Ugrás a fő tartalomra

精选博文

Hattori "Démon" Hanzō története

Sheldon és a mandarin

A Big Bang Theory (生活大爆炸) sorozata négy tudós geek - zháinán (宅男) - történetét meséli el, s egy epizódban Sheldon (谢尔顿) kínai tanulásba kezdett, hogy rendezze nézeteltérését a kínai étterem tulajdonosával...

Mit is próbált mondani? 

1., wǒde xìng shì Sheldon (我的姓是Sheldon)  - az én  (család) nevem Sheldon. Ami igazából a míng-je (名). 

2. wǒde míngzi shì Sheldon  (我的名字是Sheldon)  - az én nevem Sheldon. 

3. méidú lǘzi (梅毒驴子) ? - szifiliszes segg/szamár lenne talán, de hogy Sheldon pǔtōnghuà-t tanul-e, abban nem vagyok biztos.  Mit akart eredetileg mondani? Eleve szidni akarta Leonard-ot? Esetleg 美的日子? (szép napot? de így nem használják...)

4. gěi wǒ kàn nǐ... (给我看你), itt szerintem a narancshéjat akarta, hogy megmutassa neki a szakács - mivel narancsról beszélt -, ez esetben szerintem júzi pí-t (橘子皮) kellett volna mondania, ehelyett valami yòu chénpí-t mondott. A yòu alatt esetleg a 柚, vagyis a pomelo írásjegyét érthették, ami ugyan Citrus maxima latinul, de nem narancs. A chénpí (陈皮) valóban narancshéjat jelent, de szárított narancshéjat, amit elsősorban a kínai gyógyászat használ. 

5. āyā, xiàsǐ wǒle!  (啊呀, 吓死我了!) - jaj, halálra rémisztettél! (ezt még egész jól mondta) 

6. chángshòu shèhuì  (长寿社会), ami így hosszú életű társadalmat jelentene.  ( egyéb variációban shíhuī  石灰, ami meszet jelent. Ezt akarták concrete, vagyis betonnak fordítani? (Az angol fordítással sem cseng össze- a beton hùnníng tǔ 混凝土). Vagy azt szerette volna mondani, hogy éljen a szocializmus? Az shèhuìzhǔyì wànsuì (社会主义万岁) lett volna.

7. ēn, hóuzi shuì zài  lǐtou (嗯, 猴子睡在里头). Kínai fórumokat is megnéztem, mit akarhatott mondani, és ott azt találtam, hogy hǎo zīwèi zài lǐtou (好滋味在里头), 'jó íze van belül', de véleményemben így ezt nem nagyon mondják. Netán 好滋味在里面, így is furcsa...

8. Sheldon: bítì, bítìzàinǎ? (鼻涕,鼻涕在哪) - Takony/orrnyálka, hol a takony? Kínai: bí gānjìng bítì hòu kuàizǒu, kuàizǒu! (鼻干净鼻涕后,快走,快走) - fújd ki az orrod, és tűzz el! Sheldon: zhè bùshì liǔdīng jiǎotàchē (这不是柳丁脚踏车) - ez nem mandarin bicikli (ez a 脚踏车 Taiwan-on használatos. Pǔtōnghuà-ban zìxíngchē (自行车). Bùbì dǎ gěi túshūguǎn! Bítì zài nǎ (不必打给图书馆!鼻涕在哪?) Nem kell telefonálni a könyvtárnak, hol a takony? Mánniú zàiwǒ chuángshàng,  hěnduō, hěnduō mánniú (蛮牛在我床上,很多很多蛮牛) - Vad/kegyetlen ökör van az ágyamban. Nagyon sok vad ökör! Valami ilyesmi...朋友在我车上,很多很多朋友?! Nem valószínű. 

A kínaiban valóban nagyon fontos a helyes hangsúlyozás, itt viszont alapvetően értelmetlen, és igen furcsa mondatokat mondtak, nyilván a vicc kedvéért, de semmi nyomát nem látom az eredetileg kifejezni kívánt mondanivalónak sem. Ezzel nincs is semmi gond, csak ahhoz képest, hogy fizikusok írják a sorozat helyszínein lévő képleteket, illetve kényesen ügyelnek arra, hogy tudományosan korrekt mondatok hagyják el a szereplők száját - egyrészről ez is a vicc forrása - a kínaival kapcsolatban szerintem nem kérdeztek meg kínaiul tudót. Lehetett volna logikus, de legalábbis is nyomon követhető hibákat ejteniük (pl.: a tónusok eltérő ejtéséből fakadó félreértések) - az sem lett volna nehéz.

Megjegyzések

 1. Rosszabb a kiejtése még nálam is :)

  Ez a 宅男 nem a japán オタク (お宅) -ból származik?

  VálaszTörlés
 2. Végül is a nézőknek tökéletesen mindegy, mit mond, vagy hogyan. 笑

  Sanszos, hogy az オタク-ból ered a kínai változat is, nem tudtam, hogy ez a kanji-ja!

  VálaszTörlés
 3. Az otaku 御宅 eredetileg azt jelentette, hogy az "ön /ő háza; családja". Később "az ön férje" jelentést is felvette, majd személyes névmásként is használni kezdték. Pl Ehime 愛媛 keleti részén "én" jelentésben is használják (használták?).

  (forrás:日本国語大辞典)

  VálaszTörlés
 4. "a beton hùnníng tǔ 混凝土"

  Japán olvasata コンクリート - felmerült bennem, hogy ezt a 混凝土 kandzsi-összetételt esetleg japánok alkothatták:

  混 sino-japán: こん
  凝 japán: こり ebből hozhatták ki a クリ(-)szótagokat?
  土 sino-japán: と

  VálaszTörlés
 5. Köszi a magyarázatot! Egyébként, az 御宅 arra asszociálhat a geek-ek kapcsán, hogy állandóan otthon ülnek? 笑

  A 混凝土 japán eredetét talán az is feltételezheti, hogy (bizonyára) előbb alkalmazták építkezéseknél, mint Kínában.

  VálaszTörlés
 6. "Egyébként, az 御宅 arra asszociálhat a geek-ek kapcsán, hogy állandóan otthon ülnek? 笑 "

  Ez is logikus lenne :)
  A szótár szerint inkább onnan jön ez az egész, hogy egymásra az オタク megszólítást (névmást?) használták.

  (デジタル大辞泉)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Japán folklór vol. 7 - Baku, az álomfaló

A soron következő japán folklór epizód különös entitása, melyet megvizsgálunk nem más mint a baku (獏 / 貘), mely természetfölötti lény elsődleges tevékenysége az álmok, pontosabban a lidércálmok felfalása. A legenda szerint mikor az istenségek úgy nagyjából végeztek az állatok teremtésével, kimaradt némi massza, amiből összegyúrták a bakut, ami, nos, külsején is visszatükröződik. A korabeli ábrázolások alapján - igaz, erősen stilizáltan - bár némiképp emlékeztet a tapírra, a mai japán nyelvben pediglen baku kanjija (獏, kínaiban ) egyszerre vonatkozik az álomevő entitásra, illetve a tapír (Tapiridae) állatani elnevezése is. (És ezzel nincs egyedül, hisz gondoljunk csak a kirinre (麒麟), mely a mai japánban egyszerre jelent zsiráfot, valamint vonatkozik a kínai kiméra-szerű csodás patás állatra is, mely a közkedvelt sörünk címerén is szerepel.) Na de visszatérve a bakura, melynek alakja is a kínai folklórban gyökerezik, egyes nézetek szerint első említése a A hegyek és tengerek könyvében

ギャル文字

Nagy érdeklődéssel szoktam követni a különböző kínai online neológusok alapvetően cukiságban fogant nyelvtorzításait, vagy nyelvújításait, ahogy tetszik. Persze nem pusztán a kínaiban működik a dolog, nem is kell messzire menni, a japán gyaru közösség is megalkotta a maga sajátos online nyelvezetét (gyaru-moji, ギャル文字, vagy viccesebb elnevezésben 下手文字 - "béna írásjegyek) , mely a Taiwanból eredeztethető marslakónyelv példáját követi: a fiatal városi lánykák a 2000-es évek elejétől kezdődően, majd valahol 2005-ben a népszerűsége tetőfokán egyes kana karakterek helyett azokhoz hasonló, de nem egyező írásjegyeket/különböző egyéb karaktereket/más ábécékből kölcsönzött betűket, etc. használtak előszeretettel gondolataik esetlegesen hosszú műkörömmel való levéséséhez; így kerülhet a megszokott hiragana/katakana karakterek helyére man'yōgana, kínaiírásjegyek, cirill betűk, stb. Pár példa: 

禾ム→ 私
ネ申 → 神
木木 → 林
才(よчoぅ → おはよう / ぉレ£∋ぅ⊇〃±〃レヽма£→ おはようございます→ jó reggelt
尓o ヶ 毛 ω → ポケモン →…

A japán vonatokról

"Japánban a vonatok olyan elbaszottul fejlettek, hogy hangsebességgel közlekednek és androidok irányítják őket, soha a büdös életbe nem késnek. Optimusz fővezérben tótágast áll a genitális szerelem a japán csodát szemlélve: hejj de high-tech vagy bébi" - hallhatjuk a Blikk tudósítóját Tokióból. 
Köztudottan sok van, mi csodálatos, ezek egyike pediglen az a bizonyos japán vonat. Amiről bizonyára a fentebbi fantazmagóriáink vannak, s mi több furtonfurt visszaöklendezi magát a toposz, hogy a japán közlekedési miniszter lemond, ha egy percet késik a vonat, et cetera.

Nos, amire te gondolsz, az nagy valószínűséggel a shinkansen, ami valóban egy módfelett előrehaladott jószág, azonban a japán fővárosban élve a napi ingázásban aligha találkozni vele. Közlekedni vele pedig, még annyira se. A magam részéről két vonalat használok a mindennapi közlekedésben, a Den-en-toshit (田園都市線) s a Yamanotét (山の手線), így pusztán e kettőről van tapasztalatom, ám elöljáróban annyit, hogy felejtsük el…

七夕节- 牛郎织女

Qī​xī​jié (七夕节), a "hetek éjjele" Kína (valamint Japán [Tanabata 七夕], Korea, Vietnam) legromantikusabb napja, mondhatni a "kelet-ázsiai Valentin nap"[olykor pusztán kínai Valentin napként nevezik, de mivel más kultúrákban is éppúgy fontos, kár lenne kisajátítani] a kínai kalendárium hetedik holdhónapjának hetedik napjára esik(mely idén augusztus 6-a), mikor az Altair és a Vega csillag a legmagasabban van az égen, melyhez egy több variánsban ismert szerelmi történet köthető:

történt, hogy a fiatal marhapásztor - Niú Láng (牛郎) szemet vetett a gyönyörűséges szövőlányra -Zhī Nǚ-re (织女), az Ég úrnőjének hetedik leányára, aki kiszökött a szúette Égből a Földre kikapcsolódás képen, és botor módon rögvest meg is házasodott Niú Láng-gal az Égi úrnő tudta, s beleegyezése nélkül. Hatalmas boldogságban, és meghitt harmóniában éltek, két gyerkőc is született, ám Xī Wáng Mŭ (西王母) ("Nyugati anyakirályné") rájött, hogy a tündérleány (és halhatatlan) Zhī Nǚ a halandó Niú…

サムライ言葉

"Szamuráj-go" (サムライ語), régies kifejezésformák a japánban, a tofugu blogról, némileg kiegészítve azt. 
ありがとう → かたじけない [忝い / 辱い] → köszönöm. Az írásjegyek megszégyenülést, sérelmet jelentenek, ezzel a terminussal korábban azt fejezték ki, hogy a rendkívüli előny miatt, amit kaptunk, szégyelljük magunkat, és meg vagyunk sértve, mivelhogy nem vagyunk méltóak a kapott jó cselekedetre (s elismerjük szégyenünket (恥  [はじ]) az on - 恩 (おん) kapása miatt. Ergo egy feudális harctéren a szamuráj, akit sértetlenül engedtek el a hatóságok, azt is mondhatta: かたじけない, ami kb. azt jelentette, hogy: "megszégyenültem, hogy elfogadom ezt az ont; nem helyénvaló, hogy ilyen megalázkodó helyzetbe kerüljek; sajnálom; alázatosan köszönöm". 
~でござる 「ある」「いる」 「です」の尊敬語 → aru, iru, desu tiszteleti formában/archaizáló formában 
mellékneveknél a しい végződés しゅう-ra változik régies formában, s csak a ございます forma követheti: 
楽しゅうございます → vidám 美しゅうございます → szép, gyönyörű 寂しゅうございます → magányos  悲しゅうございます → sz…