Tücsökzene, tücsökharc - 蟋蟀文化

Gyakran idézett mondás szerint Kína legfontosabb időtöltése a huā (花), niǎo (鸟) yú(鱼), chóng (虫), ergo a virágok, madarak, halak és rovarok. Példának okáért több erkélyen van olyan kerámiatál, melyben lóngjing (龙) -"sárkányszem", tiānwǎng (天往) - "égre néző" halakat tartanak, melyeknek szemei a fejük tetején vannak. De visszakanyarodva a témához, a tücskök is a "házi kedvencek" közé tartoznak, mik alapjáraton bánatos énekükről híresek, de gladiátorküzdelmekre is alkalmazhatók, sőt madáreleségnek is tökéletesek. Nánjīng-ban sétálva kaptam lencsevégre egy tücsökárust.
Link
LinkLinkLink
A kínaiak imádják a tücsköket, melyek oly hangosan énekelnek, hogy jīnzhōng-nak (), "aranycsengőnek" illetik őket. A tücsöktartás hangjuk miatt, illetve viadal céljából elvileg egészen a Táng-dinasztiáig nyúlik vissza (bár a lenti video szerint a hadakozó fejedelemségek [i. e. 476 - i. e. 221] koráig), a Sòng​-korban is a teaházak kísérőjelenségeihez tartoztak.

Az árusok tücsökszállásai lehetnek perforált tökök is, melyeket akár zsebre is lehet vágni. A perforáció lélegzeni engedi a tücsköket, és kiengedi ciripelésük zsivaját.

A tücsöktartás főképp északon népszerű, Shāndōng (东) tartományt tartják a qur () néven ismert legjobb harci tücskök hazájának. A tücsök egyéb elnevezésekben zhī (织) - avítt hangutánzó szó, zhī (趋织), yínqióng (吟蛩), shuài (蟋蟀). A qur (绿儿) "zöld szöcske" a legkommerszebb és legolcsóbb fajták közé tartozik, árát mérete alapján szabják meg.

Úgy tartják, hogy a kicsi és drága
yóulu (葫芦) "olajtök tücsöknek" van leginkább fülbemászó hangja valamennyi énekeskarrierbe fogott tücsök és szöcske közül. A legjobb énekes tücskök Tiānjīn () városából származnak, így minden árus innen eredezteti saját készletét.

A tücskök plexitál arénákban esnek egymásnak, közben bankók villannak (a fogadás persze illegális, de esetenként komoly pénzek forognak szóban tücsökviadalokon -dòuqur[斗蛐蛐儿]), s egy csővel juttatják a tücsköt az arénába, addig terelik az ellenfélhez, míg csáprágóikkal össze nem kapaszkodnak. Amikor az egyik tücsök visszavonul és elmenekül, a harc véget ér. A győztes tücsök akár egy heti fizetésért cserélhet gazdát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15