Japán kocsmológia vol. 1. - Yokochō sikátorok - Omoide Yokocho

A kínai kocsmológia tudományos blogsorozat után belekezdünk a japán kocsmológiába is, mely szintúgy hasonló komolysággal fogja végigjárni a témát itt Tōkyōban. Ma Shinjukuban jártam, akadt a zsebemben egy gopro ezért gondoltam végigjárok az Omoide Yokochón (思い出横丁) "emlékek sikátora'. a sorozat nyitányaként. Mi is az a yokocho
A yokocho effektíve sikátor, szűk kis utcácska, mely egy totális más Tōkyōba vezethet el bennünket, mint amit a széles sugárutak és felhőkarcolók dicsfényében megszokhattunk. Az Omoide Yokocho - vagy a Shinjuku állomás nyugati kijáratánál található, az évtizedek számos tűzesetét és szerencsétlenségeit számos épület átvészelte, s valódi romkocsma labirintust találhatunk itt, melyekben yakitoritól a motsu-nabén át a soba tésztásig számos falatot szerezhetünk a sör és szaké mellé.  
A nevezetes szűkös utcácskákat "pisás sikátorként" (ションベン横丁) is szokták volt emlegetni, mivelhogy az 1999-es tűzvész előtt nemigen voltak mosdók a kis krimókban. A jó illatok és kedvező árfolyam vonzza a salaryman hordákat, bár a füstös, kést nem dobáló mini-izakayák igen szűkösek, max 6-10 fős befogadóképességgel. Némelyikben van angol menü is, de nem jellemző.  
Kiváló terep fotózásra is, valamikor visszajövök a fényképezővel is vadászni. Azt írják róla hogy remekül evokálja a háború utáni Tōkyōt, hát nem tudom akkor még nem voltam itt. Mindenesetre nagyon hangulatos kis hely, lásd alább a további képeken:

Omoide Yokocho from Tamás Dóczi on Vimeo.

Megközelítés: Shinjuku megálló, West exit

Doufukuai kalauz: klikk ide

Kapcsolódó bejegyzések:

Shanghai Underground vol. 1- C's Bar

Mivanmivanmivan – milyen beszólások előznek meg egy verekedést Kínában?

Verbális védekezési technikák a kínai krimókban – önvédelmi csapszék-szókészlet

Baijiu-centrikus elukubráció – kínai pálesz s passzió

Még több kínai kocsmológia

Megjegyzések

  1. Jol nez ki, atsetaltam rajta en is, de nem tudtam, hogy ennyire specko hely. Legkozelebb ki kene probalni a kajot is. Ha lesz vmi jo tipped addig, remelem, kiteszed. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp, úgyis vissza akarok menni még fotózni, meg kajázni is :)

      Törlés
  2. remélem még visszamész fotózni valamikor

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek