Szecsuani arcváltók

Nemrégiben Kayoko járt egy szecsuani étteremben. Ez önmagában nem túl különös. Az ott látott előadás azonban annál inkább: az arcváltók. Egy Game of Thrones geek számára emlékezetes lehet a jelenet, mikor Jaqen H'ghar egy szemvillantás alatt arcot vált.  Bizonyára nem gondoltuk volna, hogy az efféle arcváltás a szecsuáni opera (川剧) egy fontos eleme is egyúttal!
A Shunxing (顺兴) nevű étterem kívülről igen impozáns, belülről nemkülönben. Érdemes asztalt foglalni, közel a színpadhoz, hogy minél jobban szemre vételezhessük a performanszt. Kicsit késve érkeztünk, már ment az előadás, az arcváltók viszont még várattak magukra. Közben többiek is lassan megérkeztek, rendeltünk kaját, a kiszolgálás kínai étterem lévén kínaias, még ha szép ruhába öltöztették a pincéreket akkor is. Szép modort senki nem tanít e népnek.
Végre megérkeztek a fellépők, akikért igazándiból jöttünk.  Az arcváltók a legyezővel álcázva szemvillantás alatt, egyszerre történő kéz és fejmozdulatok körében váltanak maszkot.
传内不传外,传男不传 a mesterség nem terjed a családon kívülre, sem férfiról nőre
A misztikus mesterség családról ugyanis családra öröklődik, hagyományosan pedig csak férfiak tanulhatták, miszerint a koravolt képzetek alapján az idegen családhoz feleségül adott leánygyermek útján nagyobb volt a titok kiszivárgásának lehetősége. Ráadásul Kínán kívül sem igen volt látható az előadás, miként csak a han kínaiak számára volt hozzáférhető az arcváltás fortélya.  
Sajnos megtelt a fényképezőm memóriája, ezért kénytelen voltam telefonnal felvenni az előadást, ami így kevéssé képes visszaadni a nagyszerű fellépést:
Az arcváltó technika főbb formái:

arc kenés (抹脸): az előadó arcfesték elkenésével változtatja kinézetét

arcfúvás (吹脸): az előadó tenyeréből arcát elfedő, elhomályosító port fúj s ezalatt cserél maszkot

műszakáll technika (髯口功夫): a 髯口 a kínai operában használatos műszakáll, e módozat során az előadó szakállának színe változik, az érzelmeket kifejezvén feketétől szürkén át a fehérig

archúzás (扯脸): az előadó a feje tetejére húzott maszkot húzza az arcára, különböző színeket, szintén az érzelmeinek váltakozását kifejezve (piros- zöld- kék- fekete = boldogság- gyűlölet- harag-szomorúság)
Még több dokumentáció itt és itt

Szubjektív érdekességi faktor: 4/5. + a kaja is jó, kicsit húzós (100-200 yuan per capita)

Cím: Shunxing szeucsáni étterem, Yananxilu 1088 (顺兴川菜餐厅,长宁区延安西路1088

Kapcsolódó bejegyzések: 

Kínai oroszlántánc

Yandi és Huangti fiai

La Restaurant fekália 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15