Ugrás a fő tartalomra

寿司入門

A sushi 寿司/すし Japán egyik legismertebb étele, ismertebb típusai következnek, a teljesség igénye nélkül.

寿司飯 (すしめし) - a sushi jellegű ételek összefoglaló neve, mely főtt, ecetes, sós rizzsel  (néha cukorral és mirinnel  - 味醂/みりん, főzéshez használt édes sake) és halfélékkel, vagy másegyéb tengergyümölcsével tálalnak. A sushi nem összekeverendő a sashimivel - 刺身 /さしみ - mi utóbbi pusztán nyers hal, rizs nélkül. 

握り寿司/にぎりずし - nigiri-zushi, a nigiri a 握る - megmarkolni, ökölbe fogni igéből származik, a sushi kézzel való megformázására utal. 寿司を握る - sushit formázni。Ebben az összetételben sushiból zushi lett, amit a könnyebb kiejtéssel szoktak volt magyarázni. 

巻き寿司/まきずし - maki-zushi  elnevezés a 巻く - felgördíteni igéből származik (egyébiránt a szivar is 葉巻/はまき - "levél tekercs"). A maki-zushit a 海苔/のり a nori algalapokon elterített rizs "sushi gyékénnyel" - 巻き簾/まきす - vagyis egy bambuszráccsal való felgöngyölítésével készül el. 寿司を巻く - sushit göngyölíteni  Két legnépszerűbb fajtája a 鉄火巻きてっかまき - tekka-maki - tonhalas tekercs, valamint a 河童巻 /かっぱまき - kappa-maki/uborkatekercs. Kínai/koreai éttermekben csak maki-zushival találkoztam. 

手巻き寿司/てまきずし - temaki-zushi, kézzel feltekert sushi - 手で寿司を巻き - sushit tekerni kézzel.

散らし寿司/ちらしずし - chirasu-zushi, a  散らす - szétszórni, eloszlatni igéből, mely során egy sushi-rizzsel töltött tál számos egyéb hozzávalóval (hal, tojás, etc.) van művészien elvegyítve. Többek között lehet benne: 
鰞 / いか - tintahal

胡瓜 / きゅうり  - uborka 

椎茸 / しいたけ - shiitake gomba

玉子/卵/ たまご - tojás 

竹の子 / たけのこ - bambuszrügy 

蓮根 / れんこん - lótuszgyökér 

鮪 / まぐろ - tonhal (ízlés szerint egy szexuálisan inaktív nő is megteszi),  apropó halfajták!

五目寿司 / ごもくずし - gomoku-zushi, melynek kanjijaiból "öt szem" olvasható ki, a kínai konyhában egyébiránt különböző összevegyítéseket/kombinációkat értenek alatta, a hozzávalókat a rizzsel együtt keverik el (halat nem feltétlenül tartalmaz), 家庭料理 / かていりょうり - jobbára otthoni konyhakészítményként ismert. 

稲荷寿司 /いなりずし - inari-zushi, sült tofuba töltött (főképp csak) rizs. Nevét Inari Ōkami (稲荷大神) shintō istenség után kapta, ki utóbbi szabadalmának tulajdonítják többek között a sült tofut is. 

押し鮨 /おしずし - oshi-zushi "összenyomott/préselt sushi", vagy 箱寿司/はこずし hako-zushiként "dobozolt sushi" is ismert, főképp Kansai-régióban elterjedt sushi-fajta, Ōsaka egyik specialitása. Egy (általában) négyzetformájú formázóban - 押し寿司箱 /おしずしはこ - készítik el az oshi-falatkákat. 

暖簾/のれん - egy függönyszerűség, melyet a hagyományos japán éttermek/ sushi-bárok bejárata előtt lógnak, nyitvatartási időben, általában az étterem nevét ill. a felszolgálandó ételek fajtái szerepelnek rajta, de a hely hírnevére is utalhat, vagy jókívánságokkal is rendelkezhet.


寿司屋 - sushi-bár

回転寿司 / かいてんずし - kaiten-zushi (vagy くるくる寿司) alatt olyan sushi-bárokat értünk, mint a nánjīngi Sushi Express, ahol futószalagon érkezik a sushi-vonat, és kedvünkre bitorolhatjuk el a szimpatikusnak tűnő egyedeket. Koreában is igen népszerűek az efféle sushi-bárok (회전초밥).

A sushit egyébiránt gyakorta írják hiraganával - すし - pedig több kanji is létezik rá, de alapvetően  a 寿 / ことぶき valamint a 司 / つかさ írásjegyeiből való összetétellel írnak. A 寿 írásjegye alatt hosszú életet/gratulációt szoktak volt érteni, s az írott, mintsem beszélt nyelvben fordul elő. 長寿 / ちょうじゅ - hosszú élet. A "főnököt, hivatalnokot" jelent, úgymint 上司 / じょうし - felettes. Így 寿司  alatt a "jókívánság hivatali főnökét", vagy valami ilyesmit érthetnénk, ám itt is mint a 馬鹿 esetében ateji-ről van szó, amikor egy írásjegyet a kiejtése végett használnak, és nem jelentéstartalma miatt. A kifejezés az Edo-korból származhat (早寿司, 早ずし). Vannak azonban más írásjegyek, melyek alatt szintén sushit kell értenünk: 

鮨  魚 + 旨い - mely a hal (さかな)  + finom, ízletes (うまい) jelentésű írásjegyekből tevődik össze. Kínai leírások szerint, a sushi bár japán eredetű étek, a 鮨 írásjegye az első fennmaradt (i.e. 3.sz.-ra datált) kínai szótárban - Ěryǎ (尔雅) - is szerepelt, bár ott korántsem a mai sushi értendő alatta, hanem egy egészen máshogy elkészített étel - 肉謂之羹,魚謂之鮨 - a gēng (羹) - itt öntet húsfélékhez - amit halhússal kevertek össze, és ezt nevezték qí-nek (鮨). 

鮓  魚 + 酢  -  mely a hal (さかな) + ecet (す) írásjegyeinek kombinációjából születhetett, kevésbé gyakori. (A kínaiul zhǎ-nak ejtett írásjegy a Hàn kori, Liú Xī (刘熙) írta Shìmíng (释名) írásjegy-etimológiai szótárában szerepel, mely szerint a vagdalt halhúst sós rizsben való kovászolást követően megfőzték, majd azután fogyasztották (鮓滓也,以鹽米釀之加葅,熟而食之也). Az írásjegyek csak később kerültek Japánba, elvileg a Yōrōritsuryō (養老律令) i.sz. 718-as jogtárban bukkant fel először termény/állatadóként a lakosok beszolgáltatási kötelezettségei között (雑鮨五斗). 

Nyugaton az elsők művek között az 1893-as Japanese Interior című műben fordult elő a sushi,  noha már az 1867-es kiadású Hepburn féle japán-angol szótárban is szerepel. 


Kínaiul egyébiránt shòusī-nek (寿司) mondják. 

Megjegyzések

 1. A szusi a Hepburn szótár első kiadásában (1867)is megvan:

  Szshi, スシ , 鮓 n. A kind of food.

  A szusira van egy ilyen kokudzsi (国字) is : 魚+司
  (国字の字典)

  VálaszTörlés
 2. Az 1867-esben is? Akkor javítom is!

  Azt lehet tudni, hogy ez a kokuji kb. mikor jelent meg?

  VálaszTörlés
 3. Jó kérdés....A 国字の字典 a サカナの雑学-ra hivatkozik, ami viszont az 1980-as évek elején jelent meg...

  VálaszTörlés
 4. Ez azt jelentené, hogy még a közelmúltban is gyártottak kokuji-ket?

  VálaszTörlés
 5. Hm, jó kérdés.....ha alkottak is új írásjegyet, max csak egy szűk réteg használhatja...pl kifőzde vagy üzlet stb cégtáblája stb.
  lsd az utolsó előtti képet:
  http://fubito.blogspot.com/2011/12/cegtabla-2.html

  VálaszTörlés
 6. Erről jut eszembe, azt lehet tudni, hogy Kínában mikor alkották a periódusos rendszer elemeinek 漢字ját? (氧, 氯, 碘 stb)

  VálaszTörlés
 7. Egy fórumon azt találtam, hogy a Yángwù Yùndòng (洋务运动), az 1861-1894 közötti önerősítő jellegű westernizáció során egy bizonyos Fùlányǎ (傅籣雅/傅兰雅)- John Fryer nevű misszionáriushoz fűzhető a többek között a periódusos rendszer kínaira fordítása is.

  John Fryer
  http://www.bdcconline.net/en/stories/f/fryer-john.php

  Azt megelőzőleg nem túl sok elemet ismertek - 金、银、铜、铁、锡、铅、汞、碳(炭)、硫、磷(燐)、砷(砒)

  VálaszTörlés
 8. A Seiyu (西友) nevű abc hal-osztályán láttam a linken látható "kokudzsit": 魚+西+友

  http://pixiv.blogimg.jp/x582/imgs/0/2/02694522.jpg

  VálaszTörlés
 9. すてきな!A nyugati barát halacskája? 笑

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tofuszeletek

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

土用の丑の日

Július 20-ra esett a nyárközépi ökör napja (土用の丑の日) a kínai tradícionális holdnaptár szerint, 18 nappal az ősz kezdete előtt (mely a ugyanezen kínai képzetek szerint Augusztus 7 körül kezdődik).
Ez az ún. doyou no ushi-nap van tavasszal, ősszel és télen is, de általánosságban ha az ushi no hi-ről beszélnek az emberek, akkor a mostanit, azaz a nyárközépi ökör napját értik alatta.
Ilyenkor Japánban unagit, azaz angolnát esznek hagyományosan, azt mondják hogy már az Edo-kor óta. A legismertebb sztori szerint, egy korabeli angolna-árus tanácsot kért egy híres gondolkodótól, hogy mégis hogyan adhatna el több angolnát e forró nyári napok közepette, amikor az eladás a béka segge alatt volt, mivelhogy az nem számított éppen szezonális ételnek. 
A tudós gondolkodónak eszébe jutott egy régi japán népi hiedelem, miszerint azon ételek, melyek elnevezésében szerepel az “u” fonéma (udon tészta, umeboshi befőtt szilva, uri tök, etc) azok jó hatással vannak az egészségre, mi több nyáron is minden hő…

Japán folklór vol. 9 - Ribancpók

A jorōgumo gyűjtőnév alatt noha számos, a Nephila rendben tartozó pókot ért a köznyelv, a japán entomológusok specifikusan a Nephila Clavata nevű pókra vonatkoztatva használják (ez esetben katakanával irják ジョロウグモ).  Maga a kifejezés kapcsán tudni érdemes, hogy jorōgumo esetében az ún. jukujikun (熟字訓) olvasatról* van szó, mely során bizonyos összetételekben máshogy olvassák ki a kanjikat, mint ahogyan azt on'yomi avagy kun'yomi olvasatuk illetve hangalak sarkallná. Az eredetileg 絡新婦 kanjikkal leirt kifejezés - aminek szó szerinti forditása "körbefonó ifjú hitves" - jukujikun olvasatban 女郎蜘蛛, azaz ribancpók értelmet hordoz.  Minekutána a jorō (女郎) alatt Edo-kori prostituáltat, úgymint Yoshiwara leányait értjük. Ergo nem véletlenül ezúttal is az Edo-korba (1603-1867) kell visszarepülnünk azért, hogy megérthessük ezen furcsa elnevezés mibenlétét.  A jorōgumo alatt ugyanis nem pusztán holmi filológia furfangról van szó, hanem egy japán folklórban létező, alakváltó yōkai…

Shimoda

Az 1850-es években Japán még mindig izmoskodott hogy nem kér a külvilágból, aztán Matthew Perry s ama fekete hajóinak noszogatására megnyitották Shimoda kikötőjét. Majd Yokohamát is, és Shimodát pedig bezárták. Ennyi háttérsztori talán elég is lesz, mi több nem érdemes azon búslakodni, hogy mi történt Bakumatsu (幕末) korszak alatt, hiszen Shimoda a mai napig egy közkedvelt tengerparti nyaralóövezet. A salaryman számára a tōkyō-i nyár a 18 szintes buddhista pokol 19. szintje. Öltöny-nyakkendőben rohangálni a perzselő napon összeaszalódott emberszőlők szarkofágjában szégyenletesen szar.  A Yamanote vagonjaiban Guernica-üzemmódban transzportálódván vizet vizonáltam. Nagyon sok vizet, amiben úgy úszhatok, mint egy delfin.  Szóval efféle gondolatsorok közepette keveredtünk el végül Shimodába, ahol végre delfinné változhattam. Nem vittem sok cuccot, csak egy táskányi felszerelést, goprókat, sparkot, a D610-et, egy 50-est, és hát muszáj volt a 80-200-at is, hogy Kayokóról mindenféle tengerip…

Holdújévi szokások - 春节习俗

A holdújév, vagy tavaszünnep - Chūnjié (春节) - az egyik legősibb, és a legfontosabb ünnep Kínában, mely a tradicionális holdnaptár alapján január vége és február eleje közötti dátumokra esik, idén január 23-ra. Az ünnephez számos hiedelem kapcsolódik - míxìn (迷信). Például az újév első holdhónapjában - zhēngyuè (正月) - nem szerencsés hajat vágatni, vagy cipőt venni. A cipő esetében ugyanis - xié (鞋) - kiejtése megegyezik a gonosszal - xié (邪). Holdújév előtt érdemes rendezni az adósságokat, hogy ne kerüljön át az újévbe, s ildomos továbbá piros ruhákat (jószerencse) magunkra ölteni. 
Újév előtt szokás kitakarítani, kisöpörni a házat - dǎ sǎo fáng zi (打扫房子/掸尘扫房子, délen a söprést dǎnchénnek (掸尘) mondják) - az előző év összes balszerencséjével (破旧立新), viszont arra ügyelni kell, nehogy a jószerencsét is véletlenül kiebrudaljuk, ergo a sarakban megrekedt pormacskákat nem szükséges egytől-egyig lemészárolni. A kínaiak a nagytakarítás során a sörprésen túl persze leszedik és kimossák a függöny…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 9 - San'ya népszállói

今日の仕事はつらかった
あとは焼酎をあおるだけ
どうせどうせ山谷のドヤ住まい
他にやることありゃしねえ

Kemény volt a mai gálya,
csak egy kis nyakalás maradt hátra,
Úgyis itt tengődöm San'yában,
tenni való tán mi más van?Szabados forditásomban a San'ya Blues (山谷ブルース) sorai Nobuyasu Okabayashi (岡林 信康), a japán Bob Dylan tolljából, ami nagyjából Tōkyō egykori gettójának kvintesszenciája is. Igen, jól olvastad: a Tōkyō sötét múltja sorozat újabb epizódjában a város egykori, voltaképpeni nyomornegyedének történetét járjuk kicsit körül.
Taitō (台東) és Arakawa (荒川) kerületek között található a valaha San'yának (山谷) nevezett városrész, kivált a Namidabashi-kereszteződésről délre található részen. San'yát a fővárosi kormány 1966-ban feloszlatta, és a szétdarabolt közigazgatási egységeknek új nevet adott. San'ya, illetve ezen városrész története egyébiránt egészen az Edo-korig nyúlik vissza, ugyanis már régtől fogva itt kapott helyet kvázi minden olyan létesitmény, ami Edo lakói szerettek volna szőnyeg alá söpörni a nyilváno…

Japán kocsmológia vol. 5 - Nikka lepárló

A japán kocsomológia tudományos bejegyzéssorozat  újabb epizódjában a whisky világában való legutóbbi búvárgyakorlatom, nevezetesen a Hokkaidō szigetén,  Yoichiben (余市) található Nikka lepárlóba vezetett tanulmányutam elbeszélésére kerül sor. 
Japánban a whisky már a XIX. századtól kezdve, főképp az 1870-es évektől vált elérhetővé, bár vélhetőleg már az 1850-es években megjelent a szigetországban. A whisky Japánban való gyártására azonban egészén a XX. századig kellett várni, s azon agilis japán férfiakra, akik fejükbe vették, hogy márpedig a Felkelő Nap földjén is meghonositják ezen italt.  
A japán whisky megszületését többnyire Skóciának köszönheti, miképp az első lepárló szakember, Masataka Taketsuru (竹鶴 政孝) maga is Skóciában tanult, hogy aztán Japánba visszatértve kamatoztathassa tudását. 
JR Yoichi állomás

Japán ezen északi szigetének, Haokkaido tájai igencsak hasonlóak elsősorban a skót Highland vidékére, ugyanis tőzegmocsarak, hegyek és gránitszikák között fakadó források itt is…