Ugrás a fő tartalomra

Költözés Tōkyōba

Japánba költözésnél számtalan szükségtelenül frusztráló dologba ütközhetünk, az elmúlt pár hét személyes tapasztalatait szeretném megosztani, mire érdemes felkészülnünk, amennyiben Zipanguba sodorna a sors. 

1., Lakás 


Lakást keresni sehol sem könnyű, Tōkyōban pedig fokozottan nem az. Amit figyelembe kell vennünk,  ugyebár a lakbér, és a munkahelyünkhöz való távolságon kívül az, hogy ki is adják külföldieknek - ez még a legkisebb gond, elvétve találni olyan helyeket, amiket egyáltalán nem adnak ki. A második, a garantáló személy. Szóval nem elég, hogy van útleveled érvényes vízummal, lakhatási engedélyed (在留カード), szükséged van egy dolgozó japán állampolgárra, aki felelősséget vállal érted (保証人), ha esetleg a Fujira szarnál, nem fizetnéd a lakbért vagy más hülyeségre adnád fejed. Amennyiben nincs ilyen japán ismerősünk, oda se neki, erre találták ki a yachin saimu hoshō gaishát (家賃債務保証会社), vagyis kifejezetten olyan cégeket, akik megfelelő honorárium ellenében kezességet vállalnak az ebadta gaijin jó magaviseletéért a fudōyasan (不動産屋さん), vagyis az ingatlanügynökség, illetve főbérlő részére. Ismerjük az Edo-kori mondást: "大家と言えば親も同然、店子と言えば子も同然" - "a főbérlő olyant, mint a szülő, a bérlő pedig olyan, mint egy gyermek", ez nem újdonság Japánban. No de megvan a lakás - Gaijinpot ApartmentsLeopalace 21, Chintai.Mynavi oldalakon keresgéltem (ha valakinek van még tippje, nyomjon egy kommentet), és költöznénk már be. Költségeket illetően - ingatlanügynök függvényében -   számolnunk kell a következőkre: 

yachin (家賃) - lakbér, tiszta sor. Egy, mondjuk Shibuyától fél órán belül lévő , 15-18 m²-es stúdiólakás kb. 50,000-60,000 jen (117,000- 140,000 huf) környékén mozog. 

shikikin (敷金) - előleg

reikin (礼金) - key money, honorárium  - nem minden esetben, de van olyan főbérlő, akinek vissza nem térítendő összeget kell mintegy ajándék formában biztosítani, amiért akkora forma, hogy lakást biztosít neked 

kanrihi (管理費): a lakbéren felüli havi fenntartási költségek, ez néhány ezer jen egy lájtosabb, és jó pár ezen jen egy fullosabb lakás esetében

chūkaitesūryō (仲介手数料): ingatlanügynökségi díj, egyszeri alkalommal kell tejelni az ingatlanügynökös cégnek, hogy talált neked egy lakást, ez néhány tízezer jen. 

Erre jön még a víz/gáz/internet költsége. 


A lakás bebútorozására:

Ikea Japán - a kiszállítási költség távolság függvénye, ha lakóhelyed a kiszállítási táv legkülső peremén fekszik, 7500 jent kóstál. 

Nitori - japán Ikea 

Craiglist Tokyo - az ún. "sayonara sale" - ek során jó állapotban lévő cuccokat szerezhetünk be olcsón

2., Pecsét (hanko 判子)

Igazából ezzel kellett volna kezdeni, Japánban ugyanis hivatalos dokumentumokat saját nevünkkel ellátott pecséttel hitelesítünk, ami az aláírásunk mellett számos esetben elengedhetetlen kellék: 

- az ingatlanügynökségnél
- bankszámla (普通口座) nyitás során 

Pecsét nélkül utóbbi kettő kulcsfontosságú dolog általában nem megy. Mármost, pusztán érdekességként, ha teszem azt kínai vagy, vagy mondjuk elvégzel külföldiként egy mesterszakot/pdh-t Kínában kínaiul, és a diplomád mellé szimbolikus ajándékként kapsz egy pecsétet a saját kínai neveddel, na azt Japánban végbélkúp gyanánt használhatod. Az igaz, hogy a japánok is külföldikként kölcsönözték a kínai írásjegyeket, és japánosított kínai írásjegyeket alkalmaznak saját felhasználásban; mindazáltal ha egy nem japán külföldi kölcsönöz kínai írásjegyeket saját felhasználásra, az だめよ、だめだめ!Csak japán kölcsönözhet saját felhasználásra kínai írásjegyeket,  a nem japánok pedig csak ne kölcsönözgessenek! Csak katakana apa, wakatta? 

(Sőt, nekem végül azt tanácsolták, hogy legyen latin abc-s a pecsétem. A pecsétkészítő úrt ki is hoztuk a sodrából: hogy micsoda?! Latin abc?! Már ötven éve készít pecséteket, de ilyet ő még nem baszott! Fenyegetőzésében, ez nem egy nap alatt lesz kész, hanem kettő! Két nap alatt elkészült tehát a pecsétem, amivel azóta vígan pecsételek.) 

3. bankszámla - mivel a visa kártyám pont lejárt, japán bankszámlát kellett igényelnem, pusztán a  telefon-előfizetéshez is, meg egyébként is az itteni munkavállalás miatt. Volt olyan bank (Mizuho asszem'), ahol csak három hónapnyi itt-tartózkodás után igényelhettem volna számlát, végül a Japán Postabanknál (ゆうちょの) kötöttem ki, ahol a  在留カード, az útlevél, és fejvesztett pecsételést követően még egy hetet vett igénybe az utánanyomozás, melynek során a cégemet is meginterjúvolták, hogy valóban igazat mond-é a gaijin és nektek fog dolgozni, vagy csak hamiskodik mert akkor nem adunk neki számlát, bassza meg! Miután meggyőződtek mesterségem címeréről egy hét után, megkaptam a bankkártyát és a betétkönyvemet (通帳). 

4. telefon - ha van visa kártyád/japán bankszámlád+在留カード, jöhet a teló - docomo/softbank/au a legismertebb szolgáltatók, legalábbis ezekkel találkoztam eddig. 

5. internet - az internetet még azelőtt sikerült beköttetni, hogy saját japán telefonszámom lett volna, ez is egy harc volt, de legalább némi kálvária után sikerült rákapcsolódni a világhálóra. Mivel a lakásomban az előző lakó már beköttette a Hikari Flet's-et, így nekem is erre esett választásom, 4,100 jen/hó. bitxəšïさん még a WiMaxot ajánlotta. 

Szóval az első hónap alkalmával elszopódik az indulótőkéd rendesen, ezért is fogsz olyan oldalakra találni, mint a Tokyo Cheopo 笑!

Másrészről, bár beszélek japánul, de a bankban, az ingatlanügynökségen, a telefon-előfizetésnél és az internet-előfizetésnél is, a szívélyesen mosolygó cukorborsó ügyintézők olyan magasztos keigóban (敬語) tálalva írattak volna alá velem a vérkészletem havi teljes lecsapolását és a szerveim szabad felhasználására vonatkozó szerződéséket; amiket én mosolyogva alá is írtam volna, ha nincs aki gardíroz, de van. 

Más szóval, hiába voltam Shanghaiban A pusztító, az egytagú laowai farkacsorda, a zhejiangi fogatlan vámpírok idomára, Tōkyōban abszolút kezdő, mindenre rácsodálkozó bébi gaijinként késztetem Nippon népét furtonfurt szemöldök húzogatásra. 

一所懸命, na. 

Amennyiben valakinek van bármi további tippje a Japánba-költözésről, ne habozzon dobni egy kommentet. 

Megjegyzések

 1. Húha, お疲れ様でした!

  Igen, a lakás jó móka, én 京都-ban eleve úgy kerestem, hogy 敷金・礼金 zéró.
  A 千葉-i lakásunknál már sajnos volt ilyen, de pont emiatt kiköltözéskor nem kellett kifizetnünk a tatamicserét és a takarítást.

  Lakáskeresésre még az egyetemek környékén található ingatlanosok is jók lehetnek, mert elvileg hozzá vannak szokva a külföldiekhez (néha még angolul és kínaiul is van szóróanyaguk)

  A nitori télleg occsó, de sokáig nem húzza...talán az ikea tartósabb...

  Ezt a pecsét dolgot én nem értem, a kandzsis pecsétemmel- amin ráadásul csak egyetlenegy kandzsi van kifaragva- nyitottam már bankszámlát, vettem telefont, de még a volt munkahelyemen is azzal pecsételtem le a munkaszerződést...(ja, és a 京都i lakást is azzal vettem ki)


  Használt bútorokért, miegymásért érdemes egyetemek faliújságját böngészni, mert néha ingyen elvihető dolgokat is találni. Ha meg nem ,akkor meg リサイクルショップ :)

  VálaszTörlés
 2. Azt a magazint hol szerezted? :) Volt olyan is, hogy 驚愕の大和犯罪ファイル ? :)

  VálaszTörlés
 3. Köszi a további tippeket! Szétnézek majd! Nem tudom, mutogattam én a pecsétemet, de csak a fejüket csóválták rá ええと、これはちょっと szinten...

  Ja, neten találtam a képet, még nem volt szerencsém a magazinhoz :)

  VálaszTörlés
 4. Hm, nekem eddig semmit nem szóltak a pecsétem miatt, pedig egyedi darab :)

  Ha eseteleg veszel bringát (használtan vagy újan), mindenképp csináltasd meg a 防犯登録-t, mert anélkül könnyen a rendőrségen találhatod magad..

  VálaszTörlés
 5. Hú, köszi, hogy szólsz, ezen gondolkoztam is, főleg, hogy Kínából rendelem majd :)

  VálaszTörlés
 6. Komolyan 中國ból rendelsz 自行車-t? Nem lenne olcsóbb itt megvenni?

  Közben eszembe jutott, hogy a kábeltévés cégeknek ( 関東ban a J-COM http://www.jcom.co.jp/ ) is van netszolgáltatásuk, ami olcsóbb szokott lenni, mint az NTT, viszont itt is az játszik, hogy ha nincs bekötve az épületbe kábeltévé, kintről kell behozni a drautot, ami meg nem 5 perces meló.

  VálaszTörlés
 7. Aha, mert amilyet szeretnék, az pont hogy olcsóbb mint itt 笑

  Igen, azért maradtam a hikarinál végül, mert az már be volt kötve, és már másfél hete net nélkül voltam, mint egy drogosnak elvonási tünetei lettek. Sőt, a sarkon találtam egy fogható wifit, és állandóan oda jártam skypeolni, egyre furcsábban néztek az emberek pár nap után: jön egy ismeretlen külföldi a környékre, a sarkon beszél 10-15 percig valami érthetetlen nyelven, aztán eltűnik. Másnap megint jön 笑 Egyre gyanúsabb voltam, aztán utána véget ért a netetlenség.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :))

   Ennyire 便宜 a bicikli Kínában?

   Törlés
  2. Inkább Japánban 高すぎる w

   Törlés
  3. 淘宝 amúgy kézbesít Japánba is!

   Törlés
  4. Hm, használt bicajt pár ezer jenért már lehet venni, igaz, a Hibiki márkájú ママチャリm vadiújan kb 20 ezer volt 2 éve.

   A 淘宝 mennyire megbízható?

   Törlés
  5. 淘宝 -t illetően univerzális igazság nincs, ki kell tapasztalni a megfelelő boltokat, és onnan érdemes rendelni. A bicajbolt, ahol anno a saját fiximet rendeltem, teljesen megbízható volt. Sőt, igazából nekem rossz tapasztalatom nem volt a 淘宝-val, pedig marha sok mindent szereztem be rajta keresztül.

   Amit érdemes az ott lévő webboltok, illetve termékek kapcsán figyelni: mennyien vettek az adott termékből/ +kommenteket.

   Műszaki cikkeket azt jobbára az amazon.cn-ről rendeltem be, de minden mást taobaóról.

   Egyébiránt リーダーバイク-ra fáj a fogam, ami történetesen olcsóbb 淘宝-n, mint az itteni bringaboltokban :)

   Törlés
 8. Hehe, a 楽天-en 80 ezer jentől kezdődik :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 7/11 牛丼-on élek a mielőbbi beszerzés céljából 笑

   Törlés
 9. Eloszor is gratula, hogy mindent szepen elrendeztel, es koszi, hogy megosztottad velunk a koltozesre vonatkozo nyugoket...ize...teendoket. :)
  Nemreg egy londoni konyvtarban (teljesen veletlenul) szembejott velem egy 'Live and work in Japan' konyv. Na mondom, adjunk neki egy eselyt, csak ugy megis milyen alapon. Az latszott, hogy nem Japan-kutato irta, hanem egy szeria kereteben keszult olyanoknak, akik pl. uzleti utra, tanulni mennek ki, esetleg 0 elo-ismerettel az orszagrol es annak kulturajarol. Voltak benne jo dolgok, pl amiket te is irtal az elejen a hazberlessel kapcsolatban stb.. Ennek ellenere ugy ereztem, hogy ha nem ismernem a japan kulturat egy kicsit es csak laikuskent nyitom ki a konyvet, az elolvasa utan nemhogy Japanba, de japanok kozelebe sem akarnek tobbet menni. :D :D
  Iden meg volt bennem egy kis lelkesedes, hogy meg kellene probalni Japant 1-2 evre valahogy (tanulni, vagy melozni), de ez egyre jobban kezd eltunni... :'D
  (Na, remelem, kivetelesen nem tunik el a kommentem, mint korabban. ^^'')

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Omedetó, a kommented sikeresです!

   Tény Japán nem egy gaijin-barát ország, adót viszont ugyanúgy engednek fizetni, mint a többi japán, ahhoz érdekes mód nem kell 保証人.

   Ha a fentebb említetteket sikerül leküzdenünk, Japán jó hely is lehet viszont 笑

   Törlés
  2. Szerintem Japan alapvetoen jo hely, ezert is igyekszem evente legalabb egyszer eljutni oda. :) A gaijin-temat pedig (kereteken belul) lehet kezelni akar humorral is.
   Engem, ami visszatartana az a parkapcsolat kerdeskore. Amikor kint eltem par honapot, meg itt Londonban is sok idevetodott japannal kapcsolatban, bennem az fogalmazodott meg, hogy ha srac vagy oke, mert a japan nok szeretik a nyugati sracokat, nade a japan ferfiak a nyugati noket? Szerintem nem annyira. Es meg nem is a kulso miatt, hanem a viselkedest szoktak emliteni elso helyen.
   Ha eleve csaladdal mesz ki, akkor talan jobb, de szoloban, nokent...nem tudom. :)

   Törlés
  3. Hát, bizonyára én vagyok rugalmatlan, de sokszor nem tudom humorral kezelni a gaijin témát, ami engem ideköt az éppen hogy a párkapcsolat.

   Persze, Japán korántsem lehetetlen hely, sőt nagyon is élvezhető is, csak én mindig azt hiszem gaijinként van egy képzeletbeli határ, amit ha átlépek rácsapnak az orromra, mint a hamis kutyáéra. Kínában is laowai voltam, de ott senki nem emlékeztetett rá.

   Szerintem skatulyázni hülyeség férfi és nő esetében egyaránt, hiszen nem azért vagy valakivel együtt, mert az japán vagy magyar vagy szuahéli, hanem mert jól érzed magad vele. Nem kell, hogy az 'összes' szeressen, elég ha találsz egyet, nemde? 笑

   Viselkedési szokások persze, hogy mások, nem könnyű áthidalni, de hát 愛は全てを征服するじゃんw

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tofuszeletek

百度一下,你就知道!

A számítógépes nyelvészet blog kezdeményezése kapcsán született az alábbi poszt:

Bǎi​dù yī​xià, nǐ jiù zhī​dào! (百度一下,你就知道!) –vagyis „Baidu-zz egy kicsit, és máris megtudod!- szól a Baidu - Bǎidù (百度) - 2000 januárja óta jegyzett pekingi központú, vezető kínai keresőportál szlogenje. Az Alexa Internet, Inc., az internetes oldalak forgalmának megbecsülése és rangsorolása alapján 2011 júniusában összesítésben a Baidu 6. helyen végzett, ami nem meglepő – pusztán a kínai internetfelhasználók rohamosan növekvő számából adódóan sem, mely mára kalkulációk szerint a négyszázötvenmilliót is meghaladta. A Baidu Kína vezető internetes keresőmotorja, a Google kivonulását követően folyamatosan növekvő piaci részesedéssel rendelkezik, 2011. márciusi adatok szerint már 75,5%-os dominanciával.
Számos szolgáltatással bír, ezek közül a legfontosabb a kínai nyelvű keresőmotor, mely által weblapokra, képekre, videókra kereshetünk rá. Néhány adatot tekintve a Baidu 740 millió weboldal, 80 millió kép, és köz…

A kínai írásjegyek

A kínai írás genezise igen mélyre nyúlik vissza, a világ egyik legrégebbi folyamatosan létező, és máig használt írása, a kialakulására vonatkozólag kevés forrás létezik, legenda viszont annál több. A Hadakozó Fejedelemségek korabeli művek - Xún​zǐ (荀子), Lǚ​shì​ Chūn​qiū (吕氏春秋) - szerint a kínai írásjegyek feltalálása Cāng​ Jié (仓颉) nevéhez fűzhető, ki a misztikus Sárga császár - Huáng​dì (黄帝) minisztere, és történésze is volt egyben, oly rendkívüli bölcsességgel, hogy még a félistenekkel és istenségekkel is megértette magát. Cāng​ Jié a Míng-kori (1367-1644) Táo Táoyí (陶宗仪) történeti művében - Shūshǐ huì​yào (书史会要) is megjelenik, miszerint Cāng​ Jié Huáng Jié (皇颉) adott névvel, s Hòugāng (候冈) családnévvel is ismert volt. Az ismert ábrázolások alapján négy szemmel rendelkezett, a felső kettő a nap és a hold váltakozását figyelte, míg az alsó kettővel a teknőspáncél, valamint a madártollak mintázatát is képes volt megkülönböztetni, az általa kifundált írást a leszármazottak régi írás…

上网了没有?

Szakszemináriumi matéria, a kínai internetes nyelvhasználatból.

When the society changes, language as a sign that the society will also undergo transformation. The digital age in China is the beginning of computer-mediated communication, and recent dramatic social, economic, and political changes that have taken place in China should lead to a change in the Chinese language as well.
The computer-mediated communication (CMC) has become increasingly widespread throughout the world, thanks to the rapid development of the computer technology. In mainland China, since the Internet service started in 1994, it has been developing very quickly. As early as October 1997 there were around six hundred and twenty thousand Chinese netizens. And approximately thirty hundred thousand computers were connected with the Internet.
In January 2007 there were approximately 137 million netizens in mainland China. Around 59 million computers were connected with the Internet. And China had about 843 thousan…

Edo-kori fingbakok

Az Edo-kori (1603-1868) Japánnal kapcsolatos bejegyzéseimmel kapcsolatosan az olvasó már bizonyára jó előre felhúzott szemöldökkel veselkedik neki, miszerint már megint miféle aberrált téma kerül terítékre...Ezúttal sem lesz másképp persze: a kortárs japán arisztokrácia egyik sajátos munkakört betöltő alkalmazottjáról, a bűnbakról, avagy ez esetben nevezzünk fingbaknak, ergo a fingbakról lesz szó.  Mármost az Edo-korról érdemes tudni, hogy valódi fordulópont volt a Japán történelemben: a több száz évszázados káosz és véres polgárháborúkat követően végre egy erős központi kormány irányítása alá került az ország. Már nem kellett a környező hegyekből lezúduló szomszédos szamuráj-klánok portyáitól tartani, megszűnt az örökös harcok miatti készültség és félelem, s az ezzel felszabaduló energiát a japánok sokkal szofisztikáltabb tevékenységekbe, mintegy kultúrafejlesztésbe invesztálhatták - avantgárd divat, új képzőművészeti irányzatok megteremtése, vagy éppen annak a látszatnak fenntartás…

土用の丑の日

Július 20-ra esett a nyárközépi ökör napja (土用の丑の日) a kínai tradícionális holdnaptár szerint, 18 nappal az ősz kezdete előtt (mely a ugyanezen kínai képzetek szerint Augusztus 7 körül kezdődik).
Ez az ún. doyou no ushi-nap van tavasszal, ősszel és télen is, de általánosságban ha az ushi no hi-ről beszélnek az emberek, akkor a mostanit, azaz a nyárközépi ökör napját értik alatta.
Ilyenkor Japánban unagit, azaz angolnát esznek hagyományosan, azt mondják hogy már az Edo-kor óta. A legismertebb sztori szerint, egy korabeli angolna-árus tanácsot kért egy híres gondolkodótól, hogy mégis hogyan adhatna el több angolnát e forró nyári napok közepette, amikor az eladás a béka segge alatt volt, mivelhogy az nem számított éppen szezonális ételnek. 
A tudós gondolkodónak eszébe jutott egy régi japán népi hiedelem, miszerint azon ételek, melyek elnevezésében szerepel az “u” fonéma (udon tészta, umeboshi befőtt szilva, uri tök, etc) azok jó hatással vannak az egészségre, mi több nyáron is minden hő…

Japán folklór vol. 9 - Ribancpók

A jorōgumo gyűjtőnév alatt noha számos, a Nephila rendben tartozó pókot ért a köznyelv, a japán entomológusok specifikusan a Nephila Clavata nevű pókra vonatkoztatva használják (ez esetben katakanával irják ジョロウグモ).  Maga a kifejezés kapcsán tudni érdemes, hogy jorōgumo esetében az ún. jukujikun (熟字訓) olvasatról* van szó, mely során bizonyos összetételekben máshogy olvassák ki a kanjikat, mint ahogyan azt on'yomi avagy kun'yomi olvasatuk illetve hangalak sarkallná. Az eredetileg 絡新婦 kanjikkal leirt kifejezés - aminek szó szerinti forditása "körbefonó ifjú hitves" - jukujikun olvasatban 女郎蜘蛛, azaz ribancpók értelmet hordoz.  Minekutána a jorō (女郎) alatt Edo-kori prostituáltat, úgymint Yoshiwara leányait értjük. Ergo nem véletlenül ezúttal is az Edo-korba (1603-1867) kell visszarepülnünk azért, hogy megérthessük ezen furcsa elnevezés mibenlétét.  A jorōgumo alatt ugyanis nem pusztán holmi filológia furfangról van szó, hanem egy japán folklórban létező, alakváltó yōkai…

Shimoda

Az 1850-es években Japán még mindig izmoskodott hogy nem kér a külvilágból, aztán Matthew Perry s ama fekete hajóinak noszogatására megnyitották Shimoda kikötőjét. Majd Yokohamát is, és Shimodát pedig bezárták. Ennyi háttérsztori talán elég is lesz, mi több nem érdemes azon búslakodni, hogy mi történt Bakumatsu (幕末) korszak alatt, hiszen Shimoda a mai napig egy közkedvelt tengerparti nyaralóövezet. A salaryman számára a tōkyō-i nyár a 18 szintes buddhista pokol 19. szintje. Öltöny-nyakkendőben rohangálni a perzselő napon összeaszalódott emberszőlők szarkofágjában szégyenletesen szar.  A Yamanote vagonjaiban Guernica-üzemmódban transzportálódván vizet vizonáltam. Nagyon sok vizet, amiben úgy úszhatok, mint egy delfin.  Szóval efféle gondolatsorok közepette keveredtünk el végül Shimodába, ahol végre delfinné változhattam. Nem vittem sok cuccot, csak egy táskányi felszerelést, goprókat, sparkot, a D610-et, egy 50-est, és hát muszáj volt a 80-200-at is, hogy Kayokóról mindenféle tengerip…

