teamLab Borderless

Mori Building Digital Art Museum Epson teamLab Borderless a leánykori neve annak a kiállitásnak, amit ma megnéztünk Odaibánál. 
A teamLab nevű digitális varázslóinak kiállitásai Szingarpútól kezdve Londonon át Párizsig számos helyen megtalálhatóak, és hát persze Tōkyō sem kivétel: a digitális műszészet Mekkáját Odaibában kell keresni, a Tōkyō Teleport állomástól nem túl messze van egy jókora óriáskerék, és közvetlen amellett kap helyet a Borderless kiállitása.

A komplexum mintegy 10,000 négyzetméteren elterülő termékben kápráztató kivetítés közepette "borderless", azaz határok nélkül folyik egymásba, ami arra utal, hogy az egyes különálló termek extraterresztikus látványorgazmusa nem egymástól elszigetelt viziók, ellenben végtelen egymásba folyó, mi több megújuló tematikák egyvelege. 

Nem pusztán előre generált minták váltogatják egymást a falakon: valóban interaktív módon értintésünk befolyásolhatja a kivetítések irányát, avagy mintáját bizonyos falszakaszokon. 

Amit kifejezetten tetszett, hogy a sok órás barangolás során már megjárt termekben is új animációkat keltettek életre. Az egyik kiállítóteremben az volt az érzésem, hogy a kivetített békák, virágok, krokodilok szinezése egészen olyan volt, mintha gyerekek színezték olna azokat. 

És hát gyerekek színezték is: a terem egyik felében volt egy kis rajz-sarok, ahol vérrel-verejtékkel pingáltak a poronytok pompázatos állatokat, majd ott helyben bescannelték és már nyomatták is ki, mintegy életre keltve a terem falára a műveket, persze mindenki be is szart rajta, hát még én!

Efféle világokban garázdálkodhatunk:

Flower Forest: Lost, Immersed and Reborn

Wander through the Crystal World

Forest of Resonating Lamps - ez nagyon tuti volt, de kb. fél órát kellet sorban állni érte!

Animals of Flowers, Symbiotic

Memory of Topography

Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased as well, Transcending Space

Dancing People and Animals Beyond Borders
Egy jó két óra után már viszont tényleg kezd jójózni az ember szeme, s újra felülírni sem könnyű azokat a masszív információmorzsákat, amit az egyes termekhez magunkhoz vehetünk, mindettől függetlenül nagy élmény volt, s az egyik legjobb kiállítás, amin mostanában voltunk - ezúton is köszönjük Szilviéknek az ajánlást! 
 Tényleg csak ajánlani tudom, ha japán fővárosban járunk.

Apropó, itt a videóm alább, amit a kiállításon készítettem:


Kiállitás weboldala: teamLab

Megközelités: Tokyo Teleport állomás (東京テレポート駅), Rinkai-vonal


Kapcsolódó bejegyzések:

Kuniyoshi & Kunisada - az ukiyo-e fenegyerekei - kiállítás beszámoló

Shunga - egy kiállítás margójára

Yokai-kiállitás - beszámoló

Yayoi Kusuma - pszichoszomatikus pillengések

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15