Hó alatti káposzta 雪下キャベツ

Arimoto Yōko (有元 葉子, 1942–) japán gasztro újságíró, számos magazinnál dolgozott élete során, emelett Tōkyōban, Tamagawa Denenchōfun vezeti a cooking class (料理教室) nevű főzőiskoláját, meg különböző konyhai eszközöket adja a nevét, és nemrég elkezdett egy YouTube csatornát is, amire rákkattantam. 

Különleges, jó hangulata van a videóinak. Egyből támad kedvem egy akiyát venni Naganóban...

A fentebbi videóban bemutatott ún. hó alatti káposzta (雪下キャベツ, yukishita kyabetsu) egy  téli zöldség, amely a hideg és a hó jótékony hatásainak köszönhetően rendkívül édes és puha állagúvá válik. Ez a módszer főként Északkelet-, illetve Észak-Japánban, különösen Hokkaidóban és a havas régiókban, például Nagano prefektúrában terjedt el.

Hogy miért olyan édes eme havas kapászta? Leginkább azért, met a káposzta télen természetes védekezési mechanizmusként a keményítőt cukorrá alakítja át, hogy ne fagyjon meg, így sokkal édesebbé válik.

Továbbá a vastag hótakaró megóvja a káposztát a kemény fagyoktól és a szél szárító hatásától, így a levelei rugalmasak és lédúsak maradnak.

A káposztát ősszel ültetik, és a hó alatt folyamatosan érik, így a sejtszerkezete lágyabbá válik, az íze pedig gazdagabb lesz.

A hó alatti káposztát általában januártól márciusig takarítják be, amikor a legédesebb és legjobb állagú. A gazdák a hó alól kézzel vagy speciális eszközökkel szedik ki, mivel ekkor éri el a legjobb minőségét.


Ezért ilyenkor, tél végén és kora tavasszal van a csúcsszezonja, amikor a legintenzívebb az édessége és a puhasága!

Apropó a videóban szereplő káposztás spagetti recept:

- egy nagy fazékban bő vizet forralunk.

- a káposztát falatnyi darabokra vágjuk.

- a forrásban lévő vízhez sót adunk, majd beletesszük a spagettit főni.

- egy másik serpenyőben vagy lábosban az apróra vágott fokhagymát olívaolajon, alacsony lángon pirítani kezdjük, amíg az illata felszabadul. Hozzáadjuk az aprított szardellát, és hagyjuk, hogy az olajjal összekeveredjen. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott szárított chilipaprikát.

- a spagetti főzővizébe beledobjuk a káposztát. Amint megpuhul, átszedjük a fokhagymás-szardellás serpenyőbe, és összeforgatjuk a szósszal.

- a leszűrt spagettit hozzáadjuk a káposztás keverékhez, és alaposan összeforgatjuk, hogy minden íz jól összeérjen.

Egyszerű, de nagyszerű!

Kapcsolódó bejegyzések:

Pokolvölgye majmai - kalandozások Naganóban 

Utazás a dashi körül - dokumentumfilm 

Nyomor, éhezés, császári luxus - éhezés a korabeli Japánban 

Fermentált ételek története vol. 1 - Jiàng 酱

Fermentált ételek története vol. 2 - Miso

A hegyi bálna - nem az aminek gondolod!

Hoto-tészta - nem éppen nasi Yamanashiból

Egy csésze pu`er - teatörténet
 
Korabeli koreai zabálások - tényleg annyit ettek a régi Koreában? Mennyit?

Tāngzhǒng (湯種) avagy yudane - és a kenyér rövid története Kínában és Japánban

Színes rizs az ősöknek

Egyszerű, de nagyszerű!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

Amerika, a rizs országa

Hattori "Démon" Hanzō története