Kim, Lee, Park - a leggyakoribb koreai családnevek

Nincs túl sok koreai ismerősöm, de akiket ismerek, van közöttük Kim, Lee és Park is. Nem meglepő az annak tükrében, hogy az 50 milliós országban ötből egy ember családneve tutira Kim lesz (Kim Jong-un), és tízből egy tutira Park - gondoljunk csak Dél-Korea elnökére, Park Geun-hye (朴槿惠), vagy az énekes PSY is Park Jae-sang (朴哉相) néven jött világra. E három családnév közel az ország felének családnevét képzi. 
Park Geun-hye
A szomszédos Kínában - ahogy a blogon a kínai családnevekről már volt szó - nagyjából száz elterjedt családnév van, míg Japánban mintegy 280,000, miért van hát ilyen kevés Koreában? 
A válaszért bele kell fúrnunk magunkat Korea történetébe. Mint számos más pontján a világnak, a családnevek nem voltak túlzottan elterjedtek egészen a Joseon (朝鮮) - Csoszon-dinasztia (1392-1910) végéig, miképpen használatuk elsősorban az uralkodó dinasztia, illetve az arisztokrácia - yangban (兩班) egyes tagjaira korlátozódott. A társadalom alsóbb rétegei, úgymint szolgák, hentesek, kurvák, sámánok természetesen nem, de még a kereskedők, művészek vagy vallási elöljárók sem engedhették meg a családnév luxusát. 

Ahogy azonban a köznemesi, dzsentri réteg kezdett felemelkedni Wang-geon (太祖王建) alapította Goryeo-dinasztia (高麗, 918-1392) idején, a dinasztiaalapító leglojálisabb híveit családnév-adományozással tüntette ki, hogy megkülönböztesse őket a közönséges kormányhivatalnokoktól. A gwageo (科擧) kínai mintájú hivatalnokvizsgához való részvétel - mely a társadalmi előrelépés egyik legfontosabb elemének számított - regisztrációja családnévhez kötött volt, ezért a vagyonosabb háztartások felkaptak egy-egy családnevet. Később a kereskedők körében is egyre népszerűbb lett, hogy családnevet szerezzenek maguknak, ezt pedig úgy érték el, hogy megvették a lecsúszóban lévő elit családok geneológiai bizonyítványait (tulajdonképpeni anyakönyveiket, ez volt a jokbo 族譜), és sajátjukként tüntették fel azokat (a XVIII. századra az efféle anyakönyv-csalás már bűncselekménynek bizonyult). A Kim és Lee a régi Korea császári famíliáinak kötelékébe tartozó családnevek voltak, ezért is kedvelték őket az egyes tartományi elitek, majd később a vagyonos kereskedők, kik egyszerűen megvették nemességüket. 
A Koreában használt családnevek szűk csoportja Kínából ered, még az i.sz. VII. században vette át a koreai uralkodóház a nemesnek hangzó kínai családneveket, és egyébiránt mind a mai napig számos koreai családnév egyetlen kínai karakterből áll: Kim () Lee () valamint a Park () is. Mármost, annak érdekében hogy megkülönböztessék az azonos családnévvel rendelkező leszármazottak eltérő ágait egymástól, a bon-gwan (本貫), vagyis az adott ág/nemzetségek helységneveinek utótagjával látták el, példának okáért a Kim-ek esetében 300 ilyen helységnév van, ilyenek a Gyeongju Kim-ek (慶州金氏) vagy a Gimhae Kim-ek (金海金氏) klánja. A családnevek szűkös választéka miatt igazából senki sem volt biztos benne, ki-kivel van valódi rokoni kapcsolatban, a Csoszon-dinasztia végén mindenesetre tiltás alá vették az azonos bon-gwan-nal rendelkező személyek házasodását (amit csak 1997-ben oldottak fel). 
1894-től, a régi rendszer felbomlásától kezdve közönséges emberek számára is lehetővé vált a családnevek felvétele, az alacsonyabb társadalmi rétegek pediglen gyakorta a korábbi földesúr/parancsolójuk családnevét vette fel; vagy egy új családnevet alapított és azt vette fel. Az 1909-ben elfogadott családregisztrációs törvények alapján minden koreai kötelezetté vált a családnév felvételére. 
Jóllehet manapság a családnév már nem jelent kiemelkedő státuszt Koreában, a Lee, Park és Kim családok számra továbbra is gyarapszik, mivel a koreai állampolgárságot elnyerő kínai, vietnami vagy éppen Fülöp-szigeteki polgárok épp az említett legnépszerűbb három családnév közül választva honosítják magukat.

Kapcsolódó bejegyzések: 



A Távol-Kelet harcászata vol. 3 - Kobukson, a koreai teknőchajó 龜船

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15