Xi'an - 3. nap (大雁塔)

Xi'an, harmadik nap felkerekedtünk, és a város egyik ősi jelképéhez, a 64,5 méter magas Vadludak nagy pagodájához (大雁塔 Dàyàn Tǎ) navigáltunk, mely a város déli féltekén helyezkedik. Igen jó állapotban konzerválódott szent buddhista zarándokhely, melyet még a Tang-dinasztia idején, 642-ben húztak fel, s arra a célra szolgált, hogy itt rendszerezze illetőleg fordítsa le Xuanzang szerzetes indiai tripje során szerzett szanszkrit nyelvű buddhista dokumentumait. Xuanzang (596-664)- kiről már volt említés Nanjing-i ereklyéi és a Dragonball kapcsán - Chang'an-ból (a mai Xi'an-ból) startolt anno, és a Selyemút mentén több sivatagon keresztülvágva a buddhizmus bölcsőjébe, Indiába érkezett. 17 évig tartó tripje során 657 szútrát és számos Buddha-ereklyét zsákmányolt, és visszatérve Chang'an-ba Táng Gāozōng császár jóváhagyásával a Dàyàn tǎ-t körülvevő Da Ci'en templomegyüttes első apátja lett. Ötven szerzetestársával együtt itt kezdtek bele az összeszedett matéria kínaira fordítására, 1355 kötetben le is nyomatták a szanszkrit tanításokat.

A "vadludak" elnevezéshez egy külön legenda tartózkodik. A buddhisták között volt egy csoportosulás, kiknek a húsevés nem számított tabunak. Egy nap azonban nem tudtak húst venni, és éppen észrevettek egy raj meggondolatlan vadludat körözni fejük felett, mire az egyik szerzetes így fohászkodott magában: "ma nincs hús. Bízom, hogy a könyörületes Bodhiszattva juttat nekünk valamit", s lám, az egyik vadlúd pont kitörte szárnyát és pont előttük zuhant a földre. A szerzetesek ezt egyértelmű jelnek vették, hogy még inkább ájtatosak legyenek, felhúzták a pagodát, és megtagadták a húsfogyasztást. Innen ered az elnevezés.

A pagodát körülvevő Da Ci'en templom előtt áll Xuanzang szobra, a templom bejáratánál oroszlánszobrok állnak őrt. A templom bejáratánál egy dobtorony és egy harangtorony van, a dobok kapcsán érdemes tudni, hogy a föld hangjának tekintették, és mágikus erővel ruházták fel, miszerint a dob hangja távol tartja a gonosz szellemeket. Emellett a buddhista prédikálások során a dobok hangját gyakorta párosítják az oroszlán bömbölésével, ergo igen fontos szerepük volt e hangszereknek. A szemközti harangtoronyban pediglen egy 15 tonnás vasból öntött harang kapott helyet.

A Vadludak nagy pagodájától északra fekszik egy hatalmas, szökőkutakkal díszített tér, mely egész Ázsia egyik legnagyobb zenés-szökőkútjaként tündököl, melyet turistaösvények és parkok vesznek körül. 12:00-kor megnéztük az előadást, a muzsikaszós szökőkút-performanszt, közben egy idősebb belga nővel és barátnőjével elegyedtünk beszédbe, kik csak úgy utazgatnak Kína szerte, meginvitáltuk őket a pagodához, de elmondásuk szerint nekik már herótjuk van a kínai templomokból, nem is érdekelte őket Xuanzang, de még a Dragonball sem, hiába is próbáltuk felkelteni érdeklődésüket. Sok turista utazza keresztül-kasul ezt az országot, de azt se tudja, hogy mit lát.

Délután lett, mire bejártuk a környéket, igazából a látnivalók nagy részét kipipáltuk, nem akartunk már kapkodni, így visszamentünk a hostelba, megnéztük a Gyűrűk urát, és elkészítettük a Magyarországot bemutató rajzocskánkat (kvázi egy 3. katonai felmérést, melyre még I. Ferenc is elégedetten kacsintana) - Kókának is szerfölött nagy jelentőséget tulajdonítva -, melyet ki is ragasztottak a több száznyi egyéb rajzocska mellé, ki erre jár majd hazánkfia, mindenképp csodálja meg nagyívű munkánkat.

Elköszöntünk, visszaindultunk az állomásra, ahova 157587982642462472 habzó szájú, elméje feletti kontrollt elvesztő embertársunkkal próbáltunk bejutni, rendesen deportálási hangulat volt, totális káosz, ahogy az embertömeg nyomul befele barátot, nőt, gyermeket feledve űzött vadként; az az érzésem volt, hogy menekülünk Szarajevóba. Végül csak felszálltunk a vonatra, ahol kiskutya szagú párnám és takaróm volt, lehet az kábított el, de elég gyorsan álomba szenderültem, és már csak valahol Nanjing közelében tértem vissza a Köztes Létből. Jó kis trip volt, Xi'an egy nagyszerű, vibráló kulturális központ(ahol gigászi építkezések folynak: egy húsz éven belül teljesen más lesz az arculata, ami nem éppen pozitívum. És ez Kína számos nagyvárosára elmondható). Ugyanakkor az öreg Nanjingba is jó volt visszajönni.

Ki esetlegesen attól retteg, hogy nincs semminő matéria e hasábokon a Xi'an-i incidensről, az ne rettegjen, mert van.

Xi'an kapcsán érdemes ellátogatni a xianese.com oldalra, ahol naprakész információkat kaphatunk a város kulturális eseményeiről, koncertekről, kiállításokról és minden más egyébről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15