Shàng​hǎi​ története podcastben elmesélve

Mégpedig három podcast adás formájában, hiszen van miről beszélni Shàng​hǎi​ kapcsán! A Veszegzár podcastet Shàng​hǎi​ban élő magyarok készítik, akik első kézből osztanak meg élményeket, beszámolókat informatív formában a várossal, és Kínával kapcsolatban, a podcast korábbi adásait megtalálhatjátok itt, a  Google Podcastben, Facebookon, Apple Podcaston meg minden hasonló oldalakon. 

A podcast immáron második évadának három epizódja is a város történelmével foglalkozik, így kaptam meghívást, Guczóval és Misivel azt hiszem a leglényegesebb dolgokat sikerült elmondani, egészen az ókortól kezdve a közelmúltig bezárólag. 

Ha lemaradtatok volna az adásokról, az alábbi linken elérhetitek az epizódokat:

1. Porfészek a Jangce torkolatában? Fejezetek Shanghai történelméből

A város története a kezdetektől fogva, honnan ered Shàng​hǎi​ neve, mik voltak azok a külföldi koncessziók, mennyi külföldi élt itt, kutyáknak és kínaiak tilos toposzáról, a Jangce Sztálingrádjáról, Soong lányokról, Panyuluról, China Egg Produce Companyről, és megannyi érdekes dologról. 

2. Shanghai a II. Világháború alatt és után: zűrzavaros évek és a lilongok halála – újabb fejezetek Shanghai történelméből

Mi történt 1949 és a KKP hatalomátvétele után? Apropó, mi az a shàng​hǎi​huà? Kiket végeztek ki a Canidromnál? Hova ugrottak a nagy ugrásban? Mi volt az a kulturális forradalom, és kik azok a Négyek Bandája? Mit csinált Deng Xiaoping? Mi az a reform és nyitás? Mi az a CHIPOLBROK? Mik azok a lilongok és mi a helyzet Xiantiandivel? Hol urbexeztem még az egyetemi éveim alatt a városban tanultam? Ebben az epizódban főleg, de csak ezekről esik szó. 

3. Gengszterek, kuplerájok, ópiumbarlangok - a rejtői Shanghai

Jiang Jieshi (Csang Kaj-shek) németei, Badlands és Kowloon Walled City, ópium, titkos társaságok mint a Kis Kardok Társasága, mire való egy kupi, ki az a Ragyás Huang, a Nagyfülű Du, a Zöld Banda, shàng​hǎii vérengzés, Paramount Theatre és a taxi lányok, prostik a korabeli városban, Manhattan Bar akkor és most, Swiss Gang, Blood Alley és Bock Laci kocsmája, Hudec család, svájci bűnbandák, Szirmay Stella, az igazi Trebitsch, megshanghaioználak, Frank László, et cetera - ez az epizód a Shàng​hǎi​ talán legérdekesebb periódusáról szól, számos izgalmas topikot említve. 

A podcast Facebook oldalán számos, az iménti epizódokhoz kapcsolódó kortárs képet, videót és kapcsolódó tartalmat találhattok.
 
Szóval ajánlom minden olvasómnak és aki csak random idetalált, annak is, mi több cuppanjatok rá a Vesztegzár Podcastre, hiszen a későbbiekben is számos érdekes
adást hallhattok a Shàng​hǎi​ról és kínaiak szende népéről!

Kapcsolódó bejegyzések:


Laoximen: egy lilong utolsó pillanatai

A shanghai urbanizáció története - A lilongokról bővebben

Shàng​hǎi​huà - a város dialektusa 

I ♥ 侬 - szeretem-e Shàng​hǎit?

Hudec nyomában vol.1. - Normandie apartments

Hudec nyomában vol. 2. - Gongchengguang, Shanghai Jiao Tong University

A Zöld Band története 

Kínai tolvajnyelv - fekete beszéd

Kis Kardok Társasága - korabeli mandzsu-ellenes társaságok egyike

Kutyáknak és kínaiaknak tilos - a toposz története 

Jiang Jieshi japán politikája, 1928-1937 - dolgozatom a témában 

Mao Zedong és a KKP útja a hatalomig - dolgozatom a témában 

Mao elit őrgárdája - a 8341-es alakulat 

A Guomindang reforkísérletei - dolgozatom a témában 

Kawasaki Warehouse - Kowloon Walled city utánérzés 

SH szellemtúra - avagy hogyan jutottam el a seggfej level 3-ra az idegenvezető szemében?

Konfuciánus gengszterek - yakuza története 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15