Egy izakaya Lu szájában

Illetve annak közelében. Nemrégiben ugyanis tettünk egy esti sétát a Bund környékén, a Lokatse valami azték esőisten nevére emlékeztet, pedig csak shanghaihua, hisz mandarinul - Lujiazui (陆家嘴) - már máris ismerősebben hangzik. Leferdítve, Lu házának a szája? Mégis mi a fenét jelent ez?
Egy helyi sztori szerint, volt egy Lu Shen (陆深) nevű tudós gondolkodó a Ming-korban, egészen pontosan 1477-ben született, mindenféle szép kalligráfiákat meg számos írásművet szerzett, amik ma állítólag a Shanghai Museum-ban vannak. És egyébként az ő otthona volt itt a Huangpu-folyó közelében, meg az unokáinak az unokáinak is, tehát alapvetően a Lu família birtokáról ráragadt a név a folyóparti területre is. Egy másik magyarázat szerint a Huangpu-folyó egy bizonyos partjáról szemlélve, a terület úgy néz ki, mintha az "Aranyszarvú bestia" (金角兽) inna vízből, tágra tátott pofával, és mivel itt volt Lu házikója, a kettőt összekombinálták, ebből lett a Lu házának szája. Rákerestem, mi az az aranyszarvú bestia, de csak Digimonokat találtam, ha valaki netán tudja, mit kellett volna, úgy dobjon egy kommentet! 
Így fest az Oriental Pearl Tower jókora karácsonyfa csúcsdísze. 
Így pedig, ha meglök egy kínai fotózás közben. 
A Bund amúgy Velence-szindrómában szenved, azaz süllyed mint az állat. 1990 óta három métert. Szopóka lenne, ha a pénzügyi negyed kicsit bevizelne, ezért általában villámgyorsan befoltozzák, ha feltört az aszfalt, ilyenkor van 有办法,是不是?。
Az irizáló képzeletbeli szivárványörvény megcsudálását követően visszaindultunk a Nanjing Donglu-n, aminek piszkos utcai pora menő márkák mekkája. A háttérben az általunk Nyúl épületnek nevezett épület áll, tudományos neve: Oryctolagus cuniculus objektum, mely a nyúlalakú épületek családjának nyúlféle osztályának házaihoz tartozik. Szerintünk

Most viszont nem úszott a Nanjing út szokásos fényárjában, ezért gyorsan továbbálltunk és egy kis közeli utcában (广西西路 talán?) teljesen véletlenül egy atom autentikus izakayára bukkantunk, melynek neve 平成屋. Ide még tuti visszatérek. 
Szép számban sorakozó szemérmes szaké-szelekció, sorvasztása szörnyűséges sorscsapások sanszát szüli.  
Nagyon hangulatos, bár kicsit a japánabbnál japánabbra túlkalibrált dizájnt, nekem mégis bejön.
Az egyik poszteren ráadásul megtaláltam a 42 éves önmagamat a jövőből visszatekinteni reám, pontosabban a jövőbeni korsó sörömre
A Hajnali Nap (朝日) sörgyára viszont arról is gondoskodott, hogy a jelenben se maradjon száraz torkunk. Az edamame (枝豆), azaz a zöld szójabab a japán sörök legjobb barátja. Valahogy tényleg passzol a sörhöz. 
Az izakayában az is kiderült, hogy ha megfelelő mennyiségű wasabit fogyasztunk el, akár gaijinként is szumó birkózóként reinkarnálódhatunk. 
A Kirin írásjegye pöppet összetett  - 麒麟 - de kézzel való leírása szerencsére nem feltétel sör kibontásához. 


Ha sokat iszunk viszont, fennáll a veszélye, hogy efféle sörkobolddá, á suo plactio pálinka goblinná válunk, tehát érdemes tartani a mértéket.

Kapcsolódó bejegyzések: 


Shanghai fekete-fehérben

A dzsungel törvénye - közlekedés Kínában

A shanghai-i zöld banda története

A shanghai-i urbanizáció története

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek