Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Kirifuri-felföld

Regionális sztereotípiák

Běi​jīng​rén (北京人)

A Běi​jīng-iek, időnkét csak jīng​yóuzi (京子) - "zsíros/olajos fővárosiak", vagy tòngchuànzi (胡同串子), kvázi "tòng-patkányoknak" nevezett (az öreg Běi​jīng meghatározó városképéből) fővárosiak lustaságukról, mindent jobban tudó attitűdjükről, és sokszor a semmiről szóló, nagyfokú veszekedési hajlandóságukról híresek. No meg saját városi nyelvjárásukról, az érhuà (儿话)-ról.

Shànghǎirén (上海人)

Minden országnak megvannak a saját maga rivalizáló nagyvárosai, Kínában ezek ugyebár
Běi​jīng és Shànghǎi. És igen, nagyon utálják egymást. A helyiek csak shàng-nak (沪上) titulálják magukat, (沪) Shànghǎi rövidítése, ergo ezalatt hozzávetőlegesen "a városnál/városban lévők"jelentése értendő. S mindenki mást, ki nem Shànghǎi-i, azt xiāngxià de-nek (乡下的), vagyis falusinak tartanak. Közkeletű nézetek szerint e sajátos metropolisbeli férfiak kissé effemináltak, a nők pedig kifogástalanul elegáns, könyörtelen pénzsóvárok.

chuānrén (四川人)

chuān-provinciája őrült csípős kajái mellett tüzes nőiről is ismert, mi több köztudottan Kína legjobb női chuān-ból származnak. Emellett a nehézipar-befektetési lehetőségei is csodálatra méltóak... Számos chuān-i hagyja ott otthonát jobb megélhetés reményében, hogy aztán "fodrászatokban" kössön ki [nota bene: 发廊!] nőként, vagy migráns munkásnak mondjuk Shànghǎi-ban férfiként. A chuān-i nők gyönyörű, tiszta bőrükről, testükről, és érthetetlen akcentusukról nevezetesek. (麻辣屄) "forró muff" néven ismertek - ha prostitúcióban utaznak, mèizi-ként, (辣妹子) ha nem.Dōngběirén(东北人)

Azaz az észak-keletiek, Észak-Korea és Szibéria közti fagyos, rideg népek, akik bár magukat
háoshuǎng-nak (豪爽), "extrovertált, nyíltszívű, egyenes, etc." embereknek vélik, de az ország többi részén többnyire alkoholista, bornírt állatokként gondolnak reájuk, s sokszor a szervezett bűnözéssel kapcsolják össze őket. A Dōngběi-i srácok amúgy nagyszerű ivócimborák, (ha pedig nő vagy, érdemes gázspray-t tartanod magadnál). Bunyó esetén melletted lesznek. A Dōngběi-i leányzókat pedig, nos, mint asszonyállatokat szokták volt tudni.

S noha jóllehet mindezek pusztán sztereotípiák, bár sok az igazság bennük. Persze nem szép dolog általánosítani.

Megjegyzések

 1. Hehe, ez is jó ! A hutong etimológiájáról tudsz valamit? Mongoloktól hallottam, hogy az a mongol hudag (írott mongol: qudduγ ᠬᠤᠳᠳᠤᠭ) szóra megy vissza-aztán ki tudja, hogy mi az igazság :)
  Ha már a mongolok szóba jöttek, szintén tőlük hallottam, hogy a hanokat manzinek csúfolják (蛮子), míg a hanok a mongolokat tazinek (韃子/鞑子) nevezik :)

  VálaszTörlés
 2. 蛮子/韃子/鞑子 - ezeket még nem hallottam! :)

  Az etimológiáról nem tudok sokat, a baidu szerint is a mongoloktól származik elnevezése, a 'gudum' szóból, mely alatt sikátort kell érteni.

  Viszont maguk a hú​tòng-ok, e sikátorszerű szűk utcák pont, hogy a mongol inváziót követően váltak Běi​jīng meghatározó elemeivé, abból is tanulva, hogy a mongolok kvázi akadálytalanul sétálhattak be a város szívéig. Egy magyarázat szerint pedig a kis, keskeny utcák arra is szolgáltak, hogy a későbbiekben ilyen nagy létszámú seregek ne tudjanak egy az egyben gond nélkül előrehaladni a városközpontig.

  VálaszTörlés
 3. Ja mondjuk a 蛮 az ugye barbárt jelent [szlengben pedig pl.: 蛮好, marha/kurva jó, etc.]

  De most néztem a szótárban, hogy a 韃/鞑 alatt meg tatárt értenek! :)

  VálaszTörlés
 4. Az imént találtam egy cikket (A Critical Study of 'HUTONG' in BEIJING , Annual bulletin of the Institute of Humanistic Sciences, Rissho University. Special [publication] 15, 34-53, 2004-03-25), abban azt írják, hogy hutongot hívják még 巷/斜街/条-nek is, és Shanghaiban 里弄-nek nevezik. Etimológiaként a mongol hottog szót adja meg.

