72 japán évszak

Azt eddig is tudtuk hogy Japánban bizony négy azaz 4 évszak biztosan van, ellenben Kínával, Koreával és Gaikokuval. A hagyományos japán kalendárium azonban - a kínait követően - különböző további mikro-évszakokat különböztet meg a természet változásával párhuzamban. 24 főbb időegység, a sekki (節気), risshuntól (立春) - utóbbiról ímhol a blog - ergo a tavasz nyitányától február környékén a daikanig (大寒), azaz a nagy hidegig január közepéig váltakozik. 

A 24 sekki pediglen további mikro-szezonra osztható, ebből lesz 72 (候), melyik mindegyike kb. 5 napig tart. E mikro-szezonok neveit is egy az egyben Kínából vették át, ám ezek nem minden esetben passzoltak a helyi Japán klimatikus viszonyokkal, ezért 1685-ben Shibukawa Shunkai (渋川 春海, 1639 - 1715) csillagász újraértelmezte s Japán éghajlati viszonyaira adaptálta a kalendáriumot. Jelenlegi formájában egy igencsak költőies körüljárása a természet permanens megújulásának. 

E blog írásának pillanatában a "hibernáló élőlények [bogarak, férgek, etc.] felnyitják kapuikat" - 蟄虫啓戸 szezon van, mely tulajdonképpen a a "bogarak ébredése" keichitsu (啓蟄) sekki első fázisa, tudom meg mindezt a 72 seasons nevű nagyszerű alkalmazásból, mit a minap töltöttem le. 

Az app nem pusztán az egyes mikro-évszakokat veszi lajstromba, de valamennyihez részletes irodalmi infókat közöl, úgymint egy releváns verset, mondást, szezonra utaló kifejezést (kigo 季語) is felsorakoztat. Ha mindez nem lenne elég, gyönyörű illusztrációkkal szezonális halat, zöldségeket és tengernyi egyéb infót közöl, mind a 24 nagyobb, és 72 kisebb időszakra vonatkozóan, ergo nagyon profi és jópofa alkalmazás. Mi több, ami ebben esetben külön meglepő: teljesen ingyenes. 

Letölteni どうぞ:

AppsStore

GooglePlay

Kapcsolódó bejegyzések:

E-book 汉语/日本語

Nyelvi alkalmazások az AppStoreban (kissé elavult)


Alkalmazott Tōkyō -  a japán fővárosban hasznunkra válható alkalmazások

A tavasz első napja

Megjegyzések

  1. Hú, majd egyszer összeszedem a 節気 neveit mindenféle nyelven (vietnámi, koreai, mandzsu stb), meg valami magyar fordítást is rittyentek hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az szép vállalkozás lesz :) Várom a bejegyzést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek