Fukagawa hachiman matsuri

A Fukagawa hachiman matsuri (深川八幡祭り) egyike Tōkyō legnagyobb fesztiváljainak, mi több az egykori Edo három nagy ünnepének, mely minden három év augusztusában matsuri level 1000 szinten kerül megrendezésre, évente pedig kisebb kiszerelésben is megtekinthető. Mivel a mikoshi-menet a Tomioka Hachiman-szentélyhez (富岡八幡宮), a főváros legnagyobb Hachiman-szentélyéhez kapcsolódik (Kamakurában is meglátogattunk egyet még az év elején), a metrómegállóból ide tettünk egy kitérőt, hogy a mikoshi-parádé előtt kellőképp átszellemüljünk. Az átszellemülésben yakitori és sör is segített. 
Majd átsétáltunk a közelbe a felvonulás helyszínéhez, ahol már melegítettek a tűzöltők, hogy a megfelelő pillanatban ipari keretek közt hűsíthessék a kamisamát. 
A menet mintegy hírnökeként érkezett a pompás Isuzu, mely nem egy sintó isten, ellenben egy kistehergépjármű.
Tikkasztó hőség s távoli moraj, mindenki tikkadtan vár a menetre, rutinos játékosok az objektívüket is vízhatlanná tették, legközelebb én is így készülök neki: 
Összesen 54 mikoshi (神輿) szentély vesz részt az ünnepen - a mikoshi egyfajta hordozható szentély, mely egy adott sintó szentély istenségének megszemélyesítése, melyet a főszentélyből rituális keretek között a matsuri során a hívők együttes erejével, a vállukon átvisznek egy ideiglenesen kijelölt/vagy egy új szentélybe. A Fukagawa hachiman ünnepen mintegy 30,000 ember vesz részt közel 500,000 másik buzdítása és vízzel való locsolása közben - azt a szimpla magyarázatot találtam, hogy az istenségeknek is jólesik egy fürdő a nyáron, innen ered a locsolás szükséglete. Ebből adódóan az ünnepet mizukake matsurinak - 'locsoló fesztiválnak' (水かけ祭り) is szokták volt nevezni. Érkezük a menet, s kisvártatva feltűnik az óriási mikoshi is:
A vízzel való locsolásnak persze az istenek pancsoltatásán kívül praktikus haszna is van: ha belenagyítunk a képekbe, jól láthatjuk a résztvevők erőfeszítéseit, egy szép kifejlett mikoshi szentély 2,5 tonnát(!) is nyomhat, amit az augusztusi tōkyō-i hőségben és magas páratartalomban végigcipelni nem egyszerű dolog ám, ergo azt isten cipelőknek is frissítően hat a locsolás. 
Mivel egy híd tetejéről figyeltük az eseményeket, közeli képeket nem tudtam lőni a locsolós buliról, de nem is lett volna mivel - tényleg nem egy vízhatlan tok a kamerára, de majd igyekszem egy videót is feltölteni, ami valamennyire érzékelteti a mókát. 

Megközelítés:

Tokyo Metro Tozai vonal, Monzen-nakacho (門前仲町駅) állomástól pár perc séta.

Szubjektív érdekességi faktor: 5/5

Kapcsolódó bejegyzések:

Hachioji matsuri - oroszlántánc, dashi, kitsune miegymás

Tōrō nagashi (灯籠流し) - lampionfolyam a Sumidán

Kínai ünnepek - blogcsokor a Középföldei szokásokról






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15