Dòng cölöpházak - 侗族吊脚楼


Guǎngxī, Guìzhōu és Húnán tartományok határvidékein találhatók nagy számban a mintegy 2.5 millió főt számláló dòng nemzetiség falvai, kiknek építészetének ismertetőjegyeihez tartoznak a falukapuk, dobtornyok, operaszínpadok, valamint a híres fedett, "szél- és esőhidak" mellett a gerendaszerkezetes, cölöpökön, vagy oszlopokon álló lakóházak is.
A dòng házak döngölt kavicsos alapra felhúzott faszerkezete igen jól alkalmazható az egyenetlen terepre. A tipikus lakóház meglehetősen tágas, noha két nemzedéknél többen nem laknak benne. Általában három szintesek, s vízszintesen három oszlopközre tagolódnak. A gerendákat tartó oszlopok vagy cölöpök a belső térelválasztóktól függetlenek, csontvázszerű szerkezetet alkotnak. A ház főtömbje közel 2 méteres magasságban áll, s az alatta lévő teret a háziállatok tartására, vagy raktárnak használják.  A külső falakat festetlen, fűrészelt fából készítik, amely az idő előrehaladtával sötét árnyalatot kap. A gerendákat vékony  facsapokkal rögzítik egymáshoz,  s így készítik el  a cölöpház vázát. A felső szintek meredek lépcsőkön közelíthetőek meg.


A föld fölötti két szintet két, vagy három nagy szoba tagolja. A második található a konyha, illetve itt raktározzák el az ételkészítés alapanyagait (粮食). Manapság persze mindenféle elektromos háztartási eszközzel el vannak látva - elektromos rizsfőző, gáztűzhellyel, hűtővel, mosogatógéppel - emellett pultokkal, asztalokkal, kanapékkal, székekkel, elsősorban a kiépülő turizmus miatt. A második szinten található a lakás szentélye (神龛) - már ha van, továbbá egy padlóba süllyesztett nyitott tűzhely (火塘) - "tűzverem", hol egész éven át forrásban tartják a vizet. E tűzverem a család együvé tartozását és folytonosságát is szimbolizálja egyúttal. Hagyományosan a nők is az ezen a szinten található szellős, világos szobákban hímeztek, vagy végezték a házimunkát, tulajdonképpen napjainkban is.
A cölöpházak nem túl zártak, a levegő szabadon áramlik a gerendák között, csökkentve a pártartalmat, és szellőzteti a benti meleget, valamint a tűzhely hőjét és füstjét. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek