Fanyarvölgy legendája


Shibuya Tōkyō egyik legismertebb városrésze, az írásjegyeket nézve - 渋谷 - már régóta tanakodok azon, miért is nevezik Fanyarvölgynek a helyet, a shibu 渋 (keserű, fanyar, durva, egyébiránt a 涩 (sè) írásjegy japán változata), a ya/tani 谷 pedig völgy, szoros értelemmel bír. Shibuya tulajdonképp valóban egy völgyben fekszik, mégpedig a Daikanyama (代官山) heggyel határos, az írásjegy összetétel pedig számos olvasatban - Shidaya/Shibue/Shibukawa /Shibutani/Shibuya etc, - családnév is lehet.

 

Az elnevezést illetően négy ismert teóriáról tudunk: 

1., Volt itt korábban egy falucska, Shioya no Sato (塩谷の里 ), amit Sósvölgy falvaként is fordíthatnánk, és ebből a Shioyából (塩谷) lett az idők során Shibuya, a 渋谷 írásjegyek pedig a megváltozott kiejtésre reflektáltak. E teóriának régészeti leletek adnak némi táptalajt, ugyanis az itt talált sós vízre utaló nyomok és kagylómaradványok arra engednek következtetni, hogy valaha a terület összeköttetésben állhatott a tōkyō-i öböllel.


2., Volt itt korábban egy folyó - vélhetően a földrész magas vastartalmából adódóan - miután elapadt, rozsdás, vöröses színt hagyott maga után - シブ色 (shibu iro), ezt követően a folyót Shibuyagawára (シブヤ川), Shibuya-folyóra keresztelték. Létezik egy かなしぶ/鉄渋 - 'rozsdás víz' összetétel, mely alapján az esetleges "Rozsdásvölgy-folyó" némi plauzabilitást kölcsönöz ezen elgondolásnak. 


3., Egy folyam haladt át a területen egykoron, melyet egyszerűen Shibuya-folyóként ismertek (渋谷川). A folyó kiszáradt bár, a név pedig továbbélt. Egyébiránt ma is létezik egy folyó, amit Shibuya-folyóként ismernek, de ez nem az a Shibuya-folyó, amiről a Shibuyát korábban elnevezték. Wakatta


4., A Heian-kor vége felé (i.sz. 794-1185), e terület földbirtokosa, bizonyos Kawasaki Shigeie (河崎重家) megfékezett egy támadót, aki - az akkori fővárosban lévő - kyōto-i császári palotába tört be. Bátorságának elismeréséül a Shibuya (渋谷) családnevet adományozták neki és családjának. A családnak pedig ezen a területen volt a rezidenciája, amely végül rá is ragadt a városrészre.

Shibuyával egyébiránt az Edo-korig (1600–1867) nem túl sok izgalom történt, kivált még meg nem nyitották a Yamanote-vonalat (山手線) 1885-ben. A 80-as évektől kezdődően lett a divat központja, majd a 90-es évektől az tōkyō-i éjszakai élet egyik meghatározó színtere is, a vásárlásról nem is beszélve. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Lu-szája - Ki volt az a Lu, akinek a szájában ma felhőkarcoló-negyed van Shanghaiban?

Kínai várostörténet - blogcsokor 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek