Hudec nyomában vol.1. - Normandie apartments

Többször is elsétáltam a képen látható épület mellett anélkül, hogy különösebb figyelmet szenteltem volna neki, ám nemrégiben tudtam meg, hogy mint oly sok más egyéb objektum Shanghaiban, szintén egy magyar építész, Hudec Laszlo (aka Hugyecz László) munkáját dicséri. A most induló sorozat keretében pedig igyekszem majd levadászni illetőleg bemutatni 1918 és 1945 közötti shanghai-i tartózkodásának munkásságát, ám előtte ildomos volna néhány szót ejteni az alkotóról is. 
Hudec László 1893-ban született Besztercebányán Skultéty Paula és Juraj Hudec gyermekeként, a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1914-ben, s lett a Magyar Királyi Építészkamara tagja is egyben. 1916-ban, az első világégés során orosz fogságba, majd egy szibériai börtöntáborba került, ahol hamar felfigyeltek tehetségére és nyelvtudására, ekképp rövidesen építészeti munkákkal bízták meg. A csodálatos körülményeket 1918-ig élvezte, mikor is egy fogoly-áttelepítés közepette megköszönte a lehetőséget, de a kínai határ közelében inkább - nem kis bátorsággal - leugrott a vonatról, és kalandos úton sikerült eljutnia Shanghaiba, mely kalandoknak igyekszem majd utána nézni. 

Folyó évben az R.A. Curry amerikai építészkamara nemzetközi építész-csoportjának tagja lett, egyedüli magyarként. Magyar, német, szlovák, orosz és angol után kínaiul is tanult. 1922-ben vette feleségül a svájci-angol Gisela Meyert. Ezt követően 1925-től önállósodott, és 1941-ig bezárólag 37 nevezetes épületet tervezett Shanghainak, melyek többsége ma is áll és működik, köztük a képen látható Normandie apartments is. 
1938-ban, a mücheni egyezmény után elvesztette szlovák állampolgárságát, majd magyarért jelentkezett, amit meg is kapott, 1941-ben átvette az útlevelet is, majd következő évben Shanghai tiszteletbeli magyar konzuljául választották. 1947-ben családjával elhagyta Kelet Párizsát, és Svájcban, Lugánóba majd később Rómába ment egy Szent Péter sírját kereső nemzetközi kutatócsoport tagjaként, aztán 1950-ben az Államokban kötött ki Berkelyben, ahol a California University-n tanított. 1958-ban hunyt el, később 1970-ben a besztercebányai evangélikus temetőben újratemették. 
Az ifjú Hudec László
A Normandie apartments az egykori francia negyedben, Huaihuailu (淮海路) és a Wukanglu ( 武康路) sarkán állít emléket a régi Shanghainak, amikor az eget érintő nagy épületek (摩天大楼) még nem voltak olyan futurisztikusak, mint manapság a Lujiazui. A épület nevét egy kortárs francia tengerjáró, az SS Normandie után kapta. Ebben az időben nagyon népszerűek voltak a tengerjárók, az épület vonásai is afféle hajóorra emlékeztetnek (mellesleg némileg hasonlít a new yorki Flatiron Buildingre is(. 1924-ben épült neoklasszikus stílusban, Shanghai aranykorában, azóta számos restauráláson ment keresztül, legutoljára a 2010-es világexpóra tupírozták fel. Eredetileg 76 lakást tartalmazott, de ezt később 95-re bővítették, ma mintegy 700 lakosa van e történelmi épületnek, magam is szívesen lennék 701. lakos, főleg hogy jelenleg is egy anhui tartománybeli lakos köpésének hatósugarában lakok vele. A Hudec tervezte Normandie bérházában olyan korabeli hírességek fordultak meg, mint Zhao Dan (赵丹), Zheng Junli (郑君里), vagy éppen Wang Renmei (王人美). 

Egyébiránt pont a múlthónapban nyílt egy kiállítás Hudec műveiről a Műszaki Egyetem könyvtárában is.  

Alkalmasint érkezik majd a következő poszt, addig is további infók az alábbi oldalon: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15