Shanghai Underground vol.4 - Yuyintang

A Yuyintang (育音堂) meghatározását tekintve egy mérsékelten sinizált vendéglátóipari egység. Kínában ugyanis a laowaiok értelemében vett kocsma/klub intézménye nemigen létezik, a modern kínai mammonista értékrend s a hagyományos nyugati szórakozás koncepciójának nászából nagyon torz dolgok szoktak születni. A Yuyintang szerencsére kivételt képez.
Volt a Nyugat, volt a Kelet. Az emberek ittak a Nyugaton, és ittak a Keleten is, tiszta sor. Az emberek vigadtak a Nyugaton, vigadtak a Keleten is. Hasonló magatartás minták ám eltérő tartalommal. Abból az egyszerű feltevésből kiindulva, hogy elmész a haverjaiddal inni egyet, mert jólesik, egy kínai nem tud mit kezdeni. Miképpen kínai és kínai kötetlen eszmecsere céljából nem ül le egymással beszélgetni. Ergo a kínai is iszik, és a klubokba jár, ahol a legmenőbb zenekarok, dj-k lépnek fel, de egészen más célból, mint egy külföldi. Ha belépsz egy menőnek bélyegzett kínai klubba, legyen óriási is a tánctér, táncolni általában senkit nem látsz. Ez természetes. Hisz senki nem szórakozni jár oda.

Hát akkor mi a fenéért?! - tehetnénk fel jogosan a kérdést. A válasz: slusszkulcspörgetésre, illetőleg pezsgőrendelésre. A kettő kombinációjaként slusszkulcspörgetésben való pezsgőrendelésre. Pezsgőket, melyeket meg sem isznak, csak rendelik, hisz nincs annyi pezsgő-e melyet e 富二代 hitelkártya fel ne bírna szippantani. A lényeg az arc, mely mint tudjuk Kínában egy egészen komplex fogalom. Ebből a kínai értelemben vett arcból a Yuyintangból viszont nem sokat látsz, hiszen a bejárat fölötti gitározó jegesmedve távol tart mindent második generációs burzsuj férget. A bejáratnál lévő kőoroszlánok pedig megharapnak minden pszeduo-partiarcot.
Miképpen a Yuyintang nem az exhibicionista műmájerek játszótere, de valódi kamatmentes szórakozóhely, ahol senkit nem érdekel mivel jössz, mert mindenki ugyanazzal - bicajjal, metróval, gyalog -, senkit nem érdekel, mit iszol, mert mindenki azt issza: a kötelezően íztelen Tigert - az azonban kollektívan elvárandó, hogy masszív csapatás történjen a fellépők zajgenerálására a kívülről nem túl tágas, bár belülről sem túl szűk objektum falai között.
E zajgenerálás a Yuyintang esetében szinte kizárólag élőzenekarok formájában történik, persze a blogsorozat mércéinek megfelelően ezúttal is jobbára a földalatti vonalról, egészen konkréten underground rock előadókra koncentrálva.
Szinte minden hétvégére akad egy fellépő, s a külföldieken kívül a helyi kínaiak körében is igen népszerű helyről kell beszélnünk. Reputációja korántsem légből kapott, mivelhogy Shanghai egyik legrégebbi élőzenés fellépőkkel operáló intézményéről van szó a Yuyintang esetében.
Tavaly jelentés felújításon esett át, a kisméretű színpad és szolid táncteret megspékelték pár kivetítővel, a sör és egyéb piák árfolyamára ez túl sok negatív kihatással nem bírt.
Többségében kevésbé ismert, de annál eredetibb, lelkes fellépőknek ad otthont a hely, a második emeleten némi chill hangulat és csocsóasztal található.
Zhong Kui is itt bulizna!
A kapuőrzők ölelésében összességében egy masszív kis dühöngőről van szó, hol kedvünkre pogózgatunk, érdemes csekkolni a hely honlapját, kiválasztani valami szimpatikus bandát és lejönni egy pofa sörre.

A programokért lásd: http://www.yytlive.com/ Beugró fellépőtől függvényében, középárfolyamon 50 yuan környékén mozog, 

Szubjektív érdekességi faktor: 4/5

Megközelítés: Kaixuan út 851, a Yan'an Xi Lu közelében (a régi Perry's-től nincs túl messze, lásd a Doufukuai Shanghai-kalauzon is!) Metróval a Yan’an útnal érdemes leszállni a 3\4-es vonalon.

Kapcsolódó bejegyzések: 


Shanghai Underground vol.1 - a csobbanás, rejtélyes partiodú zhejiangi minótauruszokkal

Shanghai Underground vol. 2. - Shelter, a particsakra

Shanghai Undergound vol. 3. - Dada - Hol Innercity-szintű partiaréna, hol girhes késdobáló 

Kínai kocsmológia - tudományos blogsorozat

Core in China - Gollam és lóarcú alvilági démonok mandopop császárokra vadászva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek