Oshōgatsu vol. 2 - Mochi

A japán újév elmaradhatatlan kelléke a mochi (餅), amit szoktak volt rizssüteménynek is fordítani, de hát közelről sem sütemény, inkább afféle zselészerű állagú, tésztának látszó tárgy. Állítólag már a Jōmon-korszak vége óta ismert Japánban, ami pedig nem mostanában, hanem i.e. 300 körül volt. 

A mochi azonban a későbbiekben sem merült feledésbe: a Heian-korszakban (i.sz. 794-1185) vallási rituálék során alkalmazták mint áldozati ételt, majd a Muramachi-érában (i.sz. 1336-1573) a szamurájok asztalára is felkerült, mint a tea-szertartás fontos kelléke, mivel jól ellensúlyozza a mochi édessége a zöld tea keserűségét. Sőt, még a csatába is vittek magukkal mochit, hiszen egyszerűen elkészíthető, illetve szállítható, ezért mondták azt, ha a szamuráj mochit püföl, akkor azt jelenti hogy nemsokára háborúba indul. 

mochigome, a ragacsos rizs

De nem csak az elit számára szolgál sokoldalú snackként. Mivel elég magas a tápértéke - egy matchbox méretű mochiban annyi kalória van, mint egy tál rizsben, a japán földművesek is gyakorta fogyasztották kifejezetten a hidegebb hónapokban. 

Hagyományos japán betevőként számos helyen nyammoghatunk mochit, úgymint matsurik, a japán ünnepek alkalmával, avagy afféle streetfoodként is - gondoljunk csak a dangóra - az újévre viszont bármelyik japán család repertoárjába beférkőzik.
mochigome gőzölés

December végére ezáltal én is be lettem fogva a családi mochi-manufaktúra malenkij robotra, és kezdődhetett a meló, ami a következő stációkból áll:

- a ragacsos rizst (mochigome, igazából egy nagyon magas keményítőtartalmú rizsfajta, Oryza sativa var. glutinosa vagy Oryza glutinosa) tűzhelyen gőzölik még el nem éri a nyúlós, ragadós, opálos formáját. 
michitsuki gépezet

-hagyományosan innentől jönne a püfölés, a mochitsuki (餅つき), de igazából manapság otthon egy “mochi centrifugát” használnak, ami effektíve automatizálja a massza ütését. Itt a videó e masinériáról alább:
- a forró tészta-szerű illetve állagú masszát aztán kinyújtják és pihenhetik hogy egy kicsit megszilárduljon

friss mochi

Igazából azonnali fogyasztásra is alkalmas, de általában kiszárítják egy kicsit, aztán ízléstől függően lehet akár édesre fűszerezni - úgymint kinakóval (黄粉) ami pörkölt szójaliszt), de igazából őrölt paprikával is sem utolsó. Mehet minden további nélkül levesbe főni is, így kerül az újévi zóni levesbe is. 

szárításra félrerakott mochi

Mi több, az ún. kagami mochi (tükör mochi 鏡餅), két mochi-gömböcből készült installáció az újévi családi oltárok dísze is lesz egyúttal, hiszen megóvja a háztartást minden rossztól. 

Egyébiránt nem csak Japánban ismert eleségről van szó, de valamennyi ázsiai országban fogyasztanak mochihoz hasonló ragacsos rizs-készítményeket, elég csak a kínai niangaora, vagy a koreai tteokra gondolni. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Oshōgatsu - összefoglaló az újévi japán szokásokról

Doyou-no-ushi-no-hi - nyári unagi-burkolás

Hoto-tészta - nem éppen nasi Yamanashiból

Színes rizs az ősöknek - ünnepi hamika a szomszédból

Korabeli koreai zabálások - tényleg annyit ettek a régi Koreában? Mennyit?

Kis koreai kajatörténet vol. 1 - történelmi áttekintés a hagyományoktól a streetfoodig

中国菜 - a kínai kajáról úgy nagyvonalakban 

Kis teatörténet - csak úgy dióhéjban

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15