Holdújévi szokások - 春节习俗

A holdújév, vagy tavaszünnep - Chūnjié (春节) - az egyik legősibb, és a legfontosabb ünnep Kínában, mely a tradicionális holdnaptár alapján január vége és február eleje közötti dátumokra esik, idén január 23-ra. Az ünnephez számos hiedelem kapcsolódik - míxìn (迷信). Például az újév első holdhónapjában - zhēngyuè (正月) - nem szerencsés hajat vágatni, vagy cipőt venni. A cipő esetében ugyanis - xié (鞋) - kiejtése megegyezik a gonosszal - xié (邪). Holdújév előtt érdemes rendezni az adósságokat, hogy ne kerüljön át az újévbe, s ildomos továbbá piros ruhákat (jószerencse) magunkra ölteni. 
Újév előtt szokás kitakarítani, kisöpörni a házat - dǎ sǎo fáng zi (打扫房子/掸尘扫房子, délen a söprést dǎnchénnek (掸尘) mondják) - az előző év összes balszerencséjével (破旧立新), viszont arra ügyelni kell, nehogy a jószerencsét is véletlenül kiebrudaljuk, ergo a sarakban megrekedt pormacskákat nem szükséges egytől-egyig lemészárolni. A kínaiak a nagytakarítás során a sörprésen túl persze leszedik és kimossák a függöny…

Fejezetek Tōkyō sötét múltjából vol. 9 - San'ya népszállói

今日の仕事はつらかった
あとは焼酎をあおるだけ
どうせどうせ山谷のドヤ住まい
他にやることありゃしねえ

Kemény volt a mai gálya,
csak egy kis nyakalás maradt hátra,
Úgyis itt tengődöm San'yában,
tenni való tán mi más van?



Szabados forditásomban a San'ya Blues (山谷ブルース) sorai Nobuyasu Okabayashi (岡林 信康), a japán Bob Dylan tolljából, ami nagyjából Tōkyō egykori gettójának kvintesszenciája is. Igen, jól olvastad: a Tōkyō sötét múltja sorozat újabb epizódjában a város egykori, voltaképpeni nyomornegyedének történetét járjuk kicsit körül.
Taitō (台東) és Arakawa (荒川) kerületek között található a valaha San'yának (山谷) nevezett városrész, kivált a Namidabashi-kereszteződésről délre található részen. San'yát a fővárosi kormány 1966-ban feloszlatta, és a szétdarabolt közigazgatási egységeknek új nevet adott. San'ya, illetve ezen városrész története egyébiránt egészen az Edo-korig nyúlik vissza, ugyanis már régtől fogva itt kapott helyet kvázi minden olyan létesitmény, ami Edo lakói szerettek volna szőnyeg alá söpörni a nyilváno…

Japán kocsmológia vol. 5 - Nikka lepárló

A japán kocsomológia tudományos bejegyzéssorozat  újabb epizódjában a whisky világában való legutóbbi búvárgyakorlatom, nevezetesen a Hokkaidō szigetén,  Yoichiben (余市) található Nikka lepárlóba vezetett tanulmányutam elbeszélésére kerül sor. 
Japánban a whisky már a XIX. századtól kezdve, főképp az 1870-es évektől vált elérhetővé, bár vélhetőleg már az 1850-es években megjelent a szigetországban. A whisky Japánban való gyártására azonban egészén a XX. századig kellett várni, s azon agilis japán férfiakra, akik fejükbe vették, hogy márpedig a Felkelő Nap földjén is meghonositják ezen italt.  
A japán whisky megszületését többnyire Skóciának köszönheti, miképp az első lepárló szakember, Masataka Taketsuru (竹鶴 政孝) maga is Skóciában tanult, hogy aztán Japánba visszatértve kamatoztathassa tudását. 
JR Yoichi állomás

Japán ezen északi szigetének, Haokkaido tájai igencsak hasonlóak elsősorban a skót Highland vidékére, ugyanis tőzegmocsarak, hegyek és gránitszikák között fakadó források itt is…