Muszlim piac

Shanghaiban nem pusztán kínai piacokon kóborolhatunk, de akár muszlim reprezentánsaikon is. Xi'an muszlim negyede óta tudom, mily varázsa is van egy efféle helynek, így okvetlen le kellett csekkolnom a Changde úton található Huxi mecset (沪西清真寺) közelében lokalizálódó piacot. Esős, rossz idő van ma a városban, ám a piac csak péntekenként kerül megrendezésre, így esernyővel és fényképzővel felvértezve kezdtem meg metrós zarándoklatomat. Az eső vélhetőleg erősen rányomta bélyegét a piacra, viszont így is sikerült egy kicsit kiszakadni a kínai metropolis miliőjéből, legalább egy xinjiangi flúgos futam erejéig. 
Shanghaiban a kültéri étkezésnek nincs túl nagy kultúrája, ettől függetlenül azért bele-bele lehet botlani út menti kifőzdékbe is, ám ujgurokba már sokkal nehezebben, és a legjobb falatokat általában náluk kell keresni. És nem csak a shaokaót (烧烤)! 
Egy muszlim piac radikálisan eltérő egy kínaihoz képest, teljesen más szagok, más látvány, más kínálat, teljesen más arcok, ergo egészen más jellegű impulzusok. 

A legkülönbözőbb kulináris különlegességeken - és a csodás ujgur kenyereken [nan, 馕] túl - igen sok mindenhez juthatunk arab nyelvű dvd-ktől a prémkabáton át a gyümölcsökig, hűsítő joghurtos-koktélokig. Mindeközben lépten-nyomon Hieronymus Bosch rémálmaiból előpattant, groteszk humanoid, koldusnak látszó kreatúrák fognak alamizsnáért könyörögni. 
Hús-hús-hús, egyél húst, a zöldségektől leszel olyan mélabús!

cím: Changde út 1328, az Aomen út közelében [常德路1328弄4号, 近澳门路], 7-es metróval a Changshou útnál (长寿) leszállni, 5. kijárat

Ha van pár fölös óránk péntekenként, és szeretnénk egy kicsit megmártózni az ujgur gasztronómiában, irány a Changde út! 

szubjektív érdekességi faktor: 3/5 

Megjegyzések

  1. Itt nem muszlim piac van, hanem muszlim bolt, általában a mecset közelében :) Egy-két alkalommal voltam már, egész érdekes dolgokat árulnak.

    VálaszTörlés
  2. 羊肉串 az alap :) Igen, itt is elég széles palettából válogathatunk :)

    VálaszTörlés
  3. Jááj a kedvenczem...amikor először voltam ott az 5 napból 3-at 羊肉串 evéssel és az arról való áradozással töltöttem...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek