Örökbe fogadtam egy fattyúmakrélát - Maaji (真鯵)
Viszonylag sok halat eszünk az évben, minden héten van 1-2 "hal nap", de az év nagy részén fogyasztott halak nagy része viszonylag szűk palettán mozog - lazac, tonhal, buri (japán sárgafarkú), hokke (atka makréla), nyáron mondjuk ayu, etc. - de ősszel igencsak kibővül a repertoár.
A hét elején vettem sanmát (makrélacsuka), nagyon jó volt, ma pedig két maaji (まあじ / 真鯵, leánykori nevén japán ló-, és vagy fattyúmakréla) kokettált velem a pult mögül, megkértem az eladót, hogy kapja ki a belsőségeket, kérdi hogy készíted, sós grillen (shioyaki, 塩焼き)? Mondom igen, ez a terv, oké akkor kikapja a zengót (ゼンゴ, vagy 稜鱗/楯鱗), ami az oldalán található kemény pikkely, ugyanis ez egy tüskésmakréla féle. S így már csak sütni kell.
Beraktam még a kosárba egy csomag hotatét (ホタテ、帆立貝), amit óriás Ezo kagylóként is neveznek az angolszászok, amúgy fésűkagylóféle Japán északi részéről. És egy doboz Sapporo Classicot, mert Hokkaidō napok vannak a boltban, és az amúgy csak Hokkaidōn árult típusú Sapporōból is kellett egy, hogy teljesen átjárjon bennünket Észak-Japán szelleme.
Kapcsolódó bejegyzések:
Sapporo sörmúzeum - az alkoholisták Roxfortja
Doyou-no-ushi-no-hi - unagi-burkolás
Doufukuai Kitchen Series vol. 1 - Buta no kakuni, recept videó
Mochi - az elengedhetetlen újévi hamika
Oshogatsu - japán újévi kaják és szokások
Utazás a dashi körül - dokumentum filmajánló
中国菜 - a kínai kajáról úgy nagyvonalakban
Jiàng szószok - mindent, amit tudni kell a fermentált kínai szószokról
Kína és a forró víz
Nyomor, éhezés és császári luxus: a warabi kultúrtörténete
Kis koreai kajatörténet- összefoglaló a koreai konyháról az alapoktól a street foodig
Korabeli koreai zabálások - tényleg annyit ettek a régi Koreában? Mennyit?
A hegyi bálna - nem az aminek gondolod!
A részeg bálna - ez sem, vagy igen?
Peca a Fuji lábánál - fotókban gazdag poszt
Hoto-tészta - nem éppen nasi Yamanashiból
Amerika, a rizs országa - nem pedig a hambié, legalábbis a japánok szerint
Középföldi szleng - ha nem ízlik a hamika
Ragacsos rizst az ősöknek - Qingming ünnepi kaják Kínából
ízjegyű
Doufukuai Kitchen Series vol. 1 - Buta no kakuni, recept videó
Mochi - az elengedhetetlen újévi hamika
Oshogatsu - japán újévi kaják és szokások
Utazás a dashi körül - dokumentum filmajánló
中国菜 - a kínai kajáról úgy nagyvonalakban
Jiàng szószok - mindent, amit tudni kell a fermentált kínai szószokról
Kína és a forró víz
Nyomor, éhezés és császári luxus: a warabi kultúrtörténete
Kis koreai kajatörténet- összefoglaló a koreai konyháról az alapoktól a street foodig
Korabeli koreai zabálások - tényleg annyit ettek a régi Koreában? Mennyit?
A hegyi bálna - nem az aminek gondolod!
A részeg bálna - ez sem, vagy igen?
Peca a Fuji lábánál - fotókban gazdag poszt
Hoto-tészta - nem éppen nasi Yamanashiból
Amerika, a rizs országa - nem pedig a hambié, legalábbis a japánok szerint
Középföldi szleng - ha nem ízlik a hamika
Ragacsos rizst az ősöknek - Qingming ünnepi kaják Kínából
ízjegyű
Megjegyzések
Megjegyzés küldése