Setsubun és ehoumaki

Éppen az ehoumaki (恵方巻き) “szerencse-irány maki sushi”, azaz pontosabban maga a szerencsés irány kalibrálásán dolgozunk, ami az idén a 南南東 vagyis dél délkelet.

2018-ban is pont dél-délkelet volt a kalibrálandó irány!

Ma van ugyanis a setsubun (節分), ami a holdnaptàr szerinti tavaszi szezon (risshun, 立春) kezdetét jelzi. Megjegyzendő amúgy, hogy utoljára 124 évvel ezelőtt, 1897-ben esett február 2-ra. Legközelebb pedig 2057-ben lesz újfent február 2-án!

 A legtöbb ide kapcsolódó szokás a babbal van valamilyen összefüggésben lévén az szerencsét hoz a japán hiedelmek szerint.

Eredetileg Kansai régióbeli szokás bár, már az ország kvázi miden pontján lehet kapni viszont az ehoumakit is, ami abban különbözik az átlagos maki-sushitól, hogy:
- 7 összetevőből áll, mivel a 7 szerencsés szám
 
- nem szabad felvágni, mert az a szerencsénket is elvághatja
 
- az esztendőre kijelölt szerencsés irányban kell elfogyasztani - ez miden évben más ergo figyeljünk oda!
 
Asszem’ pár fokkal balra leszünk jók!

Kapcsolódó bejegyzések:


Japán újévi szokások - Oshōgatsu, vagy amit akartok


Doyou-no-ushi-no-hi - nyári unagi-burkolás


Hoto-tészta - nem éppen nasi Yamanashiból

Színes rizs az ősöknek - ünnepi hamika a szomszédból

Korabeli koreai zabálások - tényleg annyit ettek a régi Koreában? Mennyit?

Japán folkór sorozat - barangolás Japán igencsak gazdag hiedelemvilágában

Hachioji matsuri - képekben gazdag bejegyzés a nagy nyári matsuriról

Fukagawa hachiman matsuri - szintén nyári vizes-pancsolós-felvonulós móka

Kanamara fallosz fesztivál - fertő Kawasakiban

Tōrō nagashi - lampionfolyam a Sumidán

Holdújév Kínában - blogcsokor a kínai újévről

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

Amerika, a rizs országa

Hattori "Démon" Hanzō története