Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Laoximen: egy lilong utolsó pillanatai

Nők a japán közmondásokban - 女の諺 vol.1.

A közmondásokat, mint az emberi bölcsesség gyümölcseit szokták volt tekinteni, melyek a felhalmozott tudást örökítik generációról generációra, s egy adott kultúra gondolkozásmódjának számos aspektusát világíthatják meg. A japán mondásokat - mint a világ bármely más nyelvének mondásait - illetően is számos nővel kapcsolatos létezik, az elkövetkezők jobbára a hagyományos japán nőképről festenek plasztikus képet, s az kevésbé pozitív: 

alsóbbrendűség: 

女は三界に家なし おんなはさんがいにいえなし。A nőnek nincs saját otthona az életének három szakasza során [fiatalon az apjának engedelmeskedik, házastársként a férjének, a férje halálát követően a fiának; kínaiul is van egy erre utaló mondás: 三从四德 ]. 

男尊女卑。だんそんよひ。A férfit tisztelettel kezelik, a nőt megvetéssel.

ostobaság:

女人に賢人なし。にょにんにけんじんなし。Bölcs nő nem létezik.

女の話は一里限り。おんなのはなしはひとざとかがり。A nők beszéde nem hagyja el a falut (pontosabban, kínai mértékegységgel nézve egy li 500 méter, míg japánnal 2.44 mérföld (?), a lényeg viszont az, hogy a mondás szerint nők beszéde nem megy messzire, mert egyszerűek és korlátoltak). 

változékonyság: 

変わりやすきは女の心。かわりやすきはおんあのこころ。Könnyen változik a nő szíve (ami könnyen változik, az a nő szíve). 

秋の日和と女の心日に七度変わる。あきのひよりとおんなのこころひにしちどかわる。Az őszi időjárás és a nők szíve hétszer változik egy nap. そうですね、笑

gonosz természet: 

女の情に蛇がすむ。おんなのなさけにへびがすむ。Kígyó lakozik a nő lelkében. 

女は魔物。おんなはまもの。A nő ördögi dolog. 

beszédesség: 

女三人よれば、姦しい。おんなさんにんよれば、かしましい。Mikor három nő összegyűlik, zajosak. 

女は口さがないもの。おんなはくちさがないもの。A nők értelmetlen dolgokról beszélnek. 

gyöngeség: 

弱き者よ、汝の名は女なり。よわきものよ、なんじのなはおんななり。Gyöngeség, a te neved: nő. 

女はかわれもの。おんなはかわれもの。A nők törékeny dolgok [óvatosan kell bánni velük].  

feleségek: 

夫唱婦随。ふしょうふずい。A férj parancsol, a feleség engedelmeskedik. 夫の七度去るまでは家を出ぬもの。おっとのななたびさるまではいえをでぬもの。Még ha egy férj el is küldi a feleségét [mivel el akar válni], a [nőnek] nem ildomos elhagyni a férfit míg ő hétszer nem utasítja erre. (A férj hetedik elküldése előtt a házat nem kell elhagyni).

egyéb: 

世界に余った女はない。せかいにあまったおんなはない。A világon nincs egyedül hagyott nő. 

女の心は女知る。おんなのこころはおんあしる。Csak egy nő képes megérteni egy másik nő gondolatait (szívét). 

A nők státusza a felsőbb osztályokban igen alacsony volt, míg az alacsonyabb néprétegeknél - földművesek, kereskedők - a férj és a feleség együtt dolgozott a megélhetésért, így a feleségre is fontos szerep hárult. Ezt tükrözi az alábbi mondás: 

かかあ天下。かかあでんか。Nő uralta ház. 

A XIX. század második felében a Meiji kormányzat drasztikusan megváltoztatta Japán politikai és társadalmi struktúráit, hogy felvegye a versenyt a fejlettebb nyugati nemzetekkel. A nagyszabású modernizáció azonban kifelejtette a nők helyzetét. Társadalmi jogaikat tekintve, nos, az előzőekhez hasonlatosan nem sokkal rendelkeztek. Csak a második világháborút követő korszak hozott ebben változást. Ettől függetlenül a XIX. századtól kezdve már Japánban is megjelentek az emancipációs mozgalmak, prominens képviselőjükhöz tartozott Fukuzava Yukuchi (福沢諭吉), egy felvilágosult szellem. Ámde még ő maga is helyénvalónak tartotta a férfi és nő közti munkamegosztás szükségességét, ami a következő mondásban ölt testet: 

男は外、女は内。おとこはそと、おんなはうち。A férfi helye kint van [a házon kívül], a nő helye bent [a házon, otthonon belül].

A következő mondások szintén a felsoroltakat erősítik: 

女房は家の大黒柱。にょうぼうはいえのだいこくばしら。 A feleség a háztartás legfőbb ellátója. 

内助の功。ないじょうのこう。A [feleség] rejtett segítsége segíti sikerre a férjet.  


Hiroko Storm: Women in Japanese Proverbs. Asian Folklore Studies. 51.évf. 2.sz. 1992. 167-182.p.

Megjegyzések

 1. "Szép" gyűjtemény :(

  /1-2 helyen az おんな helyett おんあ -t írtál./

  VálaszTörlés
 2. Ó, való igaz! Köszi, javítom!

  VálaszTörlés
 3. A 夫唱婦随 is kínai eredetű (関尹子,三極).

  VálaszTörlés
 4. Köszi, hogy megnézted. Jól sejtem egyébként, hogy a japán (eredetű) mondásokra nem jellemző a négy írásjegyes chengyu forma?

  VálaszTörlés
 5. Hm, szerintem nem olyan ritka, hiszen a kínai írásbeliség nagy hatással volt rájuk.
  Lapozgatva a a már korábban hivatkozott 四字熟語辞典-t, japán forrásokból származó kifejezéseket is látni benne, de valószínűleg azok között is van japán eredetű, aminél nem adták meg a forrást.

  Forrással, pl:
   自然淘汰(しぜんとうた ← Darwin)
  八紘一宇 (はっこういちう ← 日本書紀)
   曖昧模糊 (あいまいもこ ← 当世書生気質)
   行住坐臥 (ぎょうじゅうざが ← 本朝文粋)
   空谷跫音 (くうこくきょうおん ← 里見八犬伝) 

  stb.

  Megnéztem néhány olyat 熟語-tis a 日本国語大辞典 - ben, aminél nem adta meg a forrást a 四字熟語辞典:

  pl 美人薄命 (びじんはくめい ← 雪中梅,1886)
    酔歩蹣跚 (すいほまんさん ← 花柳春話、1878~79)
  変幻自在 (へんげんじざい←人情馬鹿物語、1955)
  stb

  VálaszTörlés
 6. ああ、わかった!どうも!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

Japán kocsmológia vol. 3. - Yokochō sikátorok - Nonbe Yokochō

A japán kocsmológia áltudományos bejegyzéssorozat soron következő epizódjában jó messzire mentünk, mégpedig a Tateishi (立石) állomáshoz, ami a Keisei-vonalon (京成) a Skytreetől kb. tiz percnyire van, mintegy a civilizáció határmezsgyéjén, hiszen ott található a Nonbe Yokochō (呑んべ横丁). Igazából jártunk már itt pár évvel ezelőtt, amikor még csak kirándulóban jártam át Shàng​hǎi​ból, és az isten sem tudja miért, de Taito-kuban kellett szállást foglalnom, hiszen fingom nem volt mi hol van Tōkyōban.  1955-ben nyitották meg a Tateishi áruházat, aztán azóta itt nagyjából meg is állt az idő. Az állomást környékező kis sikátorok hálózatában rendesen időutazhatunk valami képzeletbeli, régmúlt Tōkyōba. Szóval masszivan retrós hangulata van, de én imádom az ilyen helyeket, a szineket, a szagokat, az árusok kiabálását, a szünhetetlen sürgés-forgást. És itt van maga a Nonbe Yokochō bejárata, enyhén cyberpunkos miliőben. Nem túl nagy kiterjedésű maga a cimben szereplő yokochō, mindössze pár szűk utcác…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 2 - Kozukappara vesztőhelye

