Kínai városi legendák vol.1. - Az alvó sárkány

Egy város személyes karakteréhez nagymértékben hozzájárul saját városi legendagyűjteménye is, nincs ez másképp Kína nagyvárosai esetében sem. A városi legendát kínaiul dū shì chuán qí-nek (都市传奇) szokták fordítani, s ezekből a legtöbbel érhető módon a legnagyobb kínai város, Shanghai rendelkezik. Ezek közül is az egyik legismertebb a Yán'ān úti felüljáró sárkányoszlopának legendája (延安路高架龙柱).

A sárkányoszlop legendája az 1990-es évek végére megy vissza, Shanghai egyik legfontosabb felüljárójának, a Yán'āngāojiàlù (延安高架路) építkezési munkálatainak kezdetével. Az építkezés egy óriási projekt volt, ennek ellenére gördülékenyen haladtak a munkálatok, míg el nem érkeztek egy hatalmas kereszteződéshez a Chéng​dū útnál (成都路), mely két fontos útvonal összekapcsolásával alapvetően kívánták megváltoztatni a város közlekedési túlterheltségét (交通拥挤). 

A felüljáró mérnökei egy fő tartópillért terveztek annak középső szekciójához, ám akármennyire is próbálkoztak, egyszerűen nem bírtak 1-2 méternél mélyebbre fúrni a tartóoszlop alapzatához. Számos mérnökkel konzultáltak, különböző módszereket és gépeket próbáltak ki, mégsem jutottak semmilyen eredményre. Ami azért különös, mert Shanghai ugyebár a Jangce-deltában fekszik, elviekben nincs a térségben nehezen átfúrható kőzet. 

Nem volt más választás, Shanghai legfontosabb templomának, a Jìng​'ān​ (静安) templom szerzetes-szakértőihez kellett fordulni (egy másik változatban a Lóng​huá-templomot 龙华寺 olvastam). A templom egy vezető papja - Zhēn Chán nagymester (真禅大师) - ki is érkezett, majd a helyszínelést követően hosszú ideig mély hallgatásba burkolózott, s csak vonakodva volt hajlandó elmondani a munkásoknak a rejtély megoldását: a szerzetes diagnosztikája szerint egy sárkány aludt a kereszteződés alatt, amit nemcsak, hogy felébresztettek a munkálatokkal, de éppen a szemébe fúrták volna a tartóoszlopot. 

Mi volt hát a teendő? Zhēn Chán szerzetes kifejtette, hogy a sárkányok büszke teremtések, egy egyszerű szertartással azonban kifejezhetnék tiszteletüket a sárkány irányában, amitől az elégedetten folytatná tovább álmát. A sárkánynak való áldozat részeként a tartóoszlopot 9 tekergőző sárkánymintával látták el, hogy kedvében járjanak a föld alatt tanyázó teremtménynek. Egészen a mai napig - noha számtalan egyéb út és felüljáró készült azóta - ez az egyetlen sárkányos tartóoszlop egész Shanghaiban. 

És mi történt a szerzetessel? - merülhet fel a kérdés, nos, a templomba való visszatérését követően néhány nappal egy balesetben elhalálozott, nyilvánvalóan az isteni büntetés-végrehajtás elszenvedőjeként, amiért elárulta az ég titkát - tiānjī (天机). A shanghai-i helytartótanács erre elrendelte a templom azonnali restaurálását, azóta csillog oly aranyozottan a szerzetes tiszteletére, s talán ezért is Shanghai egyik leggazdagabb körzete a Jìng​'ān​-negyed.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek