A nagy mágus - 大魔术师

A kínai filmfesztivál bemutatott filmjei között szerepelt a Derek Yee rendezte 'Nagy mágus', a vetítésről ugyan sikerült lecsúsznom, bár utólagosan megnéztem. Nem sok kínai színészt ismerek, de a hongkongi 'Tony' Leung Chiu-Wai ( 梁朝偉) - sok más mellett az Ellenséges Vágyakban is ő szerepelt - és a szépséges zhejiangi Zhou Xun (周迅) persze közéjük tartozik, jóllehet a szintén hongkongi 'Sean' Lau Ching Wan (刘青云) is igencsak sikeres színésznek mondható. A történet is érdekesnek tűnt, par excellence a korszak, melyben játszódott: a  Qing-dinasztia ill. a császárság megdöntése előtti időszak, mindez Japán ördögi tervével a hadurakat felhasználván [Japánnak kicsit később valóban voltak efféle tervei], intrikával és füstködös bűvészettel megspékelve. 

Ehhez képest egy félkomoly, pontosabban helyenként idegesítően elbanalizált, de vélhetőleg jól eladható film kerekedett belőle. Romantikus szerelmi háromszög vegyülne politikai csavarral, de egyik sem teljesedik ki igazán, meghal pár mellékszereplő, vér mégsem folyik, sok-sok bűvészet, ám a filmnek valahogy nem sikerül elvarázsolnia.

Kár érte, a kosztümök és díszletek rendben vannak (a kampókezű hadúr és a nagydarab ninja-nő azért kissé túllőtt a célon) még a bénára sikerült CGI effekteket is feledtetik, a vissza-visszatérő bugyuta zenei aláfestés, és humorfoszlányok teljesen legyilkolták azt az atmoszférát, amire számítottam.

A happy end végig borítékolható - még ha Zhou Xun nem is vetkőzik- s ezt az idétlenül röpködő shurikenek sem tudják megakadályozni, ettől függetlenül egyszer érdemes lehet megnézni. Egyszer.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek