Túrák Tōkyō körül vol. 4 - 大山


Itt az ősz, irány a hegy! Ezúttal pedig nem más, mint a Nagy Hegy (大山), ergo az Ōyama. Ami azért a valóságban nem olyan vészesen nagy, a kanagawai csimborasszót 1252 méteren kell keresni. 
Kőoroszlán az Afuri-szentély bejáratánál
Ragyogó reggeli napsütésben megérkeztünk Iseharához (伊勢原), ahonnan újabb 30 perces út a felvonóig (大山ケーブルカー), azaz a túra kiindulópontjához. A felvonó végállomásától a csúcson található szentélyig kb. másfél órát vesz igénybe a túra az útmutatók alapján, nekünk kicsivel kevesebb, olyan 80 perc alatt sikerült. 
Fölszállott a páva vármegye-házra, én meg drónnal az Afuri-szentély fölé
Ami optimális körülmények közepette még lehett volna jobb, optimális körülmények alatt értem a minusz 127, 000,000 ember hiányát, akik szintén a mai napot szánták arra, hogy tegyenek egy vizitet a szent hegyen. 
Hiszen Ōyamát már régtől fogva vallásos buzgalom és tisztelet övezi. Már a Hōreki-érától (宝暦, 1751-1764) kezdve aszketikus zarándoklatok indultak a hegyre, az ide vezető útvonalakat pedig az Ōyama Kaidō (大山街道) néven ismerték - és most tudtam meg, hogy itt a közelünkben lévő 246-os főutat ugyanezen elnevezés alatt is illetik. A túra során aztán az ég közben beborult és elvitte magával a kilátást is a városra. De szerencsére azért akadt egyéb látnivaló is, úgymint a hegy szentélyei. 
Az Ōyama-hegy ad otthon ugyanis az Afuri-szentélynek (大山阿夫利神社), aminek két része van: Felső a fenti a csúcson, valamint egy Alsó a felvonó végállomásán. Úgy tudják az Afuri-szentélyt i.e. 97-ben húzták fel, és főként az esőért való fohászokat adták le itt (amagoi 雨乞い). Egyébiránt az Afuri kanjijait nézvén 阿夫利 nekem első benyomásom az volt, hogy valami buddhista szent nevének kinaira forditásából jött, bár mivel erre nem találtam semmit a neten, bizonyára csak ateji (当て字) lehet. A hegy másik elnevezése egyébként Amefuriyama (雨降山), az imént emlitett hegyhez intézett eső imák kapcsán (ezen imák ráadásul meghallgatásra találtak tegnap...)
A túra kezdete
A ködös bérceket azonban nem pusztán a jobb termést remélő földművesek, de számos hadvezér is felkereste, úgymint Minamoto no Yoritomo (源 頼朝, 1147 – 1199) a bakufu kormányzás (幕府) megalapitója, mely de facto katonai diktatúra a sógunok irányitása alatt az elkövetkező 700 évre meghatározta a szigetország történetét. 
Gyerünk már csak tiz perc a csúcsig! - szól a biztatás a kopottas táblán
Misztikus ködben álló torii (鳥居) bejárat a Felső-Afuri szentélyhez a hegy csúcsán
Innen a tetőről kivetéles körülmények között akár káprázatos kilátás is lehet, ám önmagához hiven ezúttal is ködgubába burkolózott az orom. A kilátást pedig cseszhettük is egyúttal. A hegy tetején amúgy van egy kis kifőzde, ahol lehet kajázni/sörözni is, ha nem hoztuk kaját vagy sört. A túrázók többsége viszont hozott, mi is, úgyhogy egy szusszanást és némi kaja után indultunk is lefelé. 
Az Alsó Afuri-szentélytől felvonóval levontattuk magunkat a kicsit lejjebb elhelyezkedő Ōyama-derához (大山寺), ami nekem személy szerint nagyon tetsztett, holott úgy általánosságban nem izgulok fel az efféle templomokon, de ez egészen érdekes volt. 
Ez sem egy új épitésű objektum, az alapjait valamikor i.sz. 755-ben rakták le, ha a krónikák jól tévednek. 
Rákerestem a szobrok mibenlétére, s azt találtam, hogy a lépcső két oldalán felsorokozó gyerek-szobrok Fudō Myō-ō (不動明王), azaz Acala, "A mozdithatatlan" (अचलनाथ) dharmapála (a vadzsrajána buddhizmus szentjének) szolgálatában állnak.
Sajnos a sötét, borús időben nem volt a legjobb megvilágitás a fotózáshoz. Mellesleg kb. egy hónap múlva vélhetőleg pompázatos őszi szinekben fog tündökölni a templom, és maga az Ōyama-hegy is. A túra ettől függetlenül nem volt rossz.

Megközelités: Odakyū-Odawara vonal (小田急小田原線), Isehara megálló (伊勢原). Onnan hozzávetőlegesen 15 perc séta a felvonóig / avagy a hegy lábáig. 



Doufukuai-kalauz: klikk ide



Kapcsolódó bejegyzések:


Túrák Tōkyō körül vol. 1 - Takaó-kakaó bébihegymászás

Túrák Tōkyō körül vol. 2 - Mitake-hegy, egy fokkal nehezebb túra

Túrák Tōkyō körül vol. 3 - Hossawa-vizesés, Hinohara

Shiromaru-gát - szintén Okutama-barangolás

Nasu - barangolás a felföld van ormain s rejtélyes mocsárvilágában 

Nikkō - ne mondd, hogy kekkó, míg nem láttad Nikkót!

Aokigahara - hullajó kikapcsolódás is lehet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek