Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Japán kocsmológia vol. 3. - Yokochō sikátorok - Nonbe Yokochō

Regionális sztereotípiák

Běi​jīng​rén (北京人)

A Běi​jīng-iek, időnkét csak jīng​yóuzi (京子) - "zsíros/olajos fővárosiak", vagy tòngchuànzi (胡同串子), kvázi "tòng-patkányoknak" nevezett (az öreg Běi​jīng meghatározó városképéből) fővárosiak lustaságukról, mindent jobban tudó attitűdjükről, és sokszor a semmiről szóló, nagyfokú veszekedési hajlandóságukról híresek. No meg saját városi nyelvjárásukról, az érhuà (儿话)-ról.

Shànghǎirén (上海人)

Minden országnak megvannak a saját maga rivalizáló nagyvárosai, Kínában ezek ugyebár
Běi​jīng és Shànghǎi. És igen, nagyon utálják egymást. A helyiek csak shàng-nak (沪上) titulálják magukat, (沪) Shànghǎi rövidítése, ergo ezalatt hozzávetőlegesen "a városnál/városban lévők"jelentése értendő. S mindenki mást, ki nem Shànghǎi-i, azt xiāngxià de-nek (乡下的), vagyis falusinak tartanak. Közkeletű nézetek szerint e sajátos metropolisbeli férfiak kissé effemináltak, a nők pedig kifogástalanul elegáns, könyörtelen pénzsóvárok.

chuānrén (四川人)

chuān-provinciája őrült csípős kajái mellett tüzes nőiről is ismert, mi több köztudottan Kína legjobb női chuān-ból származnak. Emellett a nehézipar-befektetési lehetőségei is csodálatra méltóak... Számos chuān-i hagyja ott otthonát jobb megélhetés reményében, hogy aztán "fodrászatokban" kössön ki [nota bene: 发廊!] nőként, vagy migráns munkásnak mondjuk Shànghǎi-ban férfiként. A chuān-i nők gyönyörű, tiszta bőrükről, testükről, és érthetetlen akcentusukról nevezetesek. (麻辣屄) "forró muff" néven ismertek - ha prostitúcióban utaznak, mèizi-ként, (辣妹子) ha nem.Dōngběirén(东北人)

Azaz az észak-keletiek, Észak-Korea és Szibéria közti fagyos, rideg népek, akik bár magukat
háoshuǎng-nak (豪爽), "extrovertált, nyíltszívű, egyenes, etc." embereknek vélik, de az ország többi részén többnyire alkoholista, bornírt állatokként gondolnak reájuk, s sokszor a szervezett bűnözéssel kapcsolják össze őket. A Dōngběi-i srácok amúgy nagyszerű ivócimborák, (ha pedig nő vagy, érdemes gázspray-t tartanod magadnál). Bunyó esetén melletted lesznek. A Dōngběi-i leányzókat pedig, nos, mint asszonyállatokat szokták volt tudni.

S noha jóllehet mindezek pusztán sztereotípiák, bár sok az igazság bennük. Persze nem szép dolog általánosítani.

Megjegyzések

 1. Hehe, ez is jó ! A hutong etimológiájáról tudsz valamit? Mongoloktól hallottam, hogy az a mongol hudag (írott mongol: qudduγ ᠬᠤᠳᠳᠤᠭ) szóra megy vissza-aztán ki tudja, hogy mi az igazság :)
  Ha már a mongolok szóba jöttek, szintén tőlük hallottam, hogy a hanokat manzinek csúfolják (蛮子), míg a hanok a mongolokat tazinek (韃子/鞑子) nevezik :)

  VálaszTörlés
 2. 蛮子/韃子/鞑子 - ezeket még nem hallottam! :)

  Az etimológiáról nem tudok sokat, a baidu szerint is a mongoloktól származik elnevezése, a 'gudum' szóból, mely alatt sikátort kell érteni.

  Viszont maguk a hú​tòng-ok, e sikátorszerű szűk utcák pont, hogy a mongol inváziót követően váltak Běi​jīng meghatározó elemeivé, abból is tanulva, hogy a mongolok kvázi akadálytalanul sétálhattak be a város szívéig. Egy magyarázat szerint pedig a kis, keskeny utcák arra is szolgáltak, hogy a későbbiekben ilyen nagy létszámú seregek ne tudjanak egy az egyben gond nélkül előrehaladni a városközpontig.

  VálaszTörlés
 3. Ja mondjuk a 蛮 az ugye barbárt jelent [szlengben pedig pl.: 蛮好, marha/kurva jó, etc.]

  De most néztem a szótárban, hogy a 韃/鞑 alatt meg tatárt értenek! :)

  VálaszTörlés
 4. Az imént találtam egy cikket (A Critical Study of 'HUTONG' in BEIJING , Annual bulletin of the Institute of Humanistic Sciences, Rissho University. Special [publication] 15, 34-53, 2004-03-25), abban azt írják, hogy hutongot hívják még 巷/斜街/条-nek is, és Shanghaiban 里弄-nek nevezik. Etimológiaként a mongol hottog szót adja meg.

  A mongol szótáram (蒙漢詞典 増訂本)szerint meg a γudum és a γudumǰi szavak jelentése: ① 巷、胡同、街道 ② 廊、走廊

  VálaszTörlés
 5. Köszi a kiegészítést, ergo mindenképpen mongol jövevényszóról kell beszélnünk a hú​tòng esetében!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Japán kocsmológia vol. 3. - Yokochō sikátorok - Nonbe Yokochō

A japán kocsmológia áltudományos bejegyzéssorozat soron következő epizódjában jó messzire mentünk, mégpedig a Tateishi (立石) állomáshoz, ami a Keisei-vonalon (京成) a Skytreetől kb. tiz percnyire van, mintegy a civilizáció határmezsgyéjén, hiszen ott található a Nonbe Yokochō (呑んべ横丁). Igazából jártunk már itt pár évvel ezelőtt, amikor még csak kirándulóban jártam át Shàng​hǎi​ból, és az isten sem tudja miért, de Taito-kuban kellett szállást foglalnom, hiszen fingom nem volt mi hol van Tōkyōban.  1955-ben nyitották meg a Tateishi áruházat, aztán azóta itt nagyjából meg is állt az idő. Az állomást környékező kis sikátorok hálózatában rendesen időutazhatunk valami képzeletbeli, régmúlt Tōkyōba. Szóval masszivan retrós hangulata van, de én imádom az ilyen helyeket, a szineket, a szagokat, az árusok kiabálását, a szünhetetlen sürgés-forgást. És itt van maga a Nonbe Yokochō bejárata, enyhén cyberpunkos miliőben. Nem túl nagy kiterjedésű maga a cimben szereplő yokochō, mindössze pár szűk utcác…

A japán vonatokról

"Japánban a vonatok olyan elbaszottul fejlettek, hogy hangsebességgel közlekednek és androidok irányítják őket, soha a büdös életbe nem késnek. Optimusz fővezérben tótágast áll a genitális szerelem a japán csodát szemlélve: hejj de high-tech vagy bébi" - hallhatjuk a Blikk tudósítóját Tokióból. 
Köztudottan sok van, mi csodálatos, ezek egyike pediglen az a bizonyos japán vonat. Amiről bizonyára a fentebbi fantazmagóriáink vannak, s mi több furtonfurt visszaöklendezi magát a toposz, hogy a japán közlekedési miniszter lemond, ha egy percet késik a vonat, et cetera.

Nos, amire te gondolsz, az nagy valószínűséggel a shinkansen, ami valóban egy módfelett előrehaladott jószág, azonban a japán fővárosban élve a napi ingázásban aligha találkozni vele. Közlekedni vele pedig, még annyira se. A magam részéről két vonalat használok a mindennapi közlekedésben, a Den-en-toshit (田園都市線) s a Yamanotét (山の手線), így pusztán e kettőről van tapasztalatom, ám elöljáróban annyit, hogy felejtsük el…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 8 - A 731-es alakulat nyomában

A Tōkyō sötét múltja sorozatban esett már szó különböző Edo-korividámságokról, évszázadokkal ezelőtti borzalmakkal azonban vélhetően nehezebb együttérezni, mint a közelmúlt kegyetlenségeivel. A sorozat ezen következő epizódjában a XX. századba tekintünk vissza, azon belül is a 731-es alakulat (731 部隊), illetve az azokhoz köthető emlékekhez. Mindenekelőtt ildomos belőlni a kontextust: második világháború, azon belül is második sino-japán háborúban (1937–1945) járunk. Kina észak-keleti területei - nevezetesen Mandzsúria - japán fennhatóság alatt. A tartomány fővárosa, Harbin (哈尔滨), s annak Pinfang kerülete (平房区) adott helyet a 731-es alakulat működésének, melyen keresztül a japán háborús bűnök legsötétebb bugyraiba nyerhetünk némi betekintést. A Japán birodalmi hadsereg hivatalosan Járványmegelőzési és Víztisztító Osztályának (関東軍防疫給水部本部) nevezett alakulatát a Kenpentai (憲兵隊), a voltaképpeni titkosrendőrség irányitása alatt hozták létre, ám az hamarosan az Északkelet-Kinában és Oroszor…

Japán kocsmológia vol. 1. - Yokochō sikátorok - Omoide Yokocho

A kínai kocsmológia tudományos blogsorozat után belekezdünk a japán kocsmológiába is, mely szintúgy hasonló komolysággal fogja végigjárni a témát itt Tōkyōban. Ma Shinjukuban jártam, akadt a zsebemben egy gopro ezért gondoltam végigjárok az Omoide Yokochón (思い出横丁) "emlékek sikátora'. a sorozat nyitányaként. Mi is az a yokocho?  A yokocho effektíve sikátor, szűk kis utcácska, mely egy totális más Tōkyōba vezethet el bennünket, mint amit a széles sugárutak és felhőkarcolók dicsfényében megszokhattunk. Az Omoide Yokocho - vagy a Shinjuku állomás nyugati kijáratánál található, az évtizedek számos tűzesetét és szerencsétlenségeit számos épület átvészelte, s valódi romkocsma labirintust találhatunk itt, melyekben yakitoritól a motsu-nabén át a soba tésztásig számos falatot szerezhetünk a sör és szaké mellé.   A nevezetes szűkös utcácskákat "pisás sikátorként" (ションベン横丁) is szokták volt emlegetni, mivelhogy az 1999-es tűzvész előtt nemigen voltak mosdók a kis krimókban. A …

Az agymosás kínai művészete

Az imént olvastam Robert B. Cialdini: Influence - The Psychology of Persuasion cimű könyvében egy érdekes fejezetet, melyben a következetesség elvéről van szó, azaz hogy milyen erősen tartunk ki döntéseink illetve elmondottjaink mellett. Pszichológia kutatások alapján ha az ember állást foglal egy bizonyos dologgal kapcsolatban - akkor ezen elv alapján - nagy valószinűséggel akkor is kitart mellette, ha bebizonyosodik a tévedése. Mindezt többek között egy érdekes kinai példával igazolja a szerző. A koreai háborúban (1950-1953) számos amerikai katona találta magát kinai fogolytáborokban. Az már a kezdetektől fogva világos volt, hogy a kommunista kinai vezetés gyökeresen eltérő mód kezeli a foglyokat, mint Észak-Koreai szövetségese, mely utóbbi szigorú megtorlások és büntetések útján vélte hatalma biztositását, valamint a fogva tartottak betörését. A kinaiak egy egészen más, és sokkal hatékonyabb módszert válaszottak.
Tudatosan mellőzve a brutalitást, fizikai fenyitéseket egy szofiszti…