Hachiōji matsuri

Minden augusztus első péntekjétől kerül megrendezésre a három napos Hachiōji fesztivál, mely ezen intervallum alatt a [pia]-parádé-performansz pikáns triászát igyekszik matsuri level 1000 szinten prezentálni. Hachiōji (八王子市), anno textiliparáról hírös város az Edo-korszak egyik jelentős útvonalán, a Kōshū Kaidōn (甲州街道) helyezkedett el, mely út a főváros Edót és az akkori Kai-prefektúrát (甲斐国, a mai Yamanashi-prefektúra) kötötte össze egymással. Az ünnep eredetét tekintve eredetileg két különböző fesztivált is rendeztek a környéken, mely két külön dashi (山車) felvonulással járt, az egyiket a Hachiman Yukamo (八幡八雲神社) szentélynek, míg a másikat a Taga-szentélynek (多賀神社) szánták, melyek egyaránt Hachiōji régi városának külvárosában lokalizálódtak a Kōshū úton. 
1961-ben a két ünnep végül egyesült, és ekkor váltott a Hachiōji matsiru elnevezésre is, melyhez dashi kocsik, és ez ezekhez tartozó népes ujiko (氏子), azaz a hívők kompániája is csatlakozott. 
簓獅子舞
Az ünnepségsorozat egyik attrakciója a  Miyamachou oroszlántánc (美山町ささら獅子舞), melynek során a mohácsi busók és a tatooine-i buckalakók nászából született fellépők a jó termés (五穀豊穣), illetve a gonosz szellemek elűzésének (悪魔退散) érdekében síppal, dobbal, nádi hegedűvel és egyéb alkalmatosságokkal felvértezve járnak rituális táncot.
Dashi
A legtöbb eredeti dashi-kocsi a második világháború során veszett oda, de azért így is valódi mesterműveket vehetünk szemügyre a parádé-kocsikban, melyekből 19 vesz rész az ünnepségben. A felvonulás tumultuózus jeleneteiben csak úgy kapkodjuk a fejünk a szélrózsa minden irányából érkező miriádnyi mérhetetlenül izgalmas információmorzsára, sőt azon tanakodunk, miért nincs több fejünk, de legalább plusz két szemünk a fejünk másik oldalán, hogy mindent jól szemrevételezhessünk. Egy fejjel s két szemmel mint valami automata pörögtem ide-oda, és igyekeztem minél több képet gyártani. 
Az oroszlántáncos éppúgy szemléli az oroszlánfejet, mint Boba Fett apja, Jango levágott kobakját
Pedig ő még mindig azon bizonyos farok jobbik oldalán áll
A felvonulás számomra egyik legérdekesebb eleme dashi kocsikon fellépő kitsune hayashi (きつねはやし) előadás, a síppal-dobbal megspékelt táncoló róka, azaz a kitsune, mely a japán folklór egyik gyakori szereplője. Az ünneppel kapcsolatban egyelőre nem találtam sok infót a természetfölötti képességekkel rendelkező, legendás kitsune mibenlétéről - igaz nem is kerestem - bár feltételezem, hogy itt a zenko (善狐), azaz a jóságos róka alakjában pózol (melynek ellentéte a yako (野狐), szó szerint 'vad róka', mely rendre kicseszik az emberekkel). Mindenesetre nagyon fotogén,
Sőt, nem csak engem fogott meg a dolog: az olvasóra bízom a  fotósorozathoz tartozó képaláírás kitalálását - ha érkeznek megfejtések, posztolom. Ergo a MAFILM bemutatja:
Vége.
A kitsune érintése szerencsét, áldást hoz, én magam is pacsiztam vele
Kitsune kikapcs, oroszlán bekapcs
A dashi kocsi tetején

Nagyszabású, és rendkívül sokarcú fesztiválról van szó, az egyik legérdekesebb matsuri egyike volt, amin az idei augusztusban meglátogattunk.

Megközelítés (vonattal):

JR Chuo vonal: Toyoda, Hachiōji, Nishi-Hachiōji, & Takao állomások.
Yokohama vonal: Katakura & Hachiōji-Minamino állomások. 
Hachiko vonal: Kita-Hachiōji & Komiya állomások.

Szubjektív érdekességi faktor: 5/5

Kapcsolódó bejegyzések:

Tōrō nagashi (灯籠流し) - lampionfolyam a Sumidán


中国庙会与匈牙利狂欢节的对比 - egy korábbi esszém a kínai miàohuì hagyomány és a busójárás összehasonlításáról

Kínai ünnepek - blogcsokor a Középföldei szokásokról

Megjegyzések

  1. Hú, egyszer voltam 八王子ban, naívan úgy gondoltam, hogy 東京都, szóval közel lesz 巣鴨hoz, hát nagyot tévedtem :))

    VálaszTörlés
  2. 八王子-ból csak egy van, ugye? 笑

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kínai írásjegyek

百度一下,你就知道!

Hattori "Démon" Hanzō története