Todoroki-völgy

Tōkyōban a zöld bár fel-fel bukkan, nagyobb nyomatokban is talán mint amennyi mogyorót tartalmazhat egy szem gabonapehely, bár ennél is mélyebbre búvárkodhatunk a zöldségekben, amennyiben kimenekülnénk a modern betondzsungel  mesterséges zsivajából. Nagyszerű példája ennek a Todoroki-völgy (等々力渓谷). A Todoroki állomástól pár perc sétára lévő, lefelé vezető lépcsőn elindulva, a Yazawa-folyó (矢沢川) mentén végigívelő mintegy egy kilométeres sétány a hűvös, friss levegő + vízcsobogás + buja zöld növényzet formulájával igazán frissítő élményt nyújt. 
A Todoroki (等々力) elnevezéssel kapcsolatban számos elgondolás létezik, egyesek a forrásnál leáramló víz morajlásával (轟く, todoroku) asszociálják, de van olyan nézet is, ami szerint az eredeti helyén lévő Mangan-ji (満願寺) templomnak 1549-ben történő elkötözését megelőzőleg helyet adó egykori, közelben található várossal (兎々呂城, Todoroki) hozzák párhuzamba.
Temizuya (手水舎) a Chigo Daishi Mieido (稚児大師御影堂) kis szentélye előtt.A szentélyben található Kobo Daishi (弘法大師) szobra, akit talán Kūkai (空海) poszthumusz neve alapján jobban beugrik. Mestersége címerét tekintve buddhista backpacker, a Shingon-iskola alapítója, kalligráfus, a kana írás állítólagos feltalálója. A szerzetes kalandjairól szóló korábbi tanulmányomért pediglen klikk ide. A legenda szerint egy látomás vezérelte arra, hogy a völgybe jöjjön és felfedezze annak forrását. 

A sárkányfejekből egy kis medencébe patakzó víz valaha a Shintō meditációs és aszketikus gyakorlatiban játszott fontos szerepet. Ma már effektíve nem játszik semmilyen szerepet, de Fudo-vízesés (不動の滝) sárkányfejei továbbra is vonzzák a tekintetet. 

Megközelítés: Tokyu Oimachi-vonal, Todoroki állomás (東急大井町線、等々力駅). A térképért klikk a Doufukuai-kalauzra

Kapcsolódó bejegyzések

Japán szerzetesek a Tang-kori Kínában - ha lusták voltunk a fentebb említett linkre kattintani

Keserű-völgy legendája - Shibuya miért Shibuya?

Kalandozások Nikkóban - A misztikus Kanmangafuchi zúgójának jizōi közt

Lu-szája - Ki volt az a Lu, akinek a szájában ma felhőkarcoló-negyed van Shanghaiban?

Megjegyzések

  1. Ez a 等々力 jó kis helynév, puska nélkül nem tudnám kiolvasni :)
    Szépek a képek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én sem 笑 Köszi, amúgy tényleg jó kis séta, sőt láttam a közelben egy 廃墟-gyanús épületet, ergo lehet hogy visszamegyek még! :)

      Törlés
  2. Szuper fotók! Annyira jó, hogy nincs rajtuk ember :) Shanghai-ban külön művészet ilyen fotókat lőni. Ezek a fotók határozottan kedvet csinálnak egy hűvős, nyári hajnali sétára egy bögre forró teával :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, na igen, szerencsére itt tényleg nincsenek sokan :) De azért Tokióban sem nehéz emberekbe botlani :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek