Youtube & 汉语/日本語

Tanulságos lehet Hankó László története, a mai nyelvtanulónak ehhez képest mértékekkel könnyebb dolga van, s rengeteg eszközt használhat ismeretei bővítésére. Ilyen eszköz lehet a Youtube is, hol számos nagyon hasznos csatorna van, a kínai és japán nyelvvel, illetve kultúrával kapcsolatban is. Ezekből kerül pár terítékre.

kínai:

Ha valaki úgy hiszi, a hanok nyelvét csak valami roskadozó könyvtár setét vákuumaiban sajátíthatja el bárminő különösebb izgalom nélkül, annál paradigmaváltást eredményezhetnek a TheMandarinLearner által futtatott leánzók, illetve az ő segítségükkel szerkesztett Sexy Mandarin sorozat.
Kétségkívül könnyebben lehet rá összpontosítani, mint a magnóhallgatások matériájára.

Glossika: kevesebb erotika, annál több nyelvészet, Mike Campbell, vagy csak Mike老師 erőteljes polyglot intuícióval megáldott nyelvész, Kína és Taiwan nyelvjárásaival, kínaiak angolra tanításával foglalkozik; de ezenkívül az arabot, oroszt, olaszt, meg a világ hátralévő 7249827429842418131786 különböző nyelvét sem veti meg. Időnként utazásairól is vannak rövid beszámolók.


OMGmeiyu: Nem tudni Bái Jié (白洁) kisasszony mit szed, mindenesetre nagyon pörög, és minden vágya, hogy 地道的美语-t transzplantálhasson át az arra éhezők szervezetébe. Mókás, bohókás, de hasznos is egyben a mindig vidám, mindig bolond amerikai csaj sorozata. Kínában most nagyon felkapott lett. 
GACCcp: az utóbbiakban főképp a mandarin és taiwani dialektusok közötti különbségekről szóló kis sorozat, emellett vers és költészet is szerepel repertoárjukban. Izgalom sajnos már nem fért bele, mindazáltal a téma iránt érdeklődők érdekes dolgokat fedezhetnek fel. 
askbenny:  bármi egyéb felmerülő probléma esetén kérdezd Bennyt, aki a világ legmenőbb kínai tanárja saját elmondása szerint. Noha ezt egyelőre nem sikerült felfedezni, tőle is lehet tanulni:
Sloppycheng: tanuljunk kínaiul Yangyang segítségével: 
japán

Gimmeaflakeman: a sorozat készítője, Victor alapvetően egy arrogáns pöcs, de ha ezen felül emelkedünk, a lehető leghasznosabb videósorozatot tekinthetjük végig, rengeteg témában, naprakész infókkal Japánról, a japán nyelvről és kultúráról, ergo nagyon ajánlom a Japanese for Morons-t (japán hülyéknek) és kompániáját. 
tofugu: az egyező nevű Japánnal foglalkozó blog youtube-csatornája, vicces, jópofa műsorok és témák, folyamatosan frissülő adások, ぶっかけ, de csak うどん, ráeszmélés, hogy Yoda voltaképpen japánul beszél, a fing-tekercsek története, és megtudhatjuk, hogy csak az animéből nem fogunk megélni: 


JustMiyabi: hmm, Miyabiさま Bái Jié nagyon leszabályozott változata, már ami a sebességét illeti. A jólelkű ひとずま ettől függetlenül sok érdekes dolgot tud Japánról, alapvetően mert japán. 可愛すぎるだろ。Bár ez nem biztos, hogy létező fogalom Japánban. Megtekintése pár doboz Kirin bevitelének hiányában csak saját felelősségre! 

HIROKOCHANNEL: Hirokoちゃん Miyabi 20 évvel fiatalabb reinkarnációja, ebből adódóan magasabb fordulatszámon működik, főleg a kultúrával kapcsolatos vblog-ok, valamint időnként reakciók a Japánt ért ingerekre. Jó fej csaj, érdekes témák. A lentinél érdekesebbek is vannak. 
bobbyjudo: egy Japánban élő amerikai srác beszámolói Japánban való életéről, a japánokról, japán nyelven.   ボビーとワンビール!

spicy Japanese: úgy fest újraindul a http://www.spicyjapanese.com/ oldal, új lánykák és leckék várhatóak. 

E lajstrom persze a legkevésbé sem teljes, hiszen ezen túl is számtalan nagyon érdekes és hasznos csatornát találhatunk a Youtube-on, amik komolyan segíthetnek a nyelvtanulásban, és még mindig annak legkevésbé fájdalmas módját biztosítják, a többi már csak ambíciónkon múlik. Ha valaki tud még hasonlókat, örömmel veszem. 

加油!頑張って!

Megjegyzések

  1. Frankó összeállítás! Örülnék, ha lenne hasonló youtube-csatorna a pl mongol nyelvre is.
    A japánt én is 'őskori' eszközökkel tanultam meg, elsősorban könyvből, de később már lett egy japán levelezőtársam is :)

    VálaszTörlés
  2. どうも、どうも!Glossikánál van 1-2 mongol lecke is: http://www.youtube.com/watch?v=3S3Jmmb1aRA persze ezzel túl sokra nem lehet menni...

    Az biztos, hogy a videók nem helyettesíthetik a könyvet, inkább csak kiegészítés gyanánt használandóak, annak viszont tökéletesek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a Mike-ot rémlik már hallgattam koreaival kapcsolatban (hanjákról?). Nagyon jó összeállítás :))

    VálaszTörlés
  4. 감사! Lehetséges, nagyon sok nyelvvel foglalkozik!

    VálaszTörlés
  5. Mikenak van blogja? Eddig csak a tecső oldalát láttam.

    VálaszTörlés
  6. Csak erről tudok: https://www.facebook.com/Glossika

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek