Shimokitazawa Tengu-fesztivál

Nagy Tengu (大天狗)
Minden év késő Januárjában / Február elején kerül megrendezésre Tokyo Shimokitazawa városrészében a Tengu-fesztivál (しもきた天狗まつり), mely a japán mitológia harcias hegyi entitása, a tengu tisztelében zajlik. A tengu alakja a japán folklórban őrző-védő szerepet tölt be, s köztudott hogy jobb nem packázni velük. 
Tengu mester (天狗様) - a hosszú orr a tengu egyik legfőbb ismérve
Az évenkéti shimokitazawai tengu-buli a Shinryuji (真龍寺) templom közelében szokott volt megrendezésre kerülni, a környező szűk utcácskák a legkevésbé sem alkalmasak a végighömpölygő tömeg egyenletes eloszlására, ergo mint minden jó japán matsuri esetében, készüljünk egy mérsékelt fokú internálótábort idéző hangulatra.
Ő a varjú-tengu (烏天狗)

A tengu-matsuri voltaképpen a Setsubun (節分 "évszak választó") - afféle előtavaszi ünnep (melynek ünneplése minden év Február 3-ra esik) - celebrálása, mely a sprirituális megtisztitásról, az elmúlt esztendő rossz dolgaitól való megszabadulásról, illetve az újév ártó szellemeitól / rontás elleni védelem jegyében tartanak. 

Az ünnep jegyében járó ismert rituálé a "babszórás" japánul mamemaki (豆撒き), amelyet a gonosz, betegséget és nyavalyát hozó szellemek, démonok elűzése érdekében vegéznek. 

A jelképes szokás szerint a család oni (鬼, ördög, démon) maszkot viselő tagját volt szokás jól megdobálni a szerencsebabbal (ez utóbbi a福豆 fukumame, ami valójában piritott szójabab), miközben a

鬼は外! 福は内! (Oni wa soto, fuku wa uchi)

vagyis a "Ördög kifelé! Jószerencse befelé" skandálással adják az onik tudtára, hogy semmi keresnivalójuk a háztartásnál.  Vagy ugyebár a templomoknál, az ünnepek alkalmával, sőt cégeknél is - mi is jól meg szoktunk valami onivá tett munkatársat babbal dobálni, ezáltal nyerve szimbólikus megtisztulást, és biztositva minden rossz távoltartását. 

Érdekes módon a shimikitazawai tengu ünnep felvonulása illetve babszórása során pusztán a mondás második felét, a fuku wa uchi, azaz "befelé a jószerencsével" kántálják. Állitólag azért van igy, mert az ünnep örömteli, vidám hangulata már önmágában is kiebrudalja a nem kivánatos, rosszindulatú démonokat és ártó szellemeket. 
Magát a tengut a buddhista hagyomány kezdetben a háború előjelének, bajkeverő démonok ismerte, ám alakja az évszázadok során fokozatos változáson ment keresztül,  a későbbiekben pedig főként hegyek és erdők egyik védelmező, bár továbbra is veszélyes entitásává lett.

A tenguk az elterjedt képzetek szerint képesek meghallani mi több megvalósitani az emberek fohászait, vágyait, melyek a család biztonsága, munkában elért siker és szerencse köré csoportosulnak. 

A menethez tartozóak seregét gazdagitják többek között a Szerencsehozó fiúkák (福男) és lánykák (福女),  Yamabushik (山伏, a tengu alakjához gyakorta kötött harcias aszkéta hegyi szerzetesek) és másegyéb jelmezt öltő figurák. Na de nézzünk pár részvevőt itt alább:
Csokis Tibi japán inkarnációja rágyújt a nótára - a valójában tengeri csiga házából készített kürt mély hangjától egészen libabőrős lesz az ember, és a dobszólamokkal együtt különleges aláfestést ad a menetnek
Érkezik a Jumbo Tengu a Shinryuji templomhoz
Ez a tengu geta (天狗下駄),  az ábrázolásokon általában ilyen lábbelivel illusztrálják a tengut, a hiedelmek szerint a hegyes, szikás vidéken a tengu könnyebben tud ezzel közlekedni. Azt is találtam még, hogy időnként egyes harcművészeti ágak gyakorlásai során is használatos, fürgeség és az egyensúlyozási készség növelése érdekében.
Ha esetleg a környéken járunk, érdemes lehet elnézni, kicsit nagyobb szabásúra számitottam több fotogén formával, de pár képet igy is sikerült lőni. Shimokitazawa, a tokyóiaknak csak "Shimokita" városrésze hemzseg az izakayákban, kávézókban, s ha kifáradtunk a menet kergetésében, legalább ehetünk vagy ihatunk egy jót valahol a környéken.

Megközelités: Shimokitazawa megálló (下北沢駅) az Odakyu Odawara illetve a Keio Inokashira vonalakon, vagy az Odakyu 61-es busszal Sangenjaya megállótól (Denentoshi vonal).

Kapcsolódó bejegyzásek:

Japán újévi szokások - Oshōgatsu, vagy amit akartok 

Japán folkór sorozat - barangolás Japán igencsak gazdag hiedelemvilágában 

Takao-hegyi túra - túrázás a tenguk elsőszámú lakhelyén

Hachioji matsuri - képekben gazdag bejegyzés a nagy nyári matsuriról

Fukagawa hachiman matsuri - szintén nyári vizes-pancsolós-felvonulós móka

Kanamara fallosz fesztivál - fertő Kawasakiban

Tōrō nagashi - lampionfolyam a Sumidán

Holdújév Kínában - blogcsokor a kínai újévről

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15