Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Kirifuri-felföld

Japán folklór vol. 7 - Baku, az álomfaló

A soron következő japán folklór epizód különös entitása, melyet megvizsgálunk nem más mint a baku (獏 / 貘), mely természetfölötti lény elsődleges tevékenysége az álmok, pontosabban a lidércálmok felfalása. A legenda szerint mikor az istenségek úgy nagyjából végeztek az állatok teremtésével, kimaradt némi massza, amiből összegyúrták a bakut, ami, nos, külsején is visszatükröződik.
A korabeli ábrázolások alapján - igaz, erősen stilizáltan - bár némiképp emlékeztet a tapírra, a mai japán nyelvben pediglen baku kanjija (獏, kínaiban ) egyszerre vonatkozik az álomevő entitásra, illetve a tapír (Tapiridae) állatani elnevezése is. (És ezzel nincs egyedül, hisz gondoljunk csak a kirinre (麒麟), mely a mai japánban egyszerre jelent zsiráfot, valamint vonatkozik a kínai kiméra-szerű csodás patás állatra is, mely a közkedvelt sörünk címerén is szerepel.)
Baku, a rémálomfaló, Katsushika Hokusai (葛飾北斎 1760 - 1849) ábrázolásában
Na de visszatérve a bakura, melynek alakja is a kínai folklórban gyökerezik, egyes nézetek szerint első említése a A hegyek és tengerek könyvében ( 山海经) kerül elő. Leírása ugyanakkor számos változáson ment keresztül az évszázadok során. A legrégebbi kínai elbeszélések szerint a bakut bőréért vadászták, s ki elejtett egyet, az az ártó szellemektől óvó talizmánt készített belőle. A későbbiekben pusztán a baku ábrázolása is elegendőnek bizonyult a rosszakaró démonok és rontás távol tartására. A Tang-dinasztia korában ( i.sz. 618 – 907) például gyakorta szolgált öltözőparavánok díszítéséül. Megjegyzendő, hogy a bakut időnként összekeverik a hakutakuval, ami egy hasonló kínai mitológia lény, a Bái Zé (白泽) japán megfelelője, ami jobbára egy macskaszerű, emberi arcvonásokkal rendelkező, sok-szemű, sok-szarvú, az emberi beszédet is megértő fantasztikus lény. Mindazáltal a baku alakja, mint ahogyan látni fogjuk, jelentősen eltér ettől. 
Álomfaló tapír?
A Torokuten (唐六典 a Tang-dinasztia hat története) korabeli mű említést tesz egy álomevő szent állatról, a bakukiról (莫奇), és elképzelhető, hogy a baku és a bakuki alakja a későbbiekben egy lénnyé olvadt. A Muramachi-korszaktól (1336-1573) kezdve viszont már viszonylag népszerű lényként volt ismert. A Sankai Ibutsu (山海異物, Hegyek és tengerek különös teremtményei) című XVII. századi voltaképpeni bestiárium 47 ősi kínai mitológiai entitást taglal, különböző természetfölötti lényeket, furcsa állatokat, halakat, madarakat mutat be - mely egyébiránt ugyancsak a Wang Qi (王圻) által szerkesztett 1607-es Nanjingban írt 'A három képesség képes összefoglalója' (三才図会) című Ming-kori kínai enciklopédiáján alapult - apropó ímhol a digitális változat. Ennek alapján a bakut egy kiméra-szerű, elefántormánnyal, orrszarvú-szemmel, ökör-farokkal s tigris-manccsal rendelkező, félénk kreatúrának írják le, mely ugyancsak a járványok és gonosz szellemek ellen védett, jóllehet ebben a műben az álomevés képességét nem taglalták. 
Baku ia Kinmōzuiban (訓蒙図彙 / 訓蒙圖彙 ) az 1666-os, Nakamura Tekisai (中村惕斎, 1629-1702) által szerkesztett 20 kötetes mű Japán egyik első enciklopédiájában. Omarkproductions.com
Egy későbbi, 1791-es japán fametszeten azonban a baku már hangsúlyozottan álomfaló jellegzetességgel bír, s külsejét is némiképp átalakítván elefántfejjel és törzzsel, szarvakkal mi több tigriskarmokkal felvértezett entitásként mutatja be. A korai-Meiji kori ábrázolásokon pediglen ez a vonal élt tovább mind a fametszeteken, de a szentélyek/templomok díszítésein, valamint a Netsuke (根付) kisplasztikákon is. Az Edo-korban (1603 - 1868) előfordult a baku-alakú párna is, mely az alvót megóvta a rémálmoktól a korabeli nézetek szerint.  Patrick Lafcadio Hear, aki talán Japánban jobban ismert, mint szülőhazájában az 1890-es évektől, Japánba való költözését követően számos művet írt a japán mondavilágról, s ő maga is a baku álomevő tulajdonságairól számolt be gyűjtései alapján.  
A legendák szerint a rémálomból felriadt gyermek a bakuért szól, majd a baku a gyermek szobájába érkezvén felfalja a rémálmokat, a gyermek ezáltal nyugodtan alhat tovább. Bakut hívni viszont nem veszélytelen dolog, miképp van egy sötét oldala is: ha éhes marad az álmok elfogyasztását követően, megeheti az emberek vágyainak álmait, a jövő álmait, reményeit, amivel üressé tehetik az életet. Jóllehet a baku jobbára egy szent entitásként ismert, akit inkább istenségnek, mint gonosz, szörnyszerű lénynek tudtak. Állítólag fukushimai mondás rémálmot követően, hogy "ezt az álmot bakunak adom" (この夢を獏にあげます). A hiedelem szerint, miután baku felfalta a rémálmot, azt többször nem álmodjuk újra. Védelmezőként előfordult szentélyek tetőeresze alatt is, például a nikkói Tōshō-gūban, ahova most nem tudtam teleportálni, ámde miután némi keresés után azt az infót találtam, hogy a Shibuya állomás közelében lévő Konno Hachimangu (金王八幡宮) szentélyében is baku faragás található, így azonmód fogtam a fényképezőt, és jól levadásztam az álomfalót:

Kapcsolódó olvasmányok: 

Masako Nakagawa: Sankai Ibutsu - An Early Seventeeth-Century Illustrated Japanese Manuscript. Sino-Japanese Studies, Volume 11, pp. 33-34

Zack Davisson: Baku – The Dream Eater

BAKU 獏 or 貘 Eater of Nightmares

Doufukuai  Kalauz - Kanno Hachimangu szentély, Shibuyától 10 perc séta

Kapcsolódó bejegyzések: 

Japán folklór vol. 1. - Goemon és a Patkánykölyök, a japán betyárok

Japán folklór vol. 2-  Nekomata, a macskaszörny

Japán folklór vol. 3 - Namazu - a földrengető harcsa

Japán folklór vol. 4 - a kappák és a Shirikodama, misztikus lélekgolyóbis az ánuszban

Japán folklór vol. 5 - A gigantikus tanuki-here

Japán folklór vol. 6  - szamuráj-szellem rákok - a Heikegani legendája

A panda etimológiája - hogyan lett a vasevő bestiából pandamackó? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

Japán kocsmológia vol. 3. - Yokochō sikátorok - Nonbe Yokochō

A japán kocsmológia áltudományos bejegyzéssorozat soron következő epizódjában jó messzire mentünk, mégpedig a Tateishi (立石) állomáshoz, ami a Keisei-vonalon (京成) a Skytreetől kb. tiz percnyire van, mintegy a civilizáció határmezsgyéjén, hiszen ott található a Nonbe Yokochō (呑んべ横丁). Igazából jártunk már itt pár évvel ezelőtt, amikor még csak kirándulóban jártam át Shàng​hǎi​ból, és az isten sem tudja miért, de Taito-kuban kellett szállást foglalnom, hiszen fingom nem volt mi hol van Tōkyōban.  1955-ben nyitották meg a Tateishi áruházat, aztán azóta itt nagyjából meg is állt az idő. Az állomást környékező kis sikátorok hálózatában rendesen időutazhatunk valami képzeletbeli, régmúlt Tōkyōba. Szóval masszivan retrós hangulata van, de én imádom az ilyen helyeket, a szineket, a szagokat, az árusok kiabálását, a szünhetetlen sürgés-forgást. És itt van maga a Nonbe Yokochō bejárata, enyhén cyberpunkos miliőben. Nem túl nagy kiterjedésű maga a cimben szereplő yokochō, mindössze pár szűk utcác…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 2 - Kozukappara vesztőhelye

Minami senju (南千住) számos jelentős történelmi esemény emlékét őrzi, talán több olyat is, amire nem szívesen szoktak volt visszaemlékezni. Ilyen példának okáért a Kozukappara vesztőhelye (小塚原刑場), mely egyike volt az Edo-kori Tōkyō három nagy kivégzőhelyének - Nishikigamori - a mai Shinagawa közelében, valamint Odawa mellett - utóbbi Hachioji külvárosában. A vesztőhelyre a Edo-korszak legsúlyosabb halálnemeinek elszenvedői - fővesztés (斬首刑), keresztre feszítés (磔), máglyán elégetés (火罪) nyertek belépőt, de itt voltak közszemlére téve a gokumon 獄門 - 'börtönkapu' a testtől megválasztott koponyák (mint Masakado fejének esete) is. A hagyományos geomanciai képzetek alapján a rontás/negatív energiák a város északkeleti sarkából érkeztek, s mivel a város ezen kerülte Edo várától (江戸城) pontosan északkeleti irányban helyezkedett el, valamennyi kelletlen de szükséges intézmény - mint a kivégzőhely, vágóhidak, vagy éppen Yoshiwara vöröslámpás negyede is ezen a területen kapott helyet. Ara…

Obon お盆 és a japán túlvilági képzetek

Július végétől kezdve kezdődik Japánban az Obon (お盆) ünneplése, mely a voltaképpeni japán halottak napja, pontosabban ünnepségsorozata, mely során a az emberek meglátogatják s rendbe rakják elhunyt családtagjaik sirját (ohakamairi, 御墓参り) avagy tiszteletüket róják le eltávozott hozzátartozóiknak. Itt Tōkyōban az ünnepléssorozat főként Augusztus hónapjára esik. Ezzel egyidejűleg az obon ideje egy félhivatalos nyáriszünet is, a legtöbb japán cégnél ilyenkor szabadságra mennek, sokan használják fel ezt az időt arra, hogy hazalátogassanak.


Az obon hagyományának története igencsak hosszú és szerteágazó gyökerekre vezethető vissza. A korabeli Edo-korban használatos holdnaptár eredetileg júlis 15-re tette az ünnep napját  (kinai példa nyomán, amiről a kinai szellemünnep és túlvilági képzetek bejegyzésben irtunk már korábban) a modern naptár pedig augusztus 15-re updatelte. (Egyébiránt ugyanerre a napra esik Hirohito császár beszéde is, melyben bejelentette Japán fegyverletételét a második vi…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 9 - San'ya népszállói

今日の仕事はつらかった
あとは焼酎をあおるだけ
どうせどうせ山谷のドヤ住まい
他にやることありゃしねえ

Kemény volt a mai gálya,
csak egy kis nyakalás maradt hátra,
Úgyis itt tengődöm San'yában,
tenni való tán mi más van?Szabados forditásomban a San'ya Blues (山谷ブルース) sorai Nobuyasu Okabayashi (岡林 信康), a japán Bob Dylan tolljából, ami nagyjából Tōkyō egykori gettójának kvintesszenciája is. Igen, jól olvastad: a Tōkyō sötét múltja sorozat újabb epizódjában a város egykori, voltaképpeni nyomornegyedének történetét járjuk kicsit körül.
Taitō (台東) és Arakawa (荒川) kerületek között található a valaha San'yának (山谷) nevezett városrész, kivált a Namidabashi-kereszteződésről délre található részen. San'yát a fővárosi kormány 1966-ban feloszlatta, és a szétdarabolt közigazgatási egységeknek új nevet adott. San'ya, illetve ezen városrész története egyébiránt egészen az Edo-korig nyúlik vissza, ugyanis már régtől fogva itt kapott helyet kvázi minden olyan létesitmény, ami Edo lakói szerettek volna szőnyeg alá söpörni a nyilváno…