Minami senju (南千住) számos jelentős történelmi esemény emlékét őrzi, talán több olyat is, amire nem szívesen szoktak volt visszaemlékezni. Ilyen példának okáért a Kozukappara vesztőhelye (小塚原刑場), mely egyike volt az Edo-kori Tōkyō három nagy kivégzőhelyének - Nishikigamori - a mai Shinagawa közelében, valamint Odawa mellett - utóbbi Hachioji külvárosában. A vesztőhelyre a Edo-korszak legsúlyosabb halálnemeinek elszenvedői - fővesztés (斬首刑), keresztre feszítés (磔), máglyán elégetés (火罪) nyertek belépőt, de itt voltak közszemlére téve a gokumon 獄門 - 'börtönkapu' a testtől megválasztott koponyák (mint Masakado fejének esete) is. A hagyományos geomanciai képzetek alapján a rontás/negatív energiák a város északkeleti sarkából érkeztek, s mivel a város ezen kerülte Edo várától (江戸城) pontosan északkeleti irányban helyezkedett el, valamennyi kelletlen de szükséges intézmény - mint a kivégzőhely, vágóhidak, vagy éppen Yoshiwara vöröslámpás negyede is ezen a területen kapott helyet. Ara…

A japán vonatokról

"Japánban a vonatok olyan elbaszottul fejlettek, hogy hangsebességgel közlekednek és androidok irányítják őket, soha a büdös életbe nem késnek. Optimusz fővezérben tótágast áll a genitális szerelem a japán csodát szemlélve: hejj de high-tech vagy bébi" - hallhatjuk a Blikk tudósítóját Tokióból. 
Köztudottan sok van, mi csodálatos, ezek egyike pediglen az a bizonyos japán vonat. Amiről bizonyára a fentebbi fantazmagóriáink vannak, s mi több furtonfurt visszaöklendezi magát a toposz, hogy a japán közlekedési miniszter lemond, ha egy percet késik a vonat, et cetera.

Nos, amire te gondolsz, az nagy valószínűséggel a shinkansen, ami valóban egy módfelett előrehaladott jószág, azonban a japán fővárosban élve a napi ingázásban aligha találkozni vele. Közlekedni vele pedig, még annyira se. A magam részéről két vonalat használok a mindennapi közlekedésben, a Den-en-toshit (田園都市線) s a Yamanotét (山の手線), így pusztán e kettőről van tapasztalatom, ám elöljáróban annyit, hogy felejtsük el…

Obon お盆 és a japán túlvilági képzetek

Július végétől kezdve kezdődik Japánban az Obon (お盆) ünneplése, mely a voltaképpeni japán halottak napja, pontosabban ünnepségsorozata, mely során a az emberek meglátogatják s rendbe rakják elhunyt családtagjaik sirját (ohakamairi, 御墓参り) avagy tiszteletüket róják le eltávozott hozzátartozóiknak. Itt Tōkyōban az ünnepléssorozat főként Augusztus hónapjára esik. Ezzel egyidejűleg az obon ideje egy félhivatalos nyáriszünet is, a legtöbb japán cégnél ilyenkor szabadságra mennek, sokan használják fel ezt az időt arra, hogy hazalátogassanak.


Az obon hagyományának története igencsak hosszú és szerteágazó gyökerekre vezethető vissza. A korabeli Edo-korban használatos holdnaptár eredetileg júlis 15-re tette az ünnep napját  (kinai példa nyomán, amiről a kinai szellemünnep és túlvilági képzetek bejegyzésben irtunk már korábban) a modern naptár pedig augusztus 15-re updatelte. (Egyébiránt ugyanerre a napra esik Hirohito császár beszéde is, melyben bejelentette Japán fegyverletételét a második vi…