Hanakin az én napom

Fotóm Mizonokuchinál

A testem a zenére hangolom. Még mielőtt kipukkadt volna a japán gazdasági buborék, egy új kifejezés jelent meg a köztudatban, ami a keményen átdolgozott munkás hétköznapok lezárását jelentő péntekre asszociált, ez volt a hanakin.

Fotóm Sanchában 

花の金曜日


Úgy tartják, hogy a kifejezés maga a Hana no Kin'yōbi (花の金曜日) "virág péntek" összetétel rövidítéséből származik az 1980-as évekből, amikorra már Japánban is kezdett elterjedtté válni az ötnapos munkahét koncepciója, és az emberek (egyébiránt a Panasonic volt az első nagy japán cég, ami bevezette az öt napos munkahetet, 1965-ben, de csak az 1990-es években vált széles körben elterjedt gyakorlattá) megtanultak mulatni péntek esténkként. Miután az a bizonyos buborék kipukkadt, sokáig mintegy feledésbe meredt a hanakin koncepciója, de azért manapság sem tűnt el a köztudatból, sőt.
Fotóm a fene tudja hol, valahol Tōkyōban

Egyébiránt a 花金 klasszikus írásjegyváltozatban 華金 is feltűnik, utóbbit azzal magyarázzák hogy mintegy fennköltebb, fényűzőbb konnotációval bír, afféle pazar péntek, torkos péntek. Nem tudom ez mennyire igaz, de tény hogy a 華 olyan összetétekben is szerepel, mint a karei (華麗, pompás, nagyszerű) , gōka (豪華, luxus, extravagáns) vagy a seika (精華, esszenciális). Ezzel szemben eme fejtegetés szerint a sima virágos péntek 花金 csak egy lájtos TGIF.

Premium Friday (プレミアムフライデー)


A hanakin hagyományát hivatott reinkarnálni a 2017-es japán kormány kezdeményezte mozgalom, ami arra bíztatta a népet, hogy vegyék ki minden hónap negyedik péntek délutánját szabinak és szerencsétlen csinovnyikok végre töltsék inkább a családjukkal az időt de leginkább KÖLTSENEK PÉNZT, SOKAT, aztán hátba beindul a japán gazdaság. A purekin プレ金 nyilván halva született ötlet volt, aztán a covid el is temette a picsába.
eme fotóm is Mizonokuchi mocskos éjszakája vajúdta ki magából 

Manapság úgy tűnik, a hanakin kifejezés ismét népszerűségre tett szert, azoknál a mai fiataloknál, akiknek mintegy újdonságnak hat szüleik egykori népszerű szlengje, s vele együtt a közösségi médiában is viszonylag elterjedt, népszerű kifejezés.

Kapcsolódó bejegyzések:

Japán kocsmológia - tudományos ismeretterjesztő sorozat 

Kínai kocsmológia - tudományos ismeretterjesztő sorozat

Kraftsör Tōkyōban

Tokyo Whisky Library - a szeszkönyvtár 

Shanghai Underground vol.5 - Arkham - amikor még a partik népéhez tartoztam

Shanghai Underground vol. 4 - Yuyintang - a jegesmedve harca a pszeudo-partiarcokkal

Shanghai Undergound vol. 3. - Dada - Hol Innercity-szintű partiaréna, hol girhes késdobáló

Shanghai Underground vol. 2. - Shelter, a particsakra

Shanghai Underground vol.1 - a csobbanás, rejtélyes partiodú zhejiangi minótauruszokkal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15