  A mongol szótáram (蒙漢詞典 増訂本)szerint meg a γudum és a γudumǰi szavak jelentése: ① 巷、胡同、街道 ② 廊、走廊

  VálaszTörlés
 5. Köszi a kiegészítést, ergo mindenképpen mongol jövevényszóról kell beszélnünk a hú​tòng esetében!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

Japán kocsmológia vol. 3. - Yokochō sikátorok - Nonbe Yokochō

A japán kocsmológia áltudományos bejegyzéssorozat soron következő epizódjában jó messzire mentünk, mégpedig a Tateishi (立石) állomáshoz, ami a Keisei-vonalon (京成) a Skytreetől kb. tiz percnyire van, mintegy a civilizáció határmezsgyéjén, hiszen ott található a Nonbe Yokochō (呑んべ横丁). Igazából jártunk már itt pár évvel ezelőtt, amikor még csak kirándulóban jártam át Shàng​hǎi​ból, és az isten sem tudja miért, de Taito-kuban kellett szállást foglalnom, hiszen fingom nem volt mi hol van Tōkyōban.  1955-ben nyitották meg a Tateishi áruházat, aztán azóta itt nagyjából meg is állt az idő. Az állomást környékező kis sikátorok hálózatában rendesen időutazhatunk valami képzeletbeli, régmúlt Tōkyōba. Szóval masszivan retrós hangulata van, de én imádom az ilyen helyeket, a szineket, a szagokat, az árusok kiabálását, a szünhetetlen sürgés-forgást. És itt van maga a Nonbe Yokochō bejárata, enyhén cyberpunkos miliőben. Nem túl nagy kiterjedésű maga a cimben szereplő yokochō, mindössze pár szűk utcác…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 2 - Kozukappara vesztőhelye

Minami senju (南千住) számos jelentős történelmi esemény emlékét őrzi, talán több olyat is, amire nem szívesen szoktak volt visszaemlékezni. Ilyen példának okáért a Kozukappara vesztőhelye (小塚原刑場), mely egyike volt az Edo-kori Tōkyō három nagy kivégzőhelyének - Nishikigamori - a mai Shinagawa közelében, valamint Odawa mellett - utóbbi Hachioji külvárosában. A vesztőhelyre a Edo-korszak legsúlyosabb halálnemeinek elszenvedői - fővesztés (斬首刑), keresztre feszítés (磔), máglyán elégetés (火罪) nyertek belépőt, de itt voltak közszemlére téve a gokumon 獄門 - 'börtönkapu' a testtől megválasztott koponyák (mint Masakado fejének esete) is. A hagyományos geomanciai képzetek alapján a rontás/negatív energiák a város északkeleti sarkából érkeztek, s mivel a város ezen kerülte Edo várától (江戸城) pontosan északkeleti irányban helyezkedett el, valamennyi kelletlen de szükséges intézmény - mint a kivégzőhely, vágóhidak, vagy éppen Yoshiwara vöröslámpás negyede is ezen a területen kapott helyet. Ara…

Obon お盆 és a japán túlvilági képzetek

Július végétől kezdve kezdődik Japánban az Obon (お盆) ünneplése, mely a voltaképpeni japán halottak napja, pontosabban ünnepségsorozata, mely során a az emberek meglátogatják s rendbe rakják elhunyt családtagjaik sirját (ohakamairi, 御墓参り) avagy tiszteletüket róják le eltávozott hozzátartozóiknak. Itt Tōkyōban az ünnepléssorozat főként Augusztus hónapjára esik. Ezzel egyidejűleg az obon ideje egy félhivatalos nyáriszünet is, a legtöbb japán cégnél ilyenkor szabadságra mennek, sokan használják fel ezt az időt arra, hogy hazalátogassanak.


Az obon hagyományának története igencsak hosszú és szerteágazó gyökerekre vezethető vissza. A korabeli Edo-korban használatos holdnaptár eredetileg júlis 15-re tette az ünnep napját  (kinai példa nyomán, amiről a kinai szellemünnep és túlvilági képzetek bejegyzésben irtunk már korábban) a modern naptár pedig augusztus 15-re updatelte. (Egyébiránt ugyanerre a napra esik Hirohito császár beszéde is, melyben bejelentette Japán fegyverletételét a második vi…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 9 - San'ya népszállói

今日の仕事はつらかった
あとは焼酎をあおるだけ
どうせどうせ山谷のドヤ住まい
他にやることありゃしねえ

Kemény volt a mai gálya,
csak egy kis nyakalás maradt hátra,
Úgyis itt tengődöm San'yában,
tenni való tán mi más van?Szabados forditásomban a San'ya Blues (山谷ブルース) sorai Nobuyasu Okabayashi (岡林 信康), a japán Bob Dylan tolljából, ami nagyjából Tōkyō egykori gettójának kvintesszenciája is. Igen, jól olvastad: a Tōkyō sötét múltja sorozat újabb epizódjában a város egykori, voltaképpeni nyomornegyedének történetét járjuk kicsit körül.
Taitō (台東) és Arakawa (荒川) kerületek között található a valaha San'yának (山谷) nevezett városrész, kivált a Namidabashi-kereszteződésről délre található részen. San'yát a fővárosi kormány 1966-ban feloszlatta, és a szétdarabolt közigazgatási egységeknek új nevet adott. San'ya, illetve ezen városrész története egyébiránt egészen az Edo-korig nyúlik vissza, ugyanis már régtől fogva itt kapott helyet kvázi minden olyan létesitmény, ami Edo lakói szerettek volna szőnyeg alá söpörni a nyilváno…