Urbex vol. 8 - Zainichi koreaik nyomában

Az urbex sorozat ezen következő részében Shinokubóba (新大久保) barangoltunk a voltaképpeni koreai negyedben. Nem túl messze ugyanis az emlitett állomásnál, a JR sinpálya mellett egy mára elhagyatott apartmantömb áll,  melyek a Hyakunincho (百人町) egykori szociális lakásai voltak.
Az 1964-es tōkyōi olimpiára való készülés során igyekeztek kipucolni a várost, kivált annak hátrányos helyzetű csőcselék népét, és ide Shinokubóra telepitették őket. Számos egyéb épület mellett a képek tárgyát képző objektumot is az ő lakhatásuk végett húzták fel. A kétszintés épület földszintjét irodáknak, mig a második emeletet pedig szociális lakásoknak adták ki. A környék, s ezen objektum lakói főként napszámosok és Zainichi, azaz Japánban élő koreaiak (在日韓国人) lettek az ötven-hatvanas évektől kezdődően.  
Apropó, akit érdekel a a háborút követő Japánban élő koreaiak viszontagságos élete, azoknak ajánlom Kaikō Takeshi - Ószakai éjszakák cimű könyvét.
A hivatalosan Hyakunincho önkormányzati lakások (百人町区営アパート) bérleti dija mindössze néhány ezer yen volt havonta. E lakások eredetileg pusztán átmeneti szállónak épületek, ám átmenetiből végül permanens otthonokká váltak, lévén a lakók nem akarództak elemmi innen az évek során, és végül itt is maradtak. Ahogy felmentem a lépcsőn és végigmentem a folyosón, a legtöbb lakás jóllehet már használaton kivül volt - ahogy olvastam a lakók egyszerűen kihaltak (自然消减), de még mindig volt 1-2, vélhetően idősek által lakott helység.

Haikyo csendélet
Hurkatöltőnek látszó tárgy
Közvetlenül a JR Yamanote vonal vasút sinei mellett van az épület, bizonyára élmény lehetett itt lakni.
Shinokubo (新大久保) Tōkyō nem hivatalos koreai negyede, tele koreai éttermekkel, áruházakkal, koreai celebek kegytárgyainak boltjaival, koreai kozmetikumok üzleteivel etc. Maga Shinokubó a világháborút megelőzőleg egy elit lakóövezet volt, továbbá főként hangszerboltjairól volt hires (楽の町/ 楽器の町), de a második világháborúban szarrá bombázták a kerületet, majd teljesen elgettósodott. Shin Kyuk-ho (辛格浩/신격호) máig élő koreai üzletember 1942-ben érkezett Japánba, és rövidesen megalapitotta a Lotte nevű édességipari cégét, majd azt követően a Shinjukuban lévő Lotte gyárat 1950-ben, mely munkát adott többek között a helyi koreaiknak is. Számuk folyamatosan növekedett, miután a jeju-szigeteki mészárlás túlőlői, vagy éppen a koreai-háború menekültjei közül sokan szintén itt kötöttek ki - egyébiránt az 1980-as évekig érkezett koreaikat old comersnek (オールドカマー), vagyis a korábban érkezetteknek nevezik. A Lotte gyár 2013-ban Saitamába költözött, és nagy bánatomra éppen bontás alatt áll - csupán néhány hónapot késhettem bár, de már ebben az állapotban van:
Felmentem egy közeli épület tetejére, de onnan sem volt jobb a kilátás az egykori gyárra...
A környék másig jellegzetessége, hogy korábban számos bordélyház működött itt, melyek állitólag elsősorban a második világháború, majd a koreai-háború alatt Tōkyō-ban állomásozó amerikai haderő "ellátására" szolgált. Most is jónéhány kupleráj, nightclub, happy endes masszázs-szalon, illetve love hotel van a közelben:
Ez pedig egy elég gyanús kanjikkal operáló klinika - nemi betegségek, nőgyógyászat (婦人科), urológia (泌尿科), vérvizsgálat (血液検査) - kombinációja arra utal, hogy manapság is nagyszámú örömlány dolgozik a környéken... 
Mindig is tudni akartad, melyik a legjobb hotel Tōkyōban? Ne keresd tovább, nem is kérdés, hogy a Best Hotel! Egyébiránt pedig ez is love hotel, állitólag kifejezetten koreaiknak. 
Kéretik szépen viselkedni s csedben maradni - szól a korei-japán nyelvű figyelmezetetés.  Az 1990-es években aztán újra elkezdtek szállingózni ide a koreaik, ők már az újonnan jöttek, a new comer (ニューカマー) csoportosulás tagjai, főként dolgozni vagy egyre nagyobb számban tanulni. A koreaiak mellett azonban megjelentek a kinaiak, filippinók, thaiok, és a környező egyéb ázsiai országok népei is - elég végigsétálnunk az állomás környéki utcákon, és láthatjuk milyen multikulti hely lett. 

Doufukuai kalauz: klikk ide

Kapcsolódó bejegyzések:

Urbex sorozat

Tōkyō sötét múltja sorozat

Kim, Lee, Park - a leggyakoribb koreai családnevek története

Kobukson - a rettegett koreai teknőchajó

Megjegyzések

  1. Bár 1 éven keresztül Tókjóban dolgoztam, Sin'ókubo valahogy kimaradt a mozgásteremből...de a koreai tanítványaim ott diákmunkáskodtak, így néha nekem is csurrant-cseppent valami :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én se nagyon járok arra, ha nyolckeres mocsokra vágyom akkor Shibuya is jó :) De azért érdekes környék fotózás szempontjából.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek