Ugrás a fő tartalomra

Japán folklór vol. 8 - Madarak a japán kultúrában

A japán folklór sorozat soron következő bejegyzésében egy rövid áttekintést nyújtunk a madarak elsősorban a shintó illetőleg a japán kultúrában betöltött szerepéről. 

A madárszerű lények első irott feljegyzését illetően a következő sztori a talán legismertebb: kezdődött minden azzal, hogy úgy tűnt, soha nem ér véget a sötétség melyben a világ reményvesztettül esedezett a hajnal fényeiért, miképpen a Nap, illetőleg az Univerzum istennője, Amaterasu (天照) egyszerűen nem volt hajlandó előjönni nyughelyéről. 
A többi isteni entitás - kami - belátta, hogy tenni kell valamit, hiszen a napfény nélküli élet nem tűnt optimálisnak. Valahogy ki kellett csalni Amaterasut, hogy ismét fénnyel töltse be a mindenséget. A terv a következő volt: egy tükröt tartani Amaterasu barlangjának bejárata elé (hogy elkapják a visszatükröződését), miközben kakasok (ondori, 雄鳥) keltettek zsivajt, hogy felkeltsék az istennő figyelmét. A trükk beválni látszott - a kakasok kukorékolására, valamint a barlangja bejáratának fényére a Napistennő kimerészkedett rejtekéről igy újfent fénnyel telt meg a világ. Ergo pár kakasnak sikerült a sintó vallás főistenét csőbe húzni.

Elmondások szerint egyes sintó szentélyeknél a mai napig tartanak kakasokat (noha én ezidáig nem láttam), mi több a torii (鳥居) kapuk, melyek a sintó szentélybe vezető utat jelölik, egyes elgondolások szerint az (áldozati) kakasok ülőhelyét szimbolizálják. Megjegyzendő, hogy mivel a torii irásjegyeit a a madár - tori, 鳥 - és a lakhely (ez esetben ól) 居 - képzik, más elgondolás szerint pusztán onnan erede a név, hogy a a sintóban a madarak az istenek hírnökei. 
Torii kapu Hakonéban 

De nem pusztán a kakas szerepel kiemelkedő helyen a japán folklórban. Már a Kojiki (古事記, A régi idők feljegyzései), a legrégebbi fennmaradt japán krónika, ami számos mitoszt, legendát, leszármazi adatokat tartalmaz - is számos madárról tesz emlitést. Számos a műben foglalt történet a mondabeli első japán császár, Jinmu-tennō (神武天皇) köré csoportosul, aki éppenséggel Amaterasu leszármazottja is volt. A vele kapcsolatos egyik történet emlitést tesz arról, hogy Jinmu-tennō egy sólymot (taka, 鷹) látott hajói közelében mielőtt meghóditotta egész Japánt, amit szerencsés jelnek értékelt. Később aztán egy álmában Amaterasu elárulta neki, hogy Yatagarasut (八咫烏), a csodás háromlábú varjút küldi majd hirnökeként a császár megsegitésére. Az álomban látott vizió pedig beteljesült, az isteni madár pedig győzelemre segitette Jinmu-tennōt. 
Mint számos ősi civilizáció, a korai japánok is előszerettel asszociáltak a halálra és a túlvilágra madárszerű lényekkel. Régészeti sirfeltárások eredményeit feldolgozó tanulmányok szerint a madarak Japánban az ún. pszükhopomposz („a lelkek vezetője”) szerepkörét töltötték be, mely a vallástörténetben olyan lényt (szellemet, angyalt vagy istent) jelöl, akinek a feladata, hogy elkísérje az újonnan elhunyt lelkeket a túlvilágra. 

Számos esetben az ember lelke is madár formájában manifesztálódott. Yamato Takeru (生年不詳), a japán krónikák legendás hőse "Japán Bátra" a Kojiki szerint halálát követően egy fehértollú madárrá változott - jóllehet a madár pontos fajtáját illetően nincs konszenzus, a spekulációk a szalonkától a hattyúig terjednek.

A halál illetve az újjászületés témájánál maradva, egyes japán népi hiedelmek szerint a halottak varjú formájában visszatérhetnek. Némelyik régió mitológiája szerint buddhista szerzetesek vagy speciálisan képzett hegyi aszkéták (yamabushi) kami-szerű lényként születhetnek ujjá, madárszerű tulajdonságokkal felvértezve (úgymint szárnyakkal és tollakkal, kánya vagy varjú fejjel). Sokak számára ismerős lehet a tengu - akivel már számos hegyi túra vagy éppen a tengu-fesztivál során találkozhattunk, a túrákat lásd itt és itt - mely mitológiai entitások a hegyekben illetve felföldek erdejeiben vélt élni, szintén többnyire (bár nem minden esetben) madárfejjel ábrázolt, harcias lény akivel jobb nem packázni.
Tengu fotóm a Takao-hegyről

Persze nem pusztán túlvilággal kapcsolatos vagy félelmetes formában öltenek testet a madarak a japán folklórban, a darufélék (tsuru, 鶴) példának okáért Japán kedvenc tollasai közé tartoznak. A japán mitológia hét szerencsehozó istenét - shichifukujin (七福神) is gyakorta ábrázolták daruk kiséretében, főképp Fukurokuju (福禄寿) és Jurōjin (寿老人) alakja kapcsán. Utóbbi két szerencsehozó istenség egyaránt a hosszú élet istenségeként ismert, s úgy tartják hogy a daru hozzájuk, azaz a hosszú élethez való társitása taoista hatásokból ered (a daru a kinai mitológiában is kitüntett szerepet tölt be). Az origami egyik gyakori formája szintén a daru, a hiedelem szerint pedig aki képes 1000 darut hajtogatni, az hosszú életre számithat. Vélhetőleg a hosszú élet képzete kapcsán volt szokás darumadár origamit házassági ajándékként adni, a pár hosszú és boldog életének szimbolikájaként. 
A daru mellett szintén népszerű madár még a kormorán (u, 鵜), melyet ugyancsak emlit a Kokiji krónika: Jinmu-tennō segitői közt beszámol olyan halászokról, akik kormoránokkal halásztak (ez a japánul ukaiként (鵜飼い · 鵜飼 ) tudott gyakorlat szintén ismert Kinában, még egy dél-kinai utam során találkozhattam vele, persze már pusztán mint kulturális örökség részeként működő gyakorlatként). 

Népszerű mitológiában is ismert madár még a fácán, melyet többek között Amaterasu hirnökeként ábrázolták. A zöld fácán vagy más néven Schiller-fácán kiji (雉子) japán nemzeti madara, az albinó változata pedig a mindenkori császári udvar számára volt igencsak fontos, miképpen a Nihonshoki (日本書紀, más néven Nihongi, Japán krónikája) i.sz. VIII. századi műve alapján ugyanis a fehér fácán annak volt a jele, hogy az istenségek elégedettek voltak a császár uralkodásával. 


Kapcsolódó bejegyzések: 

Japán folklór vol. 1. - Goemon és a Patkánykölyök, a japán betyárok

Japán folklór vol. 2- Nekomata, a macskaszörny

Japán folklór vol. 3 - Namazu - a földrengető harcsa

Japán folklór vol. 4 - a kappák és a Shirikodama, misztikus lélekgolyóbis az ánuszban

Japán folklór vol. 5 - A gigantikus tanuki-here

Japán folklór vol. 6 - szamuráj-szellem rákok - a Heikegani legendája

Japán folklór vol. 7 - Baku, az álomfaló 

Japán folklór vol. 8. - Umibōzu, a tengeri szerzetes
Megjegyzések

 1. Van ennek a háromlábú varjúnak kínai párhuzama? Azért kérdezem , mert pl a kínaiban vannak olyan kifejezések, mint 金烏 "Nap", 踆烏 "a Napban élő háromlábú varjú".

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a kérdést, naná a 三足乌 (sānzúwū) ábrázolása már a Yangshao-kultúra kerámián is feltűnik diszitőmotivumként, majd később a császári öltözeteken is feltűnt.

   A háromlábú varjú leggyakoribb ábrázolási formája pedig éppen az általad emlitett 踆烏 vagy 金烏. A kinai folklór szerint eredetileg "10 napvarjú" volt, melyik 10 különböző Napon éltek a Napok Fájában (a Fusang 扶桑), ezek pedig nagyon szerették az emberek világában élő misztikus füveket csipegetni (地日 és 春生), amikor pedig mind a tiz varjú egyszerre jött kajázni, marha nagy forróság lett aminek végül az Őszközép-ünnep legendájából ismert Houyi vetett véget azzal hogy jól lenyilazott 9 Napot, azaz napvarjút, igy végül csak egy maradt.

   Törlés
 2. a Kojiki kétszer is el van írva Kokiji-nek.
  üdvözlettel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm az észrevételt, javitottam az elirást!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tofuszeletek

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

土用の丑の日

Július 20-ra esett a nyárközépi ökör napja (土用の丑の日) a kínai tradícionális holdnaptár szerint, 18 nappal az ősz kezdete előtt (mely a ugyanezen kínai képzetek szerint Augusztus 7 körül kezdődik).
Ez az ún. doyou no ushi-nap van tavasszal, ősszel és télen is, de általánosságban ha az ushi no hi-ről beszélnek az emberek, akkor a mostanit, azaz a nyárközépi ökör napját értik alatta.
Ilyenkor Japánban unagit, azaz angolnát esznek hagyományosan, azt mondják hogy már az Edo-kor óta. A legismertebb sztori szerint, egy korabeli angolna-árus tanácsot kért egy híres gondolkodótól, hogy mégis hogyan adhatna el több angolnát e forró nyári napok közepette, amikor az eladás a béka segge alatt volt, mivelhogy az nem számított éppen szezonális ételnek. 
A tudós gondolkodónak eszébe jutott egy régi japán népi hiedelem, miszerint azon ételek, melyek elnevezésében szerepel az “u” fonéma (udon tészta, umeboshi befőtt szilva, uri tök, etc) azok jó hatással vannak az egészségre, mi több nyáron is minden hő…

Japán folklór vol. 9 - Ribancpók

A jorōgumo gyűjtőnév alatt noha számos, a Nephila rendben tartozó pókot ért a köznyelv, a japán entomológusok specifikusan a Nephila Clavata nevű pókra vonatkoztatva használják (ez esetben katakanával irják ジョロウグモ).  Maga a kifejezés kapcsán tudni érdemes, hogy jorōgumo esetében az ún. jukujikun (熟字訓) olvasatról* van szó, mely során bizonyos összetételekben máshogy olvassák ki a kanjikat, mint ahogyan azt on'yomi avagy kun'yomi olvasatuk illetve hangalak sarkallná. Az eredetileg 絡新婦 kanjikkal leirt kifejezés - aminek szó szerinti forditása "körbefonó ifjú hitves" - jukujikun olvasatban 女郎蜘蛛, azaz ribancpók értelmet hordoz.  Minekutána a jorō (女郎) alatt Edo-kori prostituáltat, úgymint Yoshiwara leányait értjük. Ergo nem véletlenül ezúttal is az Edo-korba (1603-1867) kell visszarepülnünk azért, hogy megérthessük ezen furcsa elnevezés mibenlétét.  A jorōgumo alatt ugyanis nem pusztán holmi filológia furfangról van szó, hanem egy japán folklórban létező, alakváltó yōkai…

Shimoda

Az 1850-es években Japán még mindig izmoskodott hogy nem kér a külvilágból, aztán Matthew Perry s ama fekete hajóinak noszogatására megnyitották Shimoda kikötőjét. Majd Yokohamát is, és Shimodát pedig bezárták. Ennyi háttérsztori talán elég is lesz, mi több nem érdemes azon búslakodni, hogy mi történt Bakumatsu (幕末) korszak alatt, hiszen Shimoda a mai napig egy közkedvelt tengerparti nyaralóövezet. A salaryman számára a tōkyō-i nyár a 18 szintes buddhista pokol 19. szintje. Öltöny-nyakkendőben rohangálni a perzselő napon összeaszalódott emberszőlők szarkofágjában szégyenletesen szar.  A Yamanote vagonjaiban Guernica-üzemmódban transzportálódván vizet vizonáltam. Nagyon sok vizet, amiben úgy úszhatok, mint egy delfin.  Szóval efféle gondolatsorok közepette keveredtünk el végül Shimodába, ahol végre delfinné változhattam. Nem vittem sok cuccot, csak egy táskányi felszerelést, goprókat, sparkot, a D610-et, egy 50-est, és hát muszáj volt a 80-200-at is, hogy Kayokóról mindenféle tengerip…

Holdújévi szokások - 春节习俗

A holdújév, vagy tavaszünnep - Chūnjié (春节) - az egyik legősibb, és a legfontosabb ünnep Kínában, mely a tradicionális holdnaptár alapján január vége és február eleje közötti dátumokra esik, idén január 23-ra. Az ünnephez számos hiedelem kapcsolódik - míxìn (迷信). Például az újév első holdhónapjában - zhēngyuè (正月) - nem szerencsés hajat vágatni, vagy cipőt venni. A cipő esetében ugyanis - xié (鞋) - kiejtése megegyezik a gonosszal - xié (邪). Holdújév előtt érdemes rendezni az adósságokat, hogy ne kerüljön át az újévbe, s ildomos továbbá piros ruhákat (jószerencse) magunkra ölteni. 
Újév előtt szokás kitakarítani, kisöpörni a házat - dǎ sǎo fáng zi (打扫房子/掸尘扫房子, délen a söprést dǎnchénnek (掸尘) mondják) - az előző év összes balszerencséjével (破旧立新), viszont arra ügyelni kell, nehogy a jószerencsét is véletlenül kiebrudaljuk, ergo a sarakban megrekedt pormacskákat nem szükséges egytől-egyig lemészárolni. A kínaiak a nagytakarítás során a sörprésen túl persze leszedik és kimossák a függöny…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 9 - San'ya népszállói

今日の仕事はつらかった
あとは焼酎をあおるだけ
どうせどうせ山谷のドヤ住まい
他にやることありゃしねえ

Kemény volt a mai gálya,
csak egy kis nyakalás maradt hátra,
Úgyis itt tengődöm San'yában,
tenni való tán mi más van?Szabados forditásomban a San'ya Blues (山谷ブルース) sorai Nobuyasu Okabayashi (岡林 信康), a japán Bob Dylan tolljából, ami nagyjából Tōkyō egykori gettójának kvintesszenciája is. Igen, jól olvastad: a Tōkyō sötét múltja sorozat újabb epizódjában a város egykori, voltaképpeni nyomornegyedének történetét járjuk kicsit körül.
Taitō (台東) és Arakawa (荒川) kerületek között található a valaha San'yának (山谷) nevezett városrész, kivált a Namidabashi-kereszteződésről délre található részen. San'yát a fővárosi kormány 1966-ban feloszlatta, és a szétdarabolt közigazgatási egységeknek új nevet adott. San'ya, illetve ezen városrész története egyébiránt egészen az Edo-korig nyúlik vissza, ugyanis már régtől fogva itt kapott helyet kvázi minden olyan létesitmény, ami Edo lakói szerettek volna szőnyeg alá söpörni a nyilváno…

Japán kocsmológia vol. 5 - Nikka lepárló

A japán kocsomológia tudományos bejegyzéssorozat  újabb epizódjában a whisky világában való legutóbbi búvárgyakorlatom, nevezetesen a Hokkaidō szigetén,  Yoichiben (余市) található Nikka lepárlóba vezetett tanulmányutam elbeszélésére kerül sor. 
Japánban a whisky már a XIX. századtól kezdve, főképp az 1870-es évektől vált elérhetővé, bár vélhetőleg már az 1850-es években megjelent a szigetországban. A whisky Japánban való gyártására azonban egészén a XX. századig kellett várni, s azon agilis japán férfiakra, akik fejükbe vették, hogy márpedig a Felkelő Nap földjén is meghonositják ezen italt.  
A japán whisky megszületését többnyire Skóciának köszönheti, miképp az első lepárló szakember, Masataka Taketsuru (竹鶴 政孝) maga is Skóciában tanult, hogy aztán Japánba visszatértve kamatoztathassa tudását. 
JR Yoichi állomás

Japán ezen északi szigetének, Haokkaido tájai igencsak hasonlóak elsősorban a skót Highland vidékére, ugyanis tőzegmocsarak, hegyek és gránitszikák között fakadó források itt is…