Zenkōji - 善光寺

Nagano városában nem túl sok érdemes látnivaló van bár, a Zenkōji templom (善光寺) viszont minden kétség kivül megér egy látogatást - rég jártam hasonlóan érdekes buddhista templom-együttesben!

A Zenkōji az egyik legnépszerűbb, mi több a japán buddhizmus számára az egyik legfontosabb templomok egyike, melyet még az i.sz. 7. században alapitottak. Népszerűsége többek között annak is köszönhető, hogy a Zenkōjit még azelőtt alapitották, hogy a buddhizmus Japánban különöbző tanitásokra /iskolákra szegregálódott volna, ezáltal valamennyi szekta számára egyaránt szent helyként tartják számott - nem túl sok ilyen hely van Japánban, ha van még egyáltalán. 
Ezért van az is hogy manapság a Tendai és a Jōdo-szekta is egyaránt "osztozik" a templomon, és közösen tartják fenn. A templomban található Amida Buddha ábrázolása, ami  két rivális szamuráj-család hadakozásából adódó zavaros időszak harcainak káoszában egyszer csak egy csatornába került.
A legenda szerint egy Honda Yoshimitsu (本田善光) nevű fószer találta meg e szent szobrot a kanálisban. Yoshimitsu nevének On'yomi, azaz kinaiból eredeztethető olvasata pedig Zenkō, mely végül a templom nevét is adta későbbiekben. 

Ez a Yoshimitsu vagy Zenkō által megtalált szobor azonban nem holmi bolhapiacos darab, hanem állitólag a legelső Japánba hozott Buddha-ábrázolás(!). A Hibutsu (秘仏) "rejtett Buddha" szentsége nem engedi a szobrot a nagyközönség elé, mi több semmilyen közönség elé sem, még a templom főpapjai sem láthatják. Ezért is készitettek róla egy replikát, amit 6 évente egyszer egy szertartás keretében megmutatnak a közönségnek is, a következő ilyen alkalom 2021-ben lesz. Érted, csak a replikát 6-évente egyszer lehet megskubizni!

Apropó Zenkōji Nagano városfejlődése szempontjából is kulcsfontosságú jelentőséggel birt, hiszen a legnagyobb japán városok általában várkastélyok, kikitők vagy éppen ugye templomok körül jöttek létre. 
A hivatalosan 1897-ben megalapult Nagano városa is ennek megfelelően a Zenkōji komplexuma körül alakult ki. Meglehetősen hosszú nakamisén keresztül érhetünk el a templomegyütteshez, melyet számos régi épület tesz bájossá, nekem nagyon bejött már az oda-vezető út is. 

S jóllehet bejárható épületben, kis-fő-al-középső etc. templomból nincs hiány, egy cseppet sem unatkoztunk, és nem győztem fotózni sem. Ha errefele járunk mindenképpen megnézendő!

Owari.


Kapcsolódó bejegyzések:


Takino-temető - sci-fi dómban trónoló Buddha-szobor Sapporóban


Luoyang - Tang-kori kő-catwalk, buddhista barlangszobrászat Henan-tartomány mély, Kina ősi fővárosában 

Baimasi - a kinai buddizmus bölcsőjének tekintett templom egyike 

Fudaraku-tokai - a halálos buddista zarándoklat gyakorlata  

Lingyin-templom Hangzhouban - a mai napig az egyik legklasszabb templom-együttes, ahol valaha jártam

Shanghai Jing'an templom - az urbánus buddhista oázis

Kamakura - Daibutsu

Jindai-ji templom - az egyik kedvenc templom-együttesem Tōkyōban 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kínai írásjegyek

百度一下,你就知道!

Holdújévi szokások - 春节习俗