Oshinohakkai 忍野八海

A múltkori pisztráng pecás tripünk után hazafele tettünk egy kitérőt a közeli Oshino hakkai (忍野八海 ), "Oshino nyolc tengere" forrásaihoz, mely nyolc kis forrástavat foglal magában. Valamikor az i.sz. 800-as évekre emlékszenek vissza azok a korabeli japán források, mely során a Fujiból kitörő láva nagymértékben elárasztotta a hegy lábát elterülő vidékeket, ahol aztán hol buja erdőségek, hol pedig efféle forrástavak alakultak ki a későbbiekben. 
E tavacskák vízét is alapvetően a Fuji hó-olvadéka képzi, ami a vulkanikus talajon át szűrődve hosszú évtizedek alatt csordogált egészen idáig. Ezáltal e tavak vize nem pusztán rendkívül gazdag ásványi anyagokban, de nem egészen evilági jellegűen kristálytiszta is:
Apropó látod a csillagként csillogó pénzérméket a tó alján? A víz tisztásáról csak annyit, hogy az érmék nyolc méter mélyen vannak...

Hyakubun wa ikkenni shikazu (百聞は一見に如かず) - jobb egyszer látni mint százszor hallani róla, tartja a mondás. Az Oshino hakkai a Fujihoz tartozó területként 2013 óta az UNESCO világörökség részét képzi. Eredeti elnevezését illetően korábban Fuji Nemoto Hakko szent földjeként (富士山根元八湖霊場)vagy simán mint Nemoto Hakko néven ismerték a tavakat.
korabeli térkép a forrástavakról

A nyolcas szám kiemelkedő jelentőségű a buddhizmus és a helyi shintō szinkretikus értelmezésében, ebből adódóan e nyolc forrástó is fontos részét képezte a Fuji-kultusznak. Korabeli vallási csoportosulások - úgymint az Edō-kori Fujikō (富士講) Fuji-imádó szekta -  rituális megtisztulásért (misogi, 禊ぎ) mártóztak e tavakba, mielőtt a Fuji megmászására indultak volna. 
Miután ez a népi Fuji-kultusz hanyatlani kezdett a kora-újkorban, kivált a Meiji-korszak kezdete után (1868), az újonnan alakult Meiji-kormány igyekezett visszanyesni a gazdag és befolyásos buddhista szektákat (e mozgalom szlogenje volt a haibutsu kishaku 廃仏毀釈, "hagyjunk fel a buddhizmussal, pusztítsuk el Shākyamunit") a Meiji-kori anti buddhista mozgalom , így a tavakhoz köthető rituális tisztálkodás gyakorlata is fokozatosan kiveszett. A második világháború után már szemtanúja sem volt e gyakorlatnak. 
mutasd magad te cigány!

Később aztán 1965-ben a japán kormány ismét felkarolta a területet, és a turizmus fellendítése érdekében beválogatták Japán száz legtutibb tava s folyamának (全国名水百選) lajstromába, aminek köszönhetően országszerte ismertté vált, és népszerűsége azóta is töretlenül ível felfelé. 
A tavak víze persze iható. Ittam is volna belőle, de igyon a halál Covid idején...

Én amúgy egyáltalán nem hallottam e helyről korábban, amikor feldobódott hazafele a kocsiban hogy Tomi-chan biztos szarráfotózná itt az agyát, akkor kicsit felkaptam a fejem, hát legyen gondoltam, valamit majd csak sikerül összekukáznom az idei fotó-összegző posztomban, ergo el is mentünk. 
Sajnos az el-eleredő eső miatt a Fuji-szan ezúttal is sűrű, szürke felhőgomoly-paraván mögül pucsított kárörömtől fűtve. Mindazonáltal e tavak tisztaságától Imlandris, Völgyzugoly nemestündéi is beszarnának, oly szeplőtlen, oly tüneményes. Ha pedig még a Fuji is látszott volna, a totális vizuális orgazmus is elérhető lett volna. 

Volna. 

Talán majd egyszer. 

Owari

Kapcsolódó bejegyzések:


Ayu - az édeshal, fincsi mi?

A hegyi bálna - nem az aminek gondolod!

A részeg bálna - ez sem, vagy igen?

Teknős és hal Kínában

Art Aquarium - futurisztikus koi-ponyt enumeráció

Matagi - az elfeledőben lévő japán vadászkultúra

Aokigahara: a halál erdeje a szomszédban

Pokolvölgye majmai - téli vértelen majomvadászat

Shiromaru gát - a halfolyosóval

Shima Onsen - simán az egyik legjobb onsen Japánban  

Túrázás Japánban - túrabeszámoló szerte az országból

Huangshan - túrázás Kínában

Longshen - túrázás Kínában 

Yangshuo - túrázás Kínában

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15