Tōrō nagashi

A tōrō nagashi (灯籠流し) "lampion folyam" az Obon (お盆) japán ünnepségsorozat része, pontosabban annak utolsó estéjének mintegy záró eseménye, melynek során chōchin (提灯), ergo lampionokkal navigálják vissza a kimenőt kapott szellemeket az alvilágba
Asakusára vettük az irányt, hiszen a Sumida-folyón került megrendezésre a dolog, hivatalosan este 6:30-kor kezdődött a ceremónia, az érkezés is nagyjából erre ez időre esett esetünkben, csak éppen megelőzött bennünket kb. 120,000,000 másik ember, s abból mintegy 119,000,000 ugyancsak fotózni jött. 
Égfa
Szóval felgyülemlett a piros hídtól (leánykori nevén Azumabashi, 吾妻橋) lefelé kilométernyi hosszan az emberáradat, várván a szelíd hullámokon suhanó lampionhadat, mely azonban nem nagyon akarózott jönni. S majdan mint a nyúlbogyók el-elkezdtek potyogni, mire kamerák ezrei vad-kegyetlen hiénaként csaptak le. 
Irizáló fényekkel kokettáló "Feleségem hídja' (egyes nézetek szerint az Edo-korban az eredetileg Keleti-hídnak nevezett objektum 東 higashi/azumának is olvasott írásjegyét a szintén azumának olvasott  吾嬬 'feleségem' írásjegyekre cserélték. 
Mindeközben egy ladik hipertérugrását is megfigyelhettük
Ott! Ott egy (azaz 1) chōchin!
Őszintén szólva valami nagyon volumenű dologra számítottam, de azért így is érdekes volt
Hát, a zoomlencsén max 4-es rekesz állvány nélkül ennyire vitte.


Kapcsolódó bejegyzések:


Zipangu - még csak látogatóként való bolyongásom Asakusában

Japán folklór - blogcsokor a Patkánykölyöktől az edó kori csáppornóig 

Kínai túlvilági képzetek - mikor a szellemek kimenőt kapnak 

Kínai ünnepek - blogcsokor

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kínai írásjegyek

百度一下,你就知道!

Japán folklór vol. 9 - Ribancpók