Az uborka lovacska és a padlizsán tehén

Írtunk már korábban az Obonról többször is, lásd itt vagy itt, gyorstalpalóként annyit kell tudni, hogy az ősök illetve az eltávozott családtagok kapnak három nap szabadságot évente, hogy az alvilágból feljöjjenek az emberekhez, legfőképpen saját családjukhoz. Ennek kapcsán pedig az emberek igyekeznek felvidítani a szellemeket hol tánccal (bon odori), és persze némi áldozati hamikával is, mielőtt lampionok segítségével visszavezetnék őket a túlvilágra - lásd toro nagashi.

S mint minden családi összejövetel alkalmával, az Obont is nagy sütés-főzés, takarítás előzi meg. Jóllehet az Obon hagyománya a teljes országra kiterjed, az ünnepi ízek azonban régiókként, sőt akár családonként is eltérőek. Shikokuban a hakozushi (箱寿司) dobozos sushija a nyári étkezések egyik gyakori eleme, míg Kyushúban a bondara (盆鱈) vagyis az aszalt ponty képzi e hőséghez adekvát csemegék egyikét. 

De amit itt az utcánkban is házról-házra meg lehet figyelni, az az uborka és padlizsán állatokká - ló és tehén - hurkapálcikával való állattá formálása, ezt nevezik shouryoumának (精霊馬), ergo szellem lónak. Hozzájuk dukál még gyakorta a mizunoko (水の子) áldozati rizs, egy kis tálban elhelyezve. 

Az ubi lovacska hosszúkás és karcsú formája az ősök szellemének gyors, a családtagjaikhoz való mielőbbi visszatérést szimbolizálják, a padlizsán boci kissé tagbaszakadt és zömök testfelépítése pediglen azt testesíti meg, hogy ezen szellemek hazaútja kényelmes is legyen, mi több mindenféle ajándékokat hozzanak (húzzanak) magukkal. 
A kabóca, aki halálra fütyörészte magát legalább annyira hozzátartozik az Obonhoz, mint az áldozati ételek

Az Obon végezetével shouryoumát nem szokás elfogyasztani, hiszen illetlenség lenne az ősök szellemével, vagyis a hotokesamával (仏様) szemben, ezért hagyományosan a hulladékeltávolítás módjaként vagy földbe ásták, vagy a folyóba engedték a zöldségek maradványait. Újabban persze, és főként városi környezetben egyszerűen, az áldozati ételeket tisztító jellegűen sóval behintve, becsomagolva kidobják.

Kapcsolódó bejegyzések:


Tōrō nagashi - lampionfolyam a Sumidán, mely a szellemeknek segit hazanavigálni az alvilágba

Hachioji matsuri - képekben gazdag bejegyzés a nagy nyári matsuriról

Fukagawa hachiman matsuri - szintén nyári vizes-pancsolós-felvonulós móka

Japán ünnepek - falloszfesztiváltól a tengu-omikoshin át a nagy hagyományos nyári fesztiválokig

Gojira nénik fészke -az univerzum legjobb sültcsirkéje márpedig itt van!

Hoto-tészta - Yamanashi hamikája

Doyou-no-ushi-no-hi - unagi-burkolás

Kabóca-kódex - a japán nyár elmaradhatatlan muzsikása

Színes rizs az ősöknek - 五色糯米饭

Kínai túlvilági képzetek - mikor a szellemek kimenőt kapnak a szomszédban

Kínai ünnepek - blogcsokor

Koreai kajatörténet - az kezdtektől a streetfoodig 

Koreai lakomák története

Amerika, a rizs országa - nem pedig a hambié, legalábbis a japánok szerint

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15