedeztük fel, mintegy véletlenül, de itt ittam egy olyan hazy ipát, ami totál mindfuck volt, komplexitásában a Be Easy Brewing Noresore DDH Hazy IPÁját evokálta, citrusos, szaftos, krémes kortyérzetű, masszív alkoholfokkal, könnyem kicsordult. 

De itt ittam először Rauchbiert is, ami voltaképpen folyékony füstölt kolbász. Itt is többnyire japán főzdék portékája van csapon, de japán kraftsör és kraftsör között is óriási különbségek vannak, és egy-egy ilyen kis bár elképesztően más karaktert tud felmutatni a csapon, ha tudja honnan, és mit kell beszereznie. 


A Tap & Crawler csaposa pedig nagyon érzi, hogy mi az ami jó a japán kézműves sörökben, és nála csak minőségi dolgokat lehet kóstolni. 





Egyelőre ennyi - persze, persze, a lista még korántsem véges, de lesz még folytatása. Addig is böngészd a korábbi releváns posztokat

乾杯!


Kapcsolódó bejegyzések:

Japán kocsmológia - a japán sörök története - kezdetektől a kézműves sörfőzdékig

Sörfőző-szószedet japánul

Japán kocsmológia - Vertere, a hegyi kocsma

Japán kocsmológia - Sapporói sörmúzeum

Japán kocsmológia - Asahi sörgyár

Koreai kocsmológia - Booth Brewing

Japán kocsmológia - Nikka Miyagikyo lepárló

Japán kocsmológia - Nikka Yoichi lepárló

Japán kocsmológia - Mizunara tölgy

Japán kocsmológia- Whisky-szószedet japánul

Japán kocsmológia vol- Bar Caol Ila

Japán kocsmológia - Sültcsirke apoteózis atsukanon suhanva

Japán kocsmológia - Nonbei Yokochō, a pityókások sikátora

Japán kocsmológia - Omoide Yokochō, Shinjuku izakaya-labirintusa

Brewdog Kínában - ki az a Macsakirály és mi köze van az Elvis Juice kínai fordításához?

Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?

Kínai sörtipológia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15