Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Hattori "Démon" Hanzō története

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol.1 - Masakado átka

Tōkyō véráztatta múltjában hemzsegnek a szellemek, kísértetek, ezek közül az egyik leghíresebb Taira no Masakado (平将門, i.sz. 903-904), Japán egyik első híresebb szamurájának esete. Az ambiciózus Masakado bár nem lett Japán császára, elkanászodott feje sorozatos balszerencsét hozott az elkövetkező ezer évre.
Masakado egy feltörekvő Kantō régióbeli hadúrként egy nap elérkezettnek látta az időt, hogy Japán császárának deklarálja magát - pechjére viszont már volt egyKyōtoban, azaz az akkori fővárosban, így elgondolása felkelésnek bizonyult (平将門の乱). A kyōto-i udvar pedig gyors elhallgattatása véget vérdíjat tűzött ki fejére, két hónappal később pedig a mai Saitama (埼玉) tartomány területén lévő csatában sikerrel járt az akció - Masakado szeme közt egy nyílvessző formájában.
Ennyivel azonban nem ért véget a dolog: Masakado fejét Kyōtoba vitték turnézni, az esetleges instant uzurpátorok kedvének megszegése céljából. A legenda szerint viszont a levágott fej korántsem mutatta bomlás jelét, ellenben meglepően fittnek mutatkozott; mi több arckifejezése egyre morózusabbá vált. A közszemle ráadásul nem tartott túl sokáig, ugyanis Masakado szelleme nagyon rosszul viselte fejének hiányát, a fej pedig a levegőbe emelkedett, és megkezdte repülését Kantóba a teste után kutatni, hogy egy nap ismét 'egész' harcosként folytathassa a küzdelmet. 
Hasztalan. A fej expedíciója sikertelenül zárult, és végül Shibasakai (柴崎村) halászfalunál, a mai Ōtemachi (大手町) területén landolt. A riadt falusiak a hosszú utazástól megviselt fejet megtisztították, és a Kanda-myōjin (神田明神) szentélybe helyezték el.
A mai nyughely felhőkarcolók ölelésében, pár percre az Ōtemachi megállótól 
Mintegy tíz évre rá azonban valamikor 950 körül a sírhely rázkódni kezdett, a fej nélküli szamuráj szelleme pediglen innentől kezdve rendszeres megjelenésével borzolta a helyiek idegeit, kik szüntelen fohászkodással próbálták a Masakado szellemét kibékíteni.
1616-ban a Kanda-myōjin szentély - mely istenként kezelte Masakadót - új helyre költözött, hogy az Edo-kor arisztokráciájának tágasabb rezidenciákat építhessenek helyére - a sírhely viszont érintetlenül maradt egy arisztokrata házának kertjében.
Masakado no Kubizuka (平将門の首塚) -'Masakado fejének dombja' -manapság is rendszeresen gondozzák
1869-ben a feudális rendszer bukását követően a az új Meiji-kormány pénzügyi minisztériumát helyezte Masakado feje mellé - a sírhely ezúttal is érintetlen maradt. 1874-ben a Meiji-kormány hivatalosan elítélte Masakadót, mint a császárság ellenségét, és megfosztották a Kanda-myōjin szentélybeli isteni rangjától.
Füstülők Masakadó békítésére
1923-ban a nagy kantói földrengés és azt azt követő tűzvész elpusztította Masakadó fejének emlékhelyét is, mellesleg a Meiji pénzügyminisztérium székhelyét is. A minisztérium újjáépítésének alkalmával elhatározták a sírhely exhumálását - a koponya viszont nem került elő, így a sír helyére való építésről döntöttek. Masakado feje nyugtának megbolygatása azonban végzetes hibának bizonyult. Seiji Hayamai (早速 整爾) pénzügyminiszter az építés elhatározását követően hirtelen betegségben elhunyt, és követte őt 13 hivatalnoka az elkövetkező két évben. Számos építőmunkás betegedett le vagy szerzett sérülést az építés során - elterjedt a hit, hogy Masakadó átkozta el az új építményt. 1928-ban a minisztérium leállította a munkálatokat, mi több eltávolította a készülő objektumot, és megkezdte évenkénti tisztító szertartását a sír körül. A kezdetben lelkesen végzett szertartásokat az évek múltával fokozatosan elhanyagolták.
Vad békaszobor a sír mellett - a béka kaeru (蛙) hangalakja azonos a kaeru (帰る) 'visszatérni' igével, melyet pozitív dolgok (jó szerencse, boldogság) visszatéréséhez is társítanak, így gyakorta látható szentélyeknél is.  
1940-ben villám csapott a pénzügyminisztérium épületébe, mely során keletkezett tűzben számos kormányzati épület leégett az Ōtemachi negyedben. A nap éppen Taira no Masakado halálának pontosan ezer éves évfordulójára esett.  A pénzügyminisztérium elköltözött, a sírhelyet rendbe hozták és a tōkyō-i önkormányzat tulajdonába került.
1945-ben a második világháborút követően, az amerikai erők kezelésébe került városrészben hozzáláttak a városrendezéshez, Masakado fejének nyughelye ideális helynek tűnt egy parkoló kialakítására - Masakado ezzel nem értett egyet: a munkálatokat különös balesetek kezdték hátráltatni:az egyik ilyen eset során a sír felé tartó buldózer felborult, vezetője meghalt. Miután a japán kormány tudtára adta az amcsiknak, hogy Masakadóval jobb nem szarozni, el is tekintettek a munka folytatásáról.
Masakado még a fejetlenség előtt
1961-ben az ingatlan visszakerült a japán kormányhoz, a megkezdett parkolót eltávolították és ismét tisztító szertartást ajánlottak fel Masakado tiszteletére, tovább hivatalosan is a testtelen szamurájfejnek szentelték az emlékhelyet. Nem meglepően, a sír melletti építkezések elkezdése után az építőmunkások újfent lebetegedtek, és a környéken lőtt fényképeken borzas hajcsomók jelentek meg a szóbeszéd szerint. Masakado szellemének kibékítésére a környéken lévő vállalatok képviselői minden hónap 1-15 között tiszteletüket róják a sírnál. Tegnap már 19-e volt, reméljük nem lesz belőle baj:
Az elmúlt ezer évben a sírdombocska környezete japán tehát pénzügyi központjává vált s a rontás ellenére is igencsak befelhőkarcolósodott. Kísértetsztori ide, kísértetsztori oda, az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a tōkyō-i önkormányzat a sírhely területére szándékozott építésekkel kapcsolatban sejtelmesen csak úgy foglalta össze a dolgot a kissé tört angol magyarázatban, hogy afterward there were many plans did not go well - 'aztán végül sok terv nem jött ki jól' enyhe wtf-faktorral.
A hadúr egykori hatalmából ma is érezhetünk valamit, ha belegondolunk hogy ezer év után is képes terrorizálni az aktuális hatalmat. A biztonság kedvéért gyújtottam is egy füstölőt neki.

Megközelítés: Hanzōmon vonal, Otemachi (大手町) megálló, a C7 kijárattól pár perc séta. Térképért klikk a Doufukuai kalauzra.

Kapcsolódó bejegyzések:

Szamurájszellem rákok - a Heikegani legendája

藪の中の黒猫 - klasszikus japán horrorfilm ajánló

Shanghai szellemtúra - kísértethistóriák a kínai metropoliszból

Kínai városi legendák - vámpírbanyától az Yan'an úti felüljáró alvó sárkányáig

Urbex - romvadászataim Kelet nagyvárosaiban

Megjegyzések

 1. 神田明神-ban csak futólag jártam, így nem is tűnt fel a 将門塚 léte :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ott nem jártam tegnap, csak most néztem jobban utána a sztorinak, bár ha minden igaz Masakadóhoz már nincs túl sok köze :)

   Törlés
  2. 神田明神-ban tavaly jártam, de akkor inkább a Szent Ló (?), meg a pedofil-animés 絵馬-k kötötték le a figyelmemet :) Tókjót nem szerettem, így nem sokat fényképeztem, de azért van 1-2 kép, amit az Ueno-Akihabara-Kanda-Jaszukunyi dzsindzsa útvonalon lőttem. Majd lehet, hogy felrakom a blogra.

   Törlés
  3. Nahát, érdemes lenne elmennem nekem is a 神田明神! w

   Helyes, várom a képeket!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Japán folklór vol. 7 - Baku, az álomfaló

A soron következő japán folklór epizód különös entitása, melyet megvizsgálunk nem más mint a baku (獏 / 貘), mely természetfölötti lény elsődleges tevékenysége az álmok, pontosabban a lidércálmok felfalása. A legenda szerint mikor az istenségek úgy nagyjából végeztek az állatok teremtésével, kimaradt némi massza, amiből összegyúrták a bakut, ami, nos, külsején is visszatükröződik. A korabeli ábrázolások alapján - igaz, erősen stilizáltan - bár némiképp emlékeztet a tapírra, a mai japán nyelvben pediglen baku kanjija (獏, kínaiban ) egyszerre vonatkozik az álomevő entitásra, illetve a tapír (Tapiridae) állatani elnevezése is. (És ezzel nincs egyedül, hisz gondoljunk csak a kirinre (麒麟), mely a mai japánban egyszerre jelent zsiráfot, valamint vonatkozik a kínai kiméra-szerű csodás patás állatra is, mely a közkedvelt sörünk címerén is szerepel.) Na de visszatérve a bakura, melynek alakja is a kínai folklórban gyökerezik, egyes nézetek szerint első említése a A hegyek és tengerek könyvében

ギャル文字

Nagy érdeklődéssel szoktam követni a különböző kínai online neológusok alapvetően cukiságban fogant nyelvtorzításait, vagy nyelvújításait, ahogy tetszik. Persze nem pusztán a kínaiban működik a dolog, nem is kell messzire menni, a japán gyaru közösség is megalkotta a maga sajátos online nyelvezetét (gyaru-moji, ギャル文字, vagy viccesebb elnevezésben 下手文字 - "béna írásjegyek) , mely a Taiwanból eredeztethető marslakónyelv példáját követi: a fiatal városi lánykák a 2000-es évek elejétől kezdődően, majd valahol 2005-ben a népszerűsége tetőfokán egyes kana karakterek helyett azokhoz hasonló, de nem egyező írásjegyeket/különböző egyéb karaktereket/más ábécékből kölcsönzött betűket, etc. használtak előszeretettel gondolataik esetlegesen hosszú műkörömmel való levéséséhez; így kerülhet a megszokott hiragana/katakana karakterek helyére man'yōgana, kínaiírásjegyek, cirill betűk, stb. Pár példa: 

禾ム→ 私
ネ申 → 神
木木 → 林
才(よчoぅ → おはよう / ぉレ£∋ぅ⊇〃±〃レヽма£→ おはようございます→ jó reggelt
尓o ヶ 毛 ω → ポケモン →…

A japán vonatokról

"Japánban a vonatok olyan elbaszottul fejlettek, hogy hangsebességgel közlekednek és androidok irányítják őket, soha a büdös életbe nem késnek. Optimusz fővezérben tótágast áll a genitális szerelem a japán csodát szemlélve: hejj de high-tech vagy bébi" - hallhatjuk a Blikk tudósítóját Tokióból. 
Köztudottan sok van, mi csodálatos, ezek egyike pediglen az a bizonyos japán vonat. Amiről bizonyára a fentebbi fantazmagóriáink vannak, s mi több furtonfurt visszaöklendezi magát a toposz, hogy a japán közlekedési miniszter lemond, ha egy percet késik a vonat, et cetera.

Nos, amire te gondolsz, az nagy valószínűséggel a shinkansen, ami valóban egy módfelett előrehaladott jószág, azonban a japán fővárosban élve a napi ingázásban aligha találkozni vele. Közlekedni vele pedig, még annyira se. A magam részéről két vonalat használok a mindennapi közlekedésben, a Den-en-toshit (田園都市線) s a Yamanotét (山の手線), így pusztán e kettőről van tapasztalatom, ám elöljáróban annyit, hogy felejtsük el…

七夕节- 牛郎织女

Qī​xī​jié (七夕节), a "hetek éjjele" Kína (valamint Japán [Tanabata 七夕], Korea, Vietnam) legromantikusabb napja, mondhatni a "kelet-ázsiai Valentin nap"[olykor pusztán kínai Valentin napként nevezik, de mivel más kultúrákban is éppúgy fontos, kár lenne kisajátítani] a kínai kalendárium hetedik holdhónapjának hetedik napjára esik(mely idén augusztus 6-a), mikor az Altair és a Vega csillag a legmagasabban van az égen, melyhez egy több variánsban ismert szerelmi történet köthető:

történt, hogy a fiatal marhapásztor - Niú Láng (牛郎) szemet vetett a gyönyörűséges szövőlányra -Zhī Nǚ-re (织女), az Ég úrnőjének hetedik leányára, aki kiszökött a szúette Égből a Földre kikapcsolódás képen, és botor módon rögvest meg is házasodott Niú Láng-gal az Égi úrnő tudta, s beleegyezése nélkül. Hatalmas boldogságban, és meghitt harmóniában éltek, két gyerkőc is született, ám Xī Wáng Mŭ (西王母) ("Nyugati anyakirályné") rájött, hogy a tündérleány (és halhatatlan) Zhī Nǚ a halandó Niú…

サムライ言葉

"Szamuráj-go" (サムライ語), régies kifejezésformák a japánban, a tofugu blogról, némileg kiegészítve azt. 
ありがとう → かたじけない [忝い / 辱い] → köszönöm. Az írásjegyek megszégyenülést, sérelmet jelentenek, ezzel a terminussal korábban azt fejezték ki, hogy a rendkívüli előny miatt, amit kaptunk, szégyelljük magunkat, és meg vagyunk sértve, mivelhogy nem vagyunk méltóak a kapott jó cselekedetre (s elismerjük szégyenünket (恥  [はじ]) az on - 恩 (おん) kapása miatt. Ergo egy feudális harctéren a szamuráj, akit sértetlenül engedtek el a hatóságok, azt is mondhatta: かたじけない, ami kb. azt jelentette, hogy: "megszégyenültem, hogy elfogadom ezt az ont; nem helyénvaló, hogy ilyen megalázkodó helyzetbe kerüljek; sajnálom; alázatosan köszönöm". 
~でござる 「ある」「いる」 「です」の尊敬語 → aru, iru, desu tiszteleti formában/archaizáló formában 
mellékneveknél a しい végződés しゅう-ra változik régies formában, s csak a ございます forma követheti: 
楽しゅうございます → vidám 美しゅうございます → szép, gyönyörű 寂しゅうございます → magányos  悲しゅうございます → sz…