Mamika rave

Leszáll az éj Shanghaiban. Mamika begombolja köténykéjét, befűzi cipőjét, és kivonszol egy hangfalat a tér közepére. Végigmustrálja a környéket, közben kitol némi endoplazmát. Összehúzza szemét, feltekeri a hangerőt, majd táncra int élőt s holdat midőn a rettenetes, vaspórázon tartott mandopop melódiák vérebekként ugrasztják ki környék tv előtt zombuló apraja-nagyját.Így kezdődik a 广场舞, amire az angolszászok fitness dancingként referálnak. Ímhol a ma készített videó:
A Kína-szerte gyakorta megfigyelhető csoportos manőver lényege a testmozgás, de remek szocializálódási lehetőség, és mókának sem utolsó. 20 éves kortól felfele voltaképpen bárki részt vehet benne, ki képes mozogni, de leginkább közép-, és idős korúak preferálják, főként nők, akiket csak a téren táncikáló nagymamiknak (广场舞大妈 ) neveznek. E rave partik főként parkokban és nagyobb köztereken kerülnek megrendezésre, a legprofibbnak ítélt táncos vezeti a mérsékelt rituális extázisba oltott foglalkozást, 

Nem Kínában lennénk, ha nem tételeznénk fel, hogy már a Hadakozó fejedelemségek korában (i.e. 475-221) nem készült feljegyzés arról, hogy az emberek hasonlómód táncoltak volna, bár akkoriban a vallásos, áldozati szertartási rítusok egy részét képezte a közös tánc. Más nézetek szerint a fitness dancing egyszerűen a modern nyugati táncok Kínába érkezésével kezdett elterjedni. Megint mások pediglen a kulturális forradalom időszakában a komcsik erőltette "hűség tánca" (忠字舞) nevű, erőteljesen politikai tartalmú, illetőleg forradalmi dalok éneklése közbeni csoportos tánc mintegy folytatásaként tekintenek a fitness dancingre. Egyébiránt a kínai egészségügyi minisztérium is áldását adja az össznépi táncra, hiszen legalább mozognak az emberek. 

A legnagyobb volumenű mamika rave a Yuyuannél (豫园) szokott lenni, ahol négy-öt hangszóróból négy-öt különböző zene szól egyazon tömeg csápolása közben. Megtekintése kamera nélkül nem ajánlott. 

Kapcsolódó bejegyzések: 

A shanghai-i házasságpiac - Mamika ha épp nem táncol, párt fog kölykének